Защо изтръпват пръстите на ръцете: 5 вероятни причини

Защо изтръпват пръстите на ръцете: 5 вероятни причини

606
0

Ако само сте се върнали от студ, където по някаква причина бяхте без ръкавици, то схващане на пръстите на ръцете — като следствие от внезапни промени на температурата — логична история. Но ако пръстите изтръпват просто така? Бързам да ви успокоя: най-често не става дума за страшно заболяване, изискващо незабавна хоспитализация. Което, обаче, не отрича факта, че причината за случващото винаги е по-добре да знаете, отколкото да не знаете.

В този материал — пет най-вероятните причини за схващане на пръстите на ръцете.

Пет причини за схващане на пръстите на ръцете
Причини за схващане на пръстите на ръцете

Синдром на карпален тунел

Според данните на американското общество на ръчна хирургия (American Society for Surgery of the Hand), синдром на карпалния канал, известен още като синдром на карпалния тунел, е една от най-честите причини за изтръпване на пръстите на ръцете. Това често се случва с офисни работници, които постоянно използват компютърна мишка, но държат ръката в неправилно положение.

Според специалистите, за да се справяте с проблема можете с подмяна на мишка и, може би, фиксиране ръката с помощта на специална възглавница.

Познавателна статия:  Синдром на карпален канал(тунел)

Компресионна невропатия

Компресионна невропатия — мускулна слабост, спазми или загуба на чувствителност, причинена от налягане върху нерва. Според лекарите, нерв може да се окаже под натиска на най-различни причини, включително наранявания, разширяване на кръвоносните съдове, подуване на мускулите или образуване на киста. До схващане на пръстите, за да се върнем към основния въпрос, може да доведе притиснат нерв на китката, лакътя, предмишницата и дори врата. Да се справяте с проблем в такива случаи е по-подходящо с помощта на масаж и физиотерапия.

Периферна невропатия

Периферна невропатия — това е увреждане на периферната нервна система на човека, предаваща сигнали по цялото тяло. В зависимост от нерви, които са повредени, симптом на състоянието може да стане изтръпване на пръстите. Периферна невропатия може да бъде генетична, но може да се развива при диабет тип 2, недостиг на витамин В12, хронични заболявания на черния дроб и бъбреците и прекомерна консумация на алкохол. А лечението винаги ще зависи от съвкупност на симптоматиката и ще се започва с корекция на основното състояние.

Фибромиалгия

Фибромиалгия — разстройство, придружено от хронична болка, изтръпване и смъдене в различни части на тялото (пръстите на ръцете не са изключение). Сред придружаващи симптоми обикновено са проблеми със съня, загуба на концентрация, атипична умора и забравяне.

Интересното е, че не всички лекари признават фибромиалгия, тъй като тя не е придружена с възпалителни процеси в организма, които може да се определят с помощта на сканиране.

Миофасциален болков синдром

По данни на Международната Асоциация за изучаване на болката (IASP), миофасциален болков синдром — това е хроничен болезнен синдром, който се съпроводя с болка в мускулите или части на тялото. По някои дани, синдром също може да се съпровожда с изтръпване на ръцете и предмишниците. Според статията в списание „Pain and Therapy“, има ограничено количество данни, които потвърждават ефективност на едни или други начини за лечение на миофасциален синдром, така че във всеки случай терапия ще бъде индивидуална.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР