Защо има болка в краката и как да се отървете от болка...

Защо има болка в краката и как да се отървете от болка в ставите

16096
0

Четвърт от мускулната маса тялото на човек се пада на мускулната сила на краката. Ние използваме крайниците за ходене, бягане, скачане, клекане, пълзене и плуване. Краката, като здвоен орган на опората, дават възможност да се приемат различни пози, например, вертикална, наведена. Всеки ден краката изпитват огромно натоварване. Анатомично всеки крак състои от три части: прасеца, стъпалото и бедрото. Мускули на таза и прасеца заобиколят по 26 кости, осигуряват двигателната функция.

 

Болки в ставите на краката
Болките в краката могат да служат като симптом на много заболявания

Болки в краката се появяват често, но не винаги сигнализират за развитието на болестта точно в крайниците. Дискомфорт, умора, симптоми на преумора и други варианти за негативни усещания са познати на всеки. Дори и децата страдат от контузии и умора, а болки в прасеца и парене на стъпалата дълго време не се възприемат като знак за развитие на болестта.

Болки в ставите на краката

Заболяване на ставите включва възпаление на някои места:

 • фаланга
 • глезенна става
 • патела
 • тазобедрена става

Проблем в ставите на краката се основава предимно в краката и коленете, така че най-често срещаните оплаквания се отнасят до точно тези части от тялото.

Обикновено болката се засилва през нощта, след продължително физическо натоварване или във връзка с промените в метеорологичните условия.

Тъпа, увеличаваща болка, придружена от криза при движение, може да бъде причинено от развитието на деформираща артроза. Болка, подуване и зачервяване в глезена обикновено показват за ревматоиден артрит. Сериозно изпитание за болния ще бъде болка от развитието на подагра.

Теглящи, разкъсващи усещания, остра, силна болка в глезена и коляното е в състояние силно да повлияе на нормалното развитие. Болестта възниква в резултат на отлагането органите на кристалите на пикочната киселина и превръщането на мазнини в шишарки. Сред типичните места фигурира област на петно сухожилие.

Освен изброените признаци и причини, има на всички известен ревматизъм. Само в този случай той засяга не лумбалната област, а коляното.

Проблем е че ревматизъм абсолютно непредвидим и може да поразява различни стави на тялото. Се лекува той само с помощта на антибиотици под ръководството на доктор, така че такова заболяване не може да се запуща.

Прилагането на загряващи компреси, разтриване с мехлеми и прилагане на други народни методи ще донесе облекчение, но не излекуват заболяване.

Болка в мускулите на краката

Болка в мускулите на краката в медицината се нарича миалгия. На дълъг период оставено без внимание заболяване може да доведе до развитието на патология и сериозно усложнение ситуацията. Мускулни болки придружени от подпухналост и дискомфортни усещания, тъй като са причинени, обикновено, от възпаление.

Причини на миалгия са различни, за това и симптомите са разделени на няколко вида:

 1. Миозит – възпаление на скелетните мускули.
 2. Полимиозит – възпалителен процес, засягащ напречно-шарена мускулатура и кожата. Може да бъде придружен със злокачествени тумори, така че е много опасен.
 3. Фибромиалгия – заболяване, характеризиращо се с костно-мускулни болки, особено остро осезаемо при натискане на болезнена област.

Проблеми в мускулите на краката възникват по причина на различни болести, така че предпоставки за развитието на дадена болест трябва да се изясни индивидуално.

Основни предпоставки за възникване възпалението са:

 • прекомерни физически натоварвания
 • седнала или постоянна работа
 • заболявания на кръвоносните съдове
 • плоскостъпие
 • заболявания на ставите
 • възпаление на периферните нерви
 • инфекциозни заболявания на костите

Освен това болките в краката могат да се развиват като усложнение на друго заболяване. Травми и поражение мускулите с паразити също не са изключение.

Лечение на мускулни болки в краката не се ограничава с курс масажи и преразпределение към ежедневните физически натоварвания. За облекчаване състоянието лекарят може да препоръча прилагането на външни средства (мазила, кремове) и носенето на скоба. Но по-голяма ефективност на тези методи показват при лечение на болки в ставите.

Като сериозни назначение лекарят ще препоръча да се подложи ударно-вълнова терапия (УВТ). С помощта генериране на инфразвукова вълна произхожда проникване в засегнатата област тъканите и почти моментално активиране процесите на регенерация.

Този метод подобрява кръвообращението, премахва подпухналост и има противовъзпалителен ефект. За да получите резултат препоръчително да преминете 5-10 сеанса на екстракорпорала УВТ.

Болка в прасеца

Причини на болки в прасеца
Първата причина за болки в прасеца прието да се счита заболяване на кръвоносните съдове

Защо боли прасеца, да се оправите не винаги е лесно. Основанията са различни: дори да се спънете, можете да спечелите разтягане на прасеца. Първата причина за болестта се приема заболяване на кръвоносните съдове.

При варикозно разширени вени или възпаление на нервните окончания болков синдром се появява внезапно и се повтаря често. Пронизваща, пищялна и дори остра болка може да се дължи на кислороден глад на мускулите. При малкоподвижна работа или седнал начин на живот токсините се натрупват в кръвта, а неприятни усещания притесняват все по-често.

Причини за болки в прасеца зависи от наличието на други заболявания и физическата активност на пациента.

Да повлияе на развитието на болестта може:

 1. наличие на атеросклероза,
 2. тромбофлебит,
 3. фибромиалгия,
 4. заболявания на гръбначния стълб,
 5. миозит

Последния причинява най-силна болка в мускулите на краката и изисква продължително лечение със сериозен медицински контрол.

Във всеки случай причината за появата на болки в прасеца трябва да се търсе в обща анамнеза. Ако неврологични отклонения не са открити, има вероятност от метаболитни или възпалителни миопатии. Това означава, че болката причинена от медикаменти или токсини, или инфекции. Голяма част от идиопатични възпалителни процеси – това е болести, развити вследствие на системни заболявания на съединителната тъкан.

Нетърпими болки в краката през нощта не дават възможност да се отпуснете и напълно да се отпуснете. В напреднали случаи не помагат топли вани, смилане с билкови тинктури, повдигане на краката на височина за отока на кръвта и други стандартни манипулации.

Спазми или кумулативни болки могат да се появят поради недостиг в организма на калций, желязо и магнезий. При децата тези симптоми могат да показват неравномерно развитие мускулните и костните тъкани. При възрастните всичко много по-сериозно, затова редовна болка в краката трябва като минимум да предупреди.

Мускулна умора, напрежение и травми в комплекса създават благоприятен фон за развитие на различни заболявания. Диабет, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол само влошават което се случва.

Нарушение на кръвообращението и впоследствие кръвоснабдяване – основна причина за болки в краката.

Точно да се определи основата на болка ще ви помогне доктор, но сами да решавате тревожни симптоми също е възможно. Например, ако състоянието се улеснява при опускане краката, значи основния проблем в артериите. Ако краката престават да болят, когато повдигнати, означава, причина за това са венозни заболявания. Скованост и изтръпване сигнализират за проблеми с гръбначния стълб. Визуална проверка на лекара ще ви помогне да сн разберете в первопричините, но за точна диагноза трябва да се подложи изследване.

Болки в бедрото

Симптоми на болки в бедрото
Артроза на тазобедрената става е най-често срещана диагноза при болки в краката в областта на бедрата

Когато боли крака в бедрото, важно да се разкрие причината за болка и незабавно да се пристъпи към лечението. Тазобедрена става изключително важна, тъй като отнема основното натоварване по време на движение. Поддръжка на равновесие и тегло на цялото тяло – най-важната функция на бедрата.

Най-често срещаните фактори за развитие на болестта се смятат:

 • последици от наранявания и физически натоварвания
 • спондилолиза
 • междупрешленна херния
 • варикоза
 • възпаление на седалищния нерв
 • остеохондроза

Разбира се, всичко зависи от общото състояние на здравето на човека, натоварвания, хронични заболявания. При проява на първите симптоми трябва да се проведе задълбочена диагностика, тъй като запуснато неразположение с течение на времето може да доведе до дегенеративни промени.

Артроза на тазобедрената става – най-често срещана диагноза при болки в краката в областта на бедрото. Особеност е болка в слабините и я разпространяване надолу по крака (както на вътрешната, така и от външната страна). Смята се, че с това заболяване по-често боледуват жените, но ясна статистика за полова принадлежност не съществува.

Основният признак за това развитие ще има болки в краката в бедрото при опит да се подмазвам и да се изправя от седнало положение, при сет връзки или накланяне.

Друго, не по-малко опасно, но доста рядко заболяване бързо се развива с началото проявите на възпаление. Асептична некроза на главичката на бедрената кост се характеризира с болка от външната страна на бедрото. Симптоми в повечето същите като при артроза, но това заболяване е по-често при мъжете.

Възпаление на бедрени сухожилия може да бъде едностранно и двустранно. Болката често се проявява с външната част на бедрото, но не причинява сериозен дискомфорт при обличане и клекане.

Синдром на крушовидният мускул (пириформис) се констатира почти при половината от пациентите, които се обръщат с болки в бедрената част на крака. Появата на болка в бедрото може да предхожда болка в кръста. Интензивността на болезнени усещания се разраства бързо, буквално за три дни възприятието се подсилва толкова много, че без медицинска помощ, движенията стават силно ограничени.

Познавателна статия:  Подагра, подагрозен артрит симптоми, признаци и лечение

Болка в стъпалото на крака

Стъпалата на краката започват да се разболяват при развиващо се плоскостъпие и сериозни, редовни натоварвания. Разбира се, причини, които предизвикват болки в стъпалото много, но повечето от тях са диагностицирани само след извършване на съответното проучване. Да се разбере защо има болки в стъпалата на крака важно, за да се получи адекватно лечение и премахване на източник на нарушения.

Сред заболявания със сходни симптоми има редица заболявания на опорно-двигателния апарат, но лекарите отделят около десет основни причини за болка в стъпалото на крака:

Във всеки отделен случай диагноза ще се поставя след консултация при ортопед-травматолог. Медикаментозно лечение включва прием на лекарства и физиологични процедури, се предписват на пациенти с напреднала история на болестта.

При своевременно оьръщане достатъчно курс масажи и прием на някои лекарства, за възстановяване на адекватно кръвообращение.

Болки в петите

Болки в петата
Болките в петите е често срещано явление при жените

Болки в петите на краката е често срещано явление при жените. Във връзка с носенето обувки на високи токчета и не по-малко внушителни платформи силно се измества натоварване на стъпалото, от което страда именно петата. Освен това, популярни летни видове обувки, които не фиксират задната част на стъпалото и лошо подбрани обувки, изкривено облечени на краката при нужда, също не помагат анатомично правилно поставяне крака.

Тук се отнасят различни наранявания, получени по време на спорт или просто на движение, възпаление на сухожилията и нарушения обмяна на веществата. При подробно проучване може да се запознаете с конкретни причини и общи нарушения в работата на организма, създадени или допринесали развитието на тези последици, като болки в петата. Понякога по време на диагностика се открива доста непредвидими връзки.

При наличието на наднормено тегло отлична профилактика на болки в петата става отслабване и стриктно придържане към диета. Освен това трябва да се промените навиците и да се замени бягане на колоездене и плуване.

Всеки спад натоварвания върху петата ще оздравее много по-бързо и в най-кратки срокове да се върнете към нормалния си начин на живот.

Не забравяйте, че приемът на болкоуспокояващи хапчета само облекчава болезнените усещания, но не премахва източника и причината на заболяването.

Болка под коляното

Ако постоянно имате болки в крака под коляното, трябва да се разберете с настъпили промени и с помощта на медицински преглед да се разкрие причината за появата на болка. Колкото по-бързо успеете да научите повече за необходимите условия за възникване на възпаление, травма или увреждане, толкова по-бързо ще успее да се възстанови опорно-двигателната функция на крака.

Сред всички мускулно-скелетни заболявания голям процент жалби заемат проблеми с колянната зона. Болка под коляното и травми на колянната става постоянно съпътстват на професионални спортисти.

В нормалния живот проблеми с коленете се появяват по-рядко, но симптомите на заболяванията остават непроменени. Например, пищялна и теглеща болка е сигнал за развитие на възпаление и наличие на артроза. Рязко, дълбоко пронизваща, силна болка се случва при наличието на наранявания и щети.

Затруднено свиване и разгъване на става, силно ограничение подвижността на крака, подуване и зачервяване на болезнената област свидетелстват за сериозни проблеми и необходимост да се консултирате с лекар.

Ако интензивна болка не минава по-дълго от пет дни, температурата на тялото се повишава, коляното набъбва, а способността да се движете по стълбите напълно липсва – трябва незабавно да извършвате професионална диагноза.

Остеохондроза в лумбалния отдел, възпаление на медиалния менискус, венозен застой и дори плоскостъпие може да бъде причина за появата на болка под коляното. Освен това, проблемът може да се наблюдава по време на флексия, при ходене, директно под мишницата или по-конкретно в колянната чаша. От мястото, интензивността и характера на болката, както и резултатите от рентгенологично изследване зависят назначенията и бъдещ метод на лечение.

Болка в пръстите на краката

Болка в пръстите на краката
Най-често болка в големия пръст на крака се появява във връзка с развитието на деформираща остеоартроза

При скачане, бягане и ходене пръстите на краката играят много важна роля. Именно тази част от стъпалото амортизира при движение, приема върху себе си цялата тежест на тялото и помага да запазите равновесие. Големите пръсти на краката са разположени от вътрешната част на стъпалото и контактират при паралелно разположение на стъпалото един около друг. Всички фаланги на пръстите са свързани помежду си с помощта на специална, плуснева кост.

Най-често болка в големия пръст на крака се появява с развитието на деформираща остеоартроза. Повредената хрущялна тъкан на става води до постепенно унищожаване на стъпалото и дегенеративна промяна на анатомично правилно положение големия пръст на крака. За да се избегне разрушаването на костната тъкан, доктор назначава провеждане на редица превантивни действия.

Препарати с калций и витамини се назначават поотделно, а носенето на скоба или специални уплътнители предварително се обсъждава с ортопед-травматолог за избор на възможно най-приемлив вариант. Оптимално лечение ще бъде насрочено само тогава, когато лекарят ще получи резултати от диагностични изследвания и ще провери степента разрушението на костите.

Периодично влошаване на подагра може да се прояви с болка в големия пръст на крака. Силна болка, подуване на палеца и зачервяване – първите признаци. Поради отлагания на соли на пикочната киселина се случва постепенно разрушаване на костите и възпаление обвивката на ставите.

Самостоятелно такова заболяване не се лекува, така че обръщането към лекар е неизбежно. Само в болницата има възможност за облекчаване симптомите на пристъп.

Народни средства в такава ситуация неуместни. За рехабилитация се налага промяна на навиците в храненето и, може би, установен начин на живот. Най-важният елемент при лечение на подагра е пиене на течности. Възрастен човек трябва да пие около 2 литра вода на ден.

Има няколко лекари, към които можете да се обърнете, ако има болка в големия пръст на крака. Невролог ще помогне на тези, при които болката има невралгичен характер. Травматолог лекува синини, травми, разтягане, а хирургът необходим за спешна хирургическа намеса. Ако не знаете към кого да се обърнете, просто трябва да отидете на среща с ортопед. След първоначално проучване ситуацията ще се изясни.

Вниманието към краката се започва от придобиването на удобни, качествени обувки и правилно хранене, защото постоянно свиване пръстите на краката си и непрекъснато натоварване от наднормено тегло провокират развитието на много заболявания. Освен това, краката могат да се разболеят поради проблеми с гръбначния стълб, в резултат прищипване на нервите, от различни възпалителни процеси.

По този начин, не трудно да се досетите, че профилактика на заболявания на долните крайници се основава на здравословния начин на живот и умерени натоварвания.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР