Заболявания на ставите на коляното, симптоми и ефективно лечение

Заболявания на ставите на коляното, симптоми и ефективно лечение

2617
0

Коляно – една от най-големите и трудно подредени стави в човешкото тяло, което постоянно носи голяма тежест. И въпреки това, то много уязвимо: доста често страда от травми и различни заболявания. С болки в коленете запознат почти всеки човек, и всеки един от нас представлява, колко болезнено чувство ограничение подвижността на краката си и трудност при ходене. Много заболявания на колянната става симптомите са подобни, но причини за развитието на всяка патология свои. И освен често срещаните заболявания, има малко известни, правилно да разпознае които може само квалифициран специалист.

Заболяване на ставите на коляното
Болка в коляното може да е сигнал за началото на най-различни заболявания

Характер и причини заболяванията на коленете

Всяко заболяване на ставите може да има следния характер:

 1. възпалителен (инфекциозно и неинфекциозно възпаление)
 2. дистрофичен (нарушение на обменните процеси в ставните или околоставните тъкани);
 3. травматичен (остро или хронично увреждане).

Възможни различни комбинации от посочените по-горе процеси. Например, възпалителен процес предизвика дистрофични нарушения или заболяване с дистрофична природа се усложни възпалението. В такива случаи не винаги е лесно да се определи, какво точно причинило болестта, но от правилното установяване причините до голяма степен зависи успехът на лечението.

Абсолютно мнозинство заболяванията на коляното се отнася към една от двете групи:

 • артрит – възпалителен процес с различна природа, наричан още гонартрит;
 • артроза – дистрофия на хрущялната тъкан и вътреставните структури (сухожилия, менискус и т.н.).

По-рядко диагностицирани следните патологии:

 • менископатия – дистрофично поражение менискуса на коляното с образуването на киста (патологични кухини в тъканите или органите, които имат стена и съдържание), калцинати (камъни), навяхвания, деформации и други промени;
 • луксация на патела – заболяване с дистрофична (по-рядко травматична) природа, свързано със слабост или увреждания на сухожилията (нестабилност патела);
 • дисплазия на мищелки на бедрената кост, при която се удебелява браздата между тях, което също води до нестабилност на патела;
 • бурсит – възпаление на околоставната капсула без поражение на вътреставните структури;
 • тендинит – възпаление на сухожилията;
 • хондроматоза – частично превръщане на синовиалната обвивка в хрущялната тъкан с формирането в нея на гъсти доброкачествени структури (възелчета) – хондром;
 • киста на Бейкър – възпалително поражение черупките сухожилията на прасеца в областта на колянната става;
 • плика синдром – усукване или удебеляване на сухожилията;
 • тендопатия (периартрит) на сухожилията на околоставните мускули;
 • болестта на Кениг (дисекционен остеохондрит) – образование с ограничена област скованост и отлепване на ставния хрущял от подлежаща кост в областта на вътрешния мищелок на бедрото;
 • болест на Осгуд–Шлатер – хондропатия в областта хълмистост на пищяла, поражение мастото закрепване сухожилието под колянната чашка;
 • болестта на Хоф (липоартрит) – възпалително поражение на мастните фибри криловидни гънки на коляното;
 • вътреставни тела – най-често парчета на хрущялна и костна тъкан (ставна „мишка“).
Болки в коляното и ставите връзки
Не отлагайте посещение на травматолог при поява на продължителни болки, болезнени кликвания, тумори или ограничени движения

Общи симптоми заболяването на коляното

Възпалителни, дистрофични и травматични лезии на колянната става имат много общи прояви: продължително непроходима болка, която се усилва при флексия на крака, движения, трудности при ходене и подкрепа на болния крайник, понякога – видимо подуване или деформация на коляното.

Възпалителни заболявания (артрити, бурсити, тендинити и други подобни) най-често се характеризират с оток на коляното или на всичкото, или на някаква отделна част от него. Когато са изразени възпаления обикновено е налице висока телесна температура и други симптоми, типични възпалителни процеси. Освен това, признаците на възпалителен процес се определят от общия анализ на кръвта. Такива патологии често се започват остро, на фона на здравословното състояние на организма.

Дистрофични лезии (артроза, остеоартроза, менископатия, тендопатия и други) обикновено са наследствени или вродени (дефекти развитието на става, нарушения структурата на хрущялната тъкан, сухожилията и други подобни) и се развиват винаги постепенно. Понякога те се появяват на фона на общите нарушения обмяна на веществата или с хронични заболявания на ставите. Често възникват поради това, че коляното носи твърде голяма тежест, непропорционална му възможности.

Дистрофични заболявания на коленните стави са предразположени към хронично течение с увеличаването симптомите. Те издържат с години с периоди на изостряне и ремисии. Ако се диагностицира дистрофично заболяване ставите на коленете – лечение се налага дълго и най-вероятно постоянно.

Посттравматични заболявания също могат да имат възпалителен или дистрофичен характер, но винаги възникват вследствие на остра или хронична травма (малки и често повтарящи се повреди).

Артрози и артрити в колянната става
Всеки трети случай на болки в коляното са симптоми на гонартроза

Артрози и артрити

За най-често срещаните заболявания, артроза и артрит, ние вече многократно говорихме на нашия сайт. Можете да прочетете статии:

Хемартроза на колянната става: причини и методи на лечение
Лечение гонартроза на коляното
Лечебна физкултура и гимнастика при лечение артроза на колянната става
Полиартрит на ставите симптоми и лечение с народни средства за защита
Периартрит на колянната става: причини, симптоми и лечение

Днес ние ще разгледаме по-отблизо други, по-малко разпространени патологии.

Бурсит и тендинит на коляното

Симптоми и отличия

Под тези имена фигурират възпаление на ставни или сухожилни капсули (бурсити), а също така възпаление на самите сухожилия и връзки (тендинит). Тези заболявания често възникват поради наранявания или други увреждания на опорно-двигателния апарат. Тендинит може да се развие поради неправилно формиране сухожилията на коляното, а също и поради своята слабост. Бурсит и тендинит по-често се разболяват мъжете на средна възраст.

Бурсит често възниква като усложнение на артрит, когато инфекцията от ставна кухина прониква директно в ставната капсула. А понякога, напротив, бурсит става причина за артрит. Симптомите на бурсит се отличават от симптомите на артрит така, че болката в коляното при бурсит по-изразена, постоянна и възниква без движение в става, тъй като гной или възпалителна течност разтяга капсулата и въздейства върху нейните нервните окончания. Колкото повече се натрупва течност, толкова по-силно нараства болка.

Бурсит на малки сухожилни капсули понякога се нарича киста (например, киста на Бейкър). Болката обикновено не е толкова силна, колкото при бурсит на ставната торбичка на коляното, но може да бъде остра и се появява в някаква определена точка. Под кожата в мястото на поражението се открива „шишарка“.

Тендинит е придружен от болка и подпухналост на коляното в определена област. Болезнените усещания се засилват от съкращаване мускулите, свързани с поразено сухожилие, а също при флексия и разгъване коляното. Болката обикновено отдава в мускулите на бедрото или подбедрицата.

Лечение

При лечение на бурсит и тендинит се провежда обща противовъзпалителна терапия, на поразения крайник се осигурява покой. За намаляване на болката изпълняват пункция (пробиви) на ставната капсула с цел отстраняване на течността и въвеждането на антибиотици. В тежки случаи и при хронично течение, особено ако заболяването нарушава качеството живота на пациента се извършва операция.

При леки или хронични форми на болестта може да се облекчи състоянието си със средства на народна медицина. Ето няколко от най-популярните рецепти.

 • Нарежете няколко листа от каланхое и сложете ги в хладилника на един ден или друго тъмно и хладно място. През денонощието изстискайте от листата сок и направете от него компреси на областта на възпалението. В първите дни да променяте компреси трябва често (по 5-6 пъти на ден). В следващите – достатъчно да се правят компреси през нощта.
 • При хроничен бурсит добре помагат компреси от пресни листа от репей и зеле. Намажете засегнатото място с растително масло или крем и приложете към него вътрешната страна на лист от зеле или от репей. Навийте коляното с фолио и обвържете с топла кърпа. След 1-2 месеца за такова лечение течност ще се образува по-малко и възпалителни прояви зе се успокоят.
Познавателна статия:  Шипове в коляното - симптоми и лечение

Менископатия, хондропатия, тендопатия

Симптоми

Към тази група заболявания се отнасят дистрофични и посттравматични невъзпалителни поражения тъканите на коляното. Често те съпътствуват на артроза, но могаь да възникнат и самостоятелно. В началните етапи на развитието данни патологии понякога причиняват само лек дискомфорт и по тази причина болните често за първи път се обръщат към лекар вече в по-късните етапи на заболяването. Как тези заболявания се различават от артроза? В действителност, с по-тясна локализация – поражение или хрущяла, или менискуса, или сухожилията, или ставните връзки или друга структура на става. Различни видове заболяването често се срещат при спортисти.

По клинично течение тези патологии обикновено съпътствува болка при сгъване-разгъване краката, при ходене, проблеми с други движения, понякога – нестабилност на става, когато при настъпване на пострадалия крак тя неволно се сгъва. В засегнатата става често възниква криза.

Да се постави точна диагноза при тези патологии по клинични прояви обикновено тежко – за изясняване се изисква изследване: рентгенография на засегнатата област, компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, понякога артроскопия.

Лечение

Лечение на лезии на коляното с дистрофична природа насочено преди всичко към отстраняване причините. Терапевтични мерки в много случаи са неефективни и да се върне на пациента възможност за свободна разходка или да се подобри качеството на живота – обикновено се провежда операция. На първо място тя показва на онези, които страдат от адски болки.

А за да се помогне на тялото ви да се възстанови по-бързо, може да се прилагат няколко изпитани народни рецепти.

 • 50 грама корен от бял оман се залива с 125 грама водка. Приберете в тъмно място и се оставя за 2 седмици. След това използвайте средство за растирки на болно коляно. След някакво време ще дойде облекчение.
 • Заварете с вода 5 -6 лъжици с обикновени овесени люспи така, че да се получи гъста каша. Охладете кашата, за да не обагря кожата. След това нанесете я върху слой памучна кърпа и увийте около болната става. Отгоре увийте превръзката с фолио и обвържете с топъл материал. Дръжте докато изстине. Този загряващ компрес може да се прави през нощта. Полезни свойства на овесена каша се съхраняват в продължение на ден, така че не се приготвяйте лекарство за бъдеща употреба.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР