Защо възниква треперене и в кои случаи това е симптом

Защо възниква треперене и в кои случаи това е симптом

102
0

Ние можем да започнем да треперим по различни причини. Но какво се крие зад появата на тази реакция на нашето тяло? И в какъв случай с треперене трябва да се консултирате с лекар?

Причини на треперене на тялото

Причини на треперене на тялото

Треперене на тялото може да предизвика страх, вълнение или възбуда. При това човек не може да контролира проявата на тази реакция на тялото ви. Но той и не трябва, тъй като треперене се появява не без причина.

Ако на човека студено, то мозъкът му стартира различни процеси в организма. Така кръвоносните съдове се свиват, за да топлината се запазва в тялото. Множество мускули много бързо се напрягат, а след това отново се отпускат, така и възниква треперене на тялото. Тялото разходва много енергия на това, да се увеличи и да ае запази своята температура.

Но ако сега ние разбираме, защо започваме да треперим, когато ни е студено, тогава възниква въпрос: как този процес е свързан с вълнение или възбуда? Телесна реакция всъщност е една и съща: мускулите много бързо се свиват, а след това отново се отпускат.

Обаче възниква тази реакция и по друга причина. Ако човек е в състояние на стрес или възбуда, то тялото му именно с помощта на тръпка освобождава адреналин. Този хормон дава на симпатиковата нервна система сигнал за това, че тялото е готово за действие – за борба или бягане. Такава реакцията на изхвърляне адреналин се дължи от еволюцията.

Какво да правя с треперенето?

Да приемаме мерки необходимо само, когато треперене не се прекратява. На това може да има много причини: прекомерна консумация на кофеин, наркотици или определени лекарства, намаляване нивото на захар в кръвта. Освен това, има заболявания, например, болест на Паркинсон, предизвикващо треперене. При възрастните хора може да се появи идиопатичен тремор, който причинява треперене на отделни части на тялото, при това появата му не е свързана с патологията.

Познавателна статия:  Есенциален тремор: симптоми, причини и лечение

Хора при които без обективни причини възниква често и продължително треперене на тялото, трябва да се консултират с лекар.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР