Видове изкривявания на гръбначния стълб

Видове изкривявания на гръбначния стълб

1891
0

Проблеми с гръбначния стълб – бичът на съвременното общество. И за съжаление, въпреки проучване лечението и самата деформация, лекари до края не могат да определят причината за появата изкривявания на гръбначния стълб при хора. А това, разглеждайки мащаба на проблемата, предизвиква допълнителни трудности при лечението и коригирането на този вид, като силно изкривена неизлечима деформация на гръбначния стълб четвърта степен.

Какви видове изкривяването на гръбначния стълб има, как си струва да се подхожда към лечението, и защо има силно изкривена неизлечима деформация на гръбначния стълб четвърта степен?

Изкривявания на гръбначния стълб
Различни изкривявания на гръбначния стълб

Класификация

Какви има видове изкривявания на гръбначния стълб? Има около 10 различни класификации, по които различават изкривяване на гръбначния стълб.

Изкривяване по типа

 • Деформация клас сколиоза – обикновено това са странични изкривявания, които предизвикват отклонение в областта на плешките. Това е левостранна сколиоза, десностранна сколиоза и S образна сколиоза
 • Кифозно изкривяване. Обикновено се появява под вид мърляч в областта на плешките. Има козметичен ефект. Обаче ако не се лекува може да доведе до образуването на гърбица.
 • Лордозни изкривявания. Тези изкривявания много по-трудно се лекуват, защото те често се образуват в областта на кръста. Характерен признак – ефект на изпъкнат корем.
 • Комбинирано изкривяване. Обикновено това е, когато към стандартна кифоза или лордоза се добавя сколиоза. Без специалист не се лекува.

По местоположението

 • Изкривяване на плешките. Обикновено това е десностранна сколиоза;
 • Лумбални изкривявания. Възникват при неправилно натоварване, не се лекува с помощта на корсети;
 • Изкривявания по протежение на целия гръбначен стълб. Само оперативна намеса.

Излекувани и не излекувани

 • Излекувани се лекуват с помощта на масаж, физиотерапия, носене на корсет, специални ортопедични матраци.
 • Не излекувани – при закостенял хребет, чупливост на костите. Могат да се лекуват чрез оперативна намеса или дори да не се лекуват с помощта на операция.
Изкривяване на гръбначния стълб
Силно изкривена неизлечима деформация на гръбнака

Силно изкривена неизлечима деформация на гръбнака четвърта степен излиза в отделна категория и се равнява с увреждане първа степен. Обикновено тя възниква в случай на вроден порок, при самото раждане, или в резултат на неправилно сраснат хребет.

По място на отклонение

Грешен подход към разположението на прешлените какви видове има. Всъщност лекарите споделят няколко вида отклонения на гръбначния стълб за такава класификация:

 • Гръден грешен подход към разположението на прешлените;
 • Плешков грешен подход към разположението на прешлените;
 • Гръбначен грешен подход към разположението на прешлените;
 • Грешен подход към разположението на шийните прешлени.

Вид се варира в зависимост от броя и местоположението на изкривени прешлени. Бъдете изключително внимателни, тъй като някои лекари не винаги са в състояние да покажат правилно дислокацията на изкривяването, което води до грешно лечение и само засилва проблемите, свързани с това отклонение.

Познавателна статия:  Шийна лордоза

По направление на отклонението

Сколиози класификация на видове не е единственият вид отклонението. По-специално в класирането са включени лордози и кифози. Обикновено те имат фиксирано разположение. Въпреки това се случват ситуации, когато лордоза (изпъкване прешлените напред) може да се образува не в лумбалната област, а в гръдния кош. В този случай, без страничен рентген, да го разкриете почти невъзможно. Също се отнася и за кифоза. Лечение на кифоза и лордоза се извършва индивидуално и далеч не във всички клиники лекарите ще могат да поставят правилна диагноза и да назначат правилно лечение.

Отклонение на гръбначния стълб
Лечение на кифоза и лордоза се извършва индивидуално

Класификация на сколиоза и други изкривявания има около 100 вида, така че ако нямате доверие на своя лекар, по-добре да минете преглед в няколко клиники за потвърждаване диагноза.

Изкривяване по ъгъла на отклонението

Видове сколиоза на гръбнака споделят не само по вид, но и по ъгъл на отклонението.

 • По-малко от 10 градуса. Обикновено такива изкривявания се лекуват с помощта на носенето специални корсети и подобряване на мускулния корсет. Ако тази деформация е установено преди настъпването на 30 годишнината, тогава тя може да се лекува с проста физичеотерапия.
 • От 10 до 15 градуса. С такъв гръбначен стълб вече не трябва да вземат в армията, но практиката показва, че именно в армията с помощта на правилно физ обучение и общо укрепване състоянието на мускулите такава деформация на хребета и се лекува.
 • От 15 градуса. Такава деформация на хребета все още може да се поправя с класическите методи, но в предвид крехкостта на костите и възраст, се препоръчва оперативна намеса.
 • Повече от 25 градуса. Степента на увреждане и равняване човека до пълно неработно състояние. Такава деформация се лекува само при помощ на операция и поставяне на допълнителни метални пластини.
Познавателна статия:  Пълна информация за хиперкифоза

Степен на изкривяване

Първа степен на изкривявания – резултат на лоша стойка. Тя може да възникне в детска възраст според постоянно седене за масата, или в резултат носенето на портфейл на една стърна. В детска възраст такава деформация може да бъде излекувана за 1-2 месеца носенето на корсет и укрепване на мускулния корсет.

Втора степен на изкривяване – възниква, когато родителите не обръщат внимание на изопачено рамо на тийнейджъра. В този случай деформация се засилва, и към нейното лечение трябва да се отнасяте много внимателно. Освен това при този вид изкривяване вече забранено да се занимавате с много спортове.

Трета степен вече възниква в предвид на болестно игнориране на втората степен, или в резултат подвижността прешлените в ранна детска възраст. Ако деформация е била открита в период до 14 години, може да бъде излекувана. В по-късна възраст, само операция.

Четвърта степен – се лекува с оперативна намеса. Обикновено тя се проявява при деца. В възраст до година, тя може да се определи с помощта на специална апаратура, която насилствено фиксира хребета в правилна позиция. Обаче трябва да бъдете много внимателни, тъй като лечение в ранна възраст изисква дълга постреабилитационна подготовка на мускулите, за да те в състояние да поддържат гръбнака в същото състояние в продължение на следващите години, докато прешлените не свикнат до новото положение. В противен случай – рецидив.

Силно изкривена неизлечима деформация на хребета четвърта степен може да бъде и сколиотична. Обикновено това е силна деформация, ъгъл изкривяването на която повече от тридесет градуса.

Да се получи тази деформация може само при болест на костите, вроден порок или в резултат на травма. Как да не е жалко да признаваме, обаче хората с това изкривяване дълго не живеят. Единственият изход е операция веднага след изясняване причините с установяване на механични пластове по цялата дължина на хребета. И дори при тази операция висок риск да се останете напълно парализирани до края на живота си.

Класификация на сколиоза
Класификация на сколиоза наброява няколко десетки по-малки видове отклонения

Класификация на сколиоза наброява няколко десетки по-малки видове отклонения, когато под наклон се намират само отделни прешлени, а не целия сектор. В този случай се прилагат специални упражнения за укрепване мускулите на даден сектор.

Как да се определи дали изкривяването се лекува или непременно операция?

 • Кривината трябва да бъде по-малко от 15 градуса за лечение в зрял период на живота и по-малко от 25 при лечение в ранна детска възраст.
 • Деформация. Ако кривината е кифосколиотична по целия хребет, то ще помогнат само пластини. Тъй като хребет се нахожда в неестествено завъртено състояние.
 • Видове сколиоза. В зависимост от разположението и броя на прешлените сколиоза също може да бъде неизлечим. Не забравяйте, че ако отклонен само един прешлен, това е най-лошият вариант

Видове изкривяването на гръбначния стълб всеки трябва да знае преди да се отправя към лекар. Ако ви поставиха диагноза изкривяване на гръбначния стълб, различни видове могат да е сигнал за вашата пригодност/неспособност за нормално съществуване.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР