Всичко за дензитометрия

Всичко за дензитометрия

1613
0

Дензитометрия – това е метод за оценка на костната маса, въз основа на определяне минерална плътност. Метод дензитометрия е уникален, тъй като позволява да се измери костната плътност, без да се прибягва до хирургична намеса. С помощта на дензитометрия на костите може да се установи вероятността от появата у пациента фрактура. Също и данните от това проучване са основа за изготвяне на диагноза „остеопороза“. Най-често се произвежда дензитометрия на гръбначния стълб и костите на таза.

Остеопороза на костите
Структура на костната тъкан

Кога необходимо да се направи дензитометрия

Основната причина за назначаването на този метод на изследване – това е подозрение за развитието на остеопороза. Най-често съмнение за дадено заболяване се развива в следните ситуации:

 • след фрактура на шийката на бедрената кост, особено в ранна възраст;
 • в периода на климакса при жените;
 • при жените с висок растеж в периода на менопаузата;
 • при пациенти, страдащи от захарен диабет (предимно тип 1);
 • в случай на прилагане на пациента лекарства, които допринасят за извличане на калций от костната тъкан.

Видове на дензитометрия

За дензитометрия на костите използват различни методи за изследване на тъкан: рентгенови лъчи, радиоактивни изотопи, ултразвук. С оглед на безопасността за пациента и медицинския персонал, както и разрешаваща способност на метода, в днешно време предпочитание се дава на следните методи:

 • Ултразвукова дензитометрия
  Ултразвукова дензитометрия напълно безопасна

  Ултразвукова дензитометрия. Този метод е най-безопасен за пациента. Приложение на техниката позволява да се определят такива важни параметри като плътност, твърдост и еластичност на костите.

 • Рентгенова дензитометрия. Този метод подлага на пациента леко облъчване, но позволява отделно от определяне на феномена „разреденост“ на костната тъкан, който е характерен за остеопороза, да помогне в диагностицирането на фрактури. В момента именно прилагането на рентгенови лъчи се дава предпочитание при диагностициране на остеопороза.

Как се провежда дензитометрия

При дензитометрия пациентът не изпитва никакви отрицателни усещания, изследването е абсолютно безболезнено и се провежда за доста кратко време. При провеждането на дензитометрия не са необходими никакви техники на аналгезия. Трябва също да се отбележи, че получената на пациента доза на облъчване не превишава нормата.

Пациента се поставя на масата, върху която разположен източник на рентгенови лъчи, а под масата – специално устройство за получаване и обработка на изображения. След инсталиране на необходимите настройки лекарят моли пациента да задържи дъха (за по-голяма яснота на крайния образ) и произвежда снимка.

Освен това се прави оценка на получените резултати и разработват основните критерии, по които лекар може да диагностира остеопороза:

 • T-критерий. Този показател изразява отношението костната плътност на пациента към нормален показател у млад човек.
 • Z-критерий показва отношението на получената при изследване костната плътност до средната стойност на този показател за възрастовата група на пациента.
Как се провежда дензитометрия
Рентгенова дензитометрия по-информативна
Познавателна статия:  Остеопороза симптоми и диагностициране

Подготовка за изследване

Подготовка за провеждане на дензитометрия е доста проста. Основната препоръка е корекция на храненето преди провеждане на процедурата. Най-важната препоръка е да се спре приема на всякакви лекарства, съдържащи калций, като най-малко един ден преди провеждане на научни изследвания.

Също така много важно да запомните следната информация:

 • Информирайте лекар, ако в рамките на неотдавна са провеждани някакви процедури с помощта на рентген-контрастни вещества.
 • Преди изследването трябва да свали украсите, очила и дрехи с метални елементи, тъй като те могат да нарушат изображение.
 • Необходимо е да изберете широки удобни дрехи, не затрудняващи движения.
 • Задължително информирайте лекар ако подозирате у себе си наличие на бременност.

Необходима ли рентгенова дензитометрия?

Определено ултразвукова дензитометрия е по-лек метод на изследване. Въпреки това следва да се има предвид, че тази техника е значително по-малко информативна – въз основа на нея може само да се направи предварително заключение, а за точна диагностика на остеопороза, лекарят все пак ще назначи рентгенов метод.

Познавателна статия:  Лечение на остеопороза, лечебна физкултура

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР