Защо изтръпват ръцете и краката и какво да правя

Защо изтръпват ръцете и краката и какво да правя

1213
0

Може би във всичко това е вина на неудобната поза? А може, опасно заболяване?

Загуба на чувствителност в ръцете, краката и пищялите понякога придружени с изтръпване, — популярно явление. С него се сблъсква всеки, който заспа на ръката, твърде дълго време работи с компютърна мишка или седеше с кръстосани крака.

Най-често причини, поради които изтръпват ръцете и краката са безопасни, но неприятно усещане за няколко минути минава само по себе си. Но може да има и неприятни изненади.

Защо понякога изтръпват ръцете и краката
Най-често причини, поради които изтръпват ръцете и краката са безопасни

Защо понякога изтръпват ръцете и краката

Дланите и стъпалата представляват крайните станции маршрутите на две важни системи — кръвоносна и нервна. С помощта на аналогия с обществен транспорт: ако на някоя от станциите ще се случи някаква повреда, автобусът до крайната спирка няма да стигне. Това е кръвта, носеща на тъканите кислород и хранителни вещества, няма да стигне в правилните количества към пръстите. Или пък на нервните импулси ще бъдат обработени не правилно, и ще почувствате изтръпване и мравучкане.

Така че, ако имате изтръпване на ръцете и краката, първо проверете, дали всичко е наред:

  • с циркулацията на кръвта. Не притиснахте ли нещо?
  • с предаването на нервните импулси. Не ли твърде дълго китката е в едно положение (например, на компютърен мишката)? Това може да доведе до притискане на нервните влакна.

Най-вероятно вече на етап първична диагностика вие ще разберете проблемата. В този случай да се отървете от скованост просто: повъртите китката, стъпалото или долната част на крака в различни посоки, направете масаж на крайника, за да се подобри кръвообращението или да се премахне притискане на нерв.

Но се случва така, че ръката или крака не изглеждат притиснати, а изтръпване въпреки това се усеща редовно. Това предупреждаващ симптом: тук става дума вече за скрити системни нарушения.

Защо редовно изтръпват ръцете и краката

1. Периферна невропатия

Това е нарушение, при което са засегнати периферните, тоест изтрити от гръбначния и главния мозък нерви, разположени в ръцете и/или краката. Такъв трясък често се случва с напредване на възрастта. Според оценки на американски експерти, с периферната невропатия страдат до 20 милиона жители на САЩ, повечето от които възрастни хора.

2. Започващ диабет от втори тип

Често скованост и изтръпване на крайниците — един от първите симптоми развитието на диабет (така наречена диабетна невропатия). В повечето случаи това се отнася до краката, а не на дланите. Но възможни варианти.

3. Липса на витамини

Витамини E, В1, В6, В12, както и P са необходими за здравословното функциониране на нервната система. Например, недостигът на B12 може да стане една от причините за развитие на периферна невропатия. Въпреки това, излишък на витамин B6 може да предизвика изтръпване на ръцете и краката.

4. Любов към алкохол

Злоупотреба на алкохол често страдат от дефицит на витамини, предизвикан от небалансирана диета. Освен това, пиянство само по себе си може да причини увреждане на периферните нерви — така наречена алкохолна невропатия.

5. Някои инфекции

Скованост и изтръпване на ръцете и краката могат да бъдат симптоми на такива болести, като Лаймска болест, варицела, обикновенен, херпес зостер или вирусен (Епщайн-Бар) херпес, както и ХИВ Спин.

6. Отравяне с токсини

Обикновено става въпрос за отравяне със соли на тежки метали — олово, арсен, живак, както и на някои индустриални химикали.

Въпреки това, понякога тялото може да реагира с изтръпване в ръцете и краката на редица лекарства. Загуба на чувствителност в крайниците проявяват лекарства за химиотерапия (например, използвани при рак на белия дроб), както и някои от антивирусните средства и антибиотици.

7. Автоимунно заболяване

Например, лупус и ревматоиден артрит.

8. Наследствени нарушения

Някои хора имат генетично обусловено увреждане на нервната тъкан (например, болест на Шарко-Мари-Тут), един от симптомите на която е редовно изтръпване и скованост на ръцете, краката и пищялите.

9. Последици от травми или излишните физически натоварвания

Понякога при травми се случва притискане, свиване или друго увреждане на нервните окончания, което се диагностицира не веднага. Може да става въпрос, например, за притискане на нерв, предизвикано от междупрешленна херния или луксация на кост.

10. Пушене

Никотина ограничава кръвоснабдяването на кръвоносните съдове, захранващи периферните нерви.

Познавателна статия:  Защо ми изтръпва дясната ръка - какво да правя?

Какво да правя, ако изтръпват ръцете и краката

Вече сте разбрали: ако скованост и изтръпване става редовно — това е повод да се обадите към лекар. Терапевтът ще проведе преглед, ще ви зададе въпроси за начина на живот, социални навици (например, със сигурност ще го заинтересува петъчните срещи с приятелите с алкохол), място и условия на труд, здравето на близки роднини.

По резултатите лекар, най-вероятно, ще назначи изследвания, които могат да включват:

  • кръвни тестове. Те ще ви помогнат да се разкрие възможен диабет, дефицит на витамини, признаци на аномална активност на имунната система, дисфункция на черния дроб, бъбреците или други смущения в обмяна на веществата.
  • електромиограма (ЕМГ) – това е тест на електрическата активност на мускулите.
  • изследване на гръбначно-мозъчната течност. Те ще ви помогнат за определяне на антитела, свързани с периферна невропатия.

В зависимост от това какво ще покажат изследванията, лекарят ще ви предпише лечение.

Добра новина: в много случаи лекарства не са необходими. За да се отървете от изтръпване, достатъчно е да коригирате начинът на живот: намаляване количеството на консумиран захар, пийте витаминни добавки, започнете да се храняте правилно, откажете се от вредни навици, добавете малко физическо натоварване и избавете се от наднормено тегло (ако има таково).

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР