Ювенилна(юношеска) остеохондроза

Ювенилна(юношеска) остеохондроза

991
0

Ювенилна остеохондроза представлява заболяване на гръбначния стълб, което често се развива при деца на юношеството. Въпреки това, че много смятат че такава патология е проблема на възрастните хора, днес в медицинската практика са регистрирани множество случаи при пациенти на съвсем млада категория. Заслужава да се отбележи, че ювенилна остеохондроза доста бързо се развива, се простира по целия гръбначния стълб на детето. Затова е много важно навреме да се разкрие заболяването и да се проведе необходимото лечение в болницата.

Ювенилна(юношеска) остеохондроза
Съвременните тийнейджъри по-често предразположени към ювенилна остеохондроза

Дразнещи фактори

След провеждане на редица изследвания специалисти не могат да достигнат до общо решение, защо възниква ювенилна остеохондроза. Но при това могат да се определят основните дразнещи фактори, които често водят до развитие на такава патология. Към тях се отнасят:

Наднормено тегло при ювенилна остеохондроза
Наднормено тегло и хиподинамия водят до ранна ювенилна остеохондроза
 • генетично предразположение;
 • аномалии в развитието на костните структури;
 • големи физически натоварвания;
 • неправилно хранене;
 • липса на физическа активност или заседнал начин на живот;
 • получени травми;
 • наднормено тегло.

Що се отнася до първите два фактора, тук заслужава да се отбележи вродени или наследствени аномалии в развитието. По силата на тези обстоятелства с времето при децата започват да се проявяват патологични промени в гръбначния стълб, които влошават качеството на живота.

Но не си струва да се отхвърли физично натоварване. Тъй като в тийнейджърските си години мускулен корсет още не е сформиран до края, а практино всички сегменти на гръбначния стълб още състоят от хрущялна тъкан. Затова под влиянието на големи физически натоварвания се случват дегенеративно-дистрофични промени в структурата на гръбначния стълб.

Неправилното хранене, липса на физическа активност и получени наранявания, може да се превърне в дразнещ фактор за много нарушения в организма, включително и в развитието на хрущялните и костните структури на гръбначния стълб. Неправилно хранене, недостатъчно движение, хиподинамия водят до затлъстяване, което може да увеличм риска от много заболявания на гръбначния стълб включително ювенилна остеохондроза.

Ето защо родителите трябва да обърнат специално внимание на стойката на детето във възраст от 6 години, неговите хоби и, разбира се, храненето.

Основни признаци на ювенилна остеохондроза

В тийнейджърските си години детето почти никога не се оплаква от болки в гърба. Така че симптомите на юношеска остеохондроза ще се различават малко от клиничните прояви на заболяването при възрастни. Често тийнейджъри, при които се диагностицира ювенилна остеохондроза се оплакват на:

Умора при ювенилна остеохондроза
Неразположение и постоянна умора могат да бъдат симптоми на ювенилна остеохондроза
 • постоянно главоболие;
 • виене на свят;
 • припадъчно състояние;
 • неразположение;
 • обща умора.

И само на 2 или 3 стадия при децата се появяват силни болки в увредената област на гръбначния стълб. При това се променя позата и се появява чувство на скованост по време на движение.

Ако навреме не се започва лечение, остеохондроза може да доведе до сериозни заболявания на гръбначния стълб. Това може да бъде сколиоза, гръбначна херния, спондилоза или други болести.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Диагностика и лечение на ювенилна остеохондроза

Диагностика на ювенилна остеохондроза
Апаратно изследване на заболяването

При възникване на всякакви неприятни усещания в областта на гърба или други симптоми на неразположение необходимо спешно да се обърнете към лекар. Първо специалист ще проведе външен оглед на пациента и ще определи основните му оплаквания. И едва след това ще ви предпише необходимите процедури за изследване.

Диагностика на ювенилна остеохондроза се провежда с помощта на рентгенография, компютърна диагностика и магнитно-резонансна томография на гръбначния стълб.

Освен това, могат да бъдат определяни задължителни процедури, лабораторни изследвания на кръвта и урината на пациента. В някои случаи това дава възможност да се установи причината на заболяването и произтичащите от него усложнения в организма. И едва след това лекарят определя процедури за възстановяване на гръбначния стълб.

В ранните етапи от развитието на остеохондроза експерти използват консервативно лечение. Тук може да се дължи такива процедури, като:

 • масаж;
 • лечебна гимнастика;
 • физиотерапия;
 • плуване и други техники за релаксация.

Тези методи дават възможност за укрепване на мускулния корсет, подобряване на кръвообращението в повредената участък от гърба, установяване на обменните процеси в организма и да възстанови подвижността на прешлените.

Лечебна гимнастика
В ранна възраст много
ефективна лечебна гимнастика

Но също така заслужава да се отбележи медикаментозно лечение, което е неразделна част от целия процес на възстановяване. Всъщност, освен болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, които подобряват общото състояние на пациента, облекчават болката и намаляват възпалителен процес, лекарите предписват специални препарати за възстановяване структурата на гръбначния стълб.

Тук на първо място се отнасят хондропротектори, приложение на които позволява да се предотврати по-нататъшното поражение на междупрешленните дискове. А ускоряване процеса на оздравяване е невъзможно без насърчаване и укрепване на целия организъм. Затова при остеохондроза и предписват витаминни комплекси.

Ако консервативното лечение не дава никакви резултати или болестта премина в онази фаза, когато патологични изменения на гръбначния стълб са достигнали максимална деформация, лекарите идват до извода за необходимостта от хирургическа намеса. По време на операцията на пациентите премахват повредените сегменти на гръбначния стълб и фиксират правилната позиция на прешлените с помощта на специални конструкции.

За да обобщим, можем да кажем, че ювенилна остеохондроза, както и всяко друго заболяване, изисква навременно лечение. Но всяка болест по-лесно да се предотврати!

Затова никога не правете самолечение, следете за позата на детето, обърнете внимание на активна почивка, давайте само полезна и здрава храна. Защото само в такъв случай може да се намали риска от появата не само на ювенилна остеохондроза, но и много други болести.

Познавателна статия:  Шийна остеохондроза симптоми и лечение

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР