Вода в коляното лечение и симптоми

Вода в коляното лечение и симптоми

3319
0

В тялото на човека най-голяма става се счита коляното. По време на разходка в коляното влияе цялата маса на тялото. Именно поради тази причина увреждане в областта на коляното много често могат да се срещнат в травматология. Като правило, всички заболявания на колянната става са следствие от различни видове падания, наранявания или силно натоварване на става. Един от тях се счита вода в коляното или синовит.

Вода в коляното симптоми
Усложнение при нараняване на коляното

Често усложнение при нараняване на коляното може да се прояви под формата натрупване на течност в колянната става, при възникване подуване на става, подпухналост с различна степен и болков синдром може почти със 100-процентна сигурност може да се каже, че има вода в коляното. В тези случаи лечението състои от създаване на необходими условия на пълен покой на повредена става чрез фиксиране с превръзка или подплата. Когато все пак синовиалната течност се натрупва в колянната става, тогава обикновено я отстранява хирург с помощта на спринцовка. При това се използва местна упойка.

Вода в колянната става е прозрачна, мътна или кръвна. Освен това, от степента увреждане на коляното ще зависи интензивността на болката.

Често натрупване на течност в колянната става действа следствие от нараняване, падане или претоварване.

Синовиална течност съкратено се нарича синовия, тъй като се появява в синовиалната обвивка. По причина на това научното име на подобно заболяване – синовит. Заболяването е достатъчно опасно, за лечение трябва да се пристъпи незабавно.

Познавателна статия:  Как се лекува синовит на колянната става. Симптоми, форми, причини

Симптоми и причини за появата вода в коляното

Тъй като колянната става достатъчно често изложена на различни наранявания, то понякога в коляното се появява течност.

Причините за подобно явление:

  1. Увреждане на менискуса;
  2. Кръвоизлив (хемартроза);
  3. Нараняване на сухожилията;
  4. Различни фрактури костите на ставите.

Обикновено наранявания възникват вследствие на неуспешно кацане на краката по време на скокове от голяма височина или удар с коляното. Всичко това може да се дължи към причини за появата на вода в коляното.

Освен наранявания, до причините на течност в колянната става понякога са: алергии, артрит, хемофилия, инфекция.

Симптомите на течност в коляното започват да се проявяват не веднага, а едва след няколко часа или дори дни от получаването на травма. Всяко увреждане на колянната става е придружено от подуване, припухналост, кървене и силни болки. Първият основен симптом на вода в коляното е значително увеличение на коляното.

Появена течност деформира става, което значително затруднява движението на крака, а също така придружено с болки. Това е вторият основен симптом. При това болката обикновено е тъпа.

Като цяло, симптомите на течност в коляното след травма са:

  1. повишаване на болков синдром;
  2. повишаване на температурата;
  3. увеличаване на течност в колянната става.

А ето хроничен синовит се характеризира не толкова със силно изразена болка. С други думи, става се изпълва с течност постепенно. Ето защо в дългосрочно течение на заболяването може да се появи деформираща артроза.

Освен това, има още реактивен синовит на става на коляното, който се счита за алергичен изглед на това заболяване и се причинява с механично или токсично въздействия и често действа като проява на алергична реакция.

Течност в колянната става: лечение

Лечение вода в коляното
Начини за лечение вода в коляното

Основно лечение вода в коляното – премахване на тази течност от повредената става. Процедурата се извършва в кабинета на операционната, обикновено без упойка. Лекар внимателно въвежда тънка специална игла в кухината на засегнатата става, в която се натрупва вода и се всмуквас със спринцовка. Когато процедурата е извършена, в освободена кухина се прилагат антибиотици независимо от това дали има подозрение за инфекция. След провеждане на операция за отстраняване на вода, пациента се поставя в палата за да се осигури пълен покой на става, това се прави с помощта на притискаща превръзки.

По-нататъшно лечение появата на течност в колянната става е в използване на противовъзпалителни средства, от които най-ефективни по нашето мнение Волтарен и Диклофенак.

Освен това, в процеса на лечение вода в коляното лекарите отстраняват не само възпаление, но също така основната причина за появата я. Да установи точна диагноза може само тесен лекар-специалист: ортопед или ревматолог, тъй като, ако не намерите първопричината за възпалението, а след това в най-скоро време течност отново ще се появи, и лечението трябва да се изпълни отначало.

Народни средства от вода в коляното

За лечение на течност в коляното може да се използват някои народни средства.

  • Мехлем, направен от билка оман. Трябва да се смесва чаша с билки (нарязани на ситно) с 200 гр. свинска мас. Този състав трябва да се съхранява в хладилник в продължение на 5 дни, след което използвайте получения мехлем, втривайки я в колянната става два пъти на ден. При това необходимо да се фиксира коляното с помощта на еластичен бинт.
  • Ръжена отвара. Литър вода трябва да се вари, засипвайте в нея зърна ръж (половин чаша) в продължение на 20 минути. След това отвара охладете, процедете, в него се добавя 2 ч.л. берберис, 0,5 кг мед и 200 гр. водка. Този състав хубаво разбъркайте и поставете в мазата на 3 седмици. Трябва да го приемате по 2 супени лъжици преди ядене три пъти на ден.
  • Масло от дафинови листа. Залейте 2 супени лъжици сушени дафинови листа с чаша растително масло и дайте една седмица да престои. Готовата настойка се използва за втриване в става на коляното си три пъти на ден.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР