Видове и симптоми на сакроилеит

Видове и симптоми на сакроилеит

8862
0

Сакроилеит – това е възпаление на сакроилиачните стави. Възпалителния процес може да се разпространи на синовиалната обвивка (синовит), да засяга ставните повърхности (остеоартрит) или цялата става (панартрит). Различават асептичен (инфекциозно-алергичен), специфичен (например при туберкулоза) и неспецифичен (гноен) сакроилеит. Асептичен сакроилеитартрит, болест на Бехтерев; специфичен сакроилеит — Бруцелоза, Туберкулоза внедробен, на костите и ставите.

Симптоми на сакроилеит

Видове и симптоми на сакроилеитОстър гноен сакроилеит се започва с повишаване на телесната температура, втрисане. Остър гноен сакроилеит може да възникне при остеомиелит, пробиване гнойно огнище от кост или поради директно попадане на инфекция при отворено нараняване. По-често е едностранно и се характеризира с бързо течение с висока температура, болки в корема от страна на поражението на таза. При него често се появяват гнойни затеки.

Бързо се развива тежка интоксикация, кръвта се открива левкоцитоза, увеличаване на СОЕ. Локално се честват остри болки в областта на сакроилиачната става, увеличаваща се при палпация, натиск върху крилата на илиачните кости и пересгъване на долния крайник. Пациентът приема принудително положение със свити крака. Ранното диагностициране е трудно, ако местните клинични прояви слабо изразени. При деца сакроилеит често се разглежда като остро инфекциозно заболяване. Рентгенологически при гноено възпаление на сакроилиачната става, засягащ само синовиалната обвивка, се отбелязва разширяване на ставна цепка и умерена остеопороза на ставни участъци на сакрума и илиачните кости. При остеоартрит ставната процепа, напротив, стеснена, контурите на ставните повърхности неравномерни, замъглени.

При подостро течение на гноен сакроилеит начало на заболяването изтрито. Честват субфебрилна температура на тялото, нерязко увеличаване на СОЕ, умерена локална болка в областта на сакроилиачната става. Физическата активност на болните се намалява малко. Рентгенологически промени се откриват понякога в рамките на 2-3 седмици.

Познавателна статия:  Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става

Често сакроилеит има хронично време с често изостряне. Хронични сакроилеити се срещат по-често от остри и имат основно туберкулозна и бруцелезна етиология. Последните често са двустранни. Хроничен сакроилеит се проявява с болки, сходни с болки при ишиас, затрудняващи ходене и дълго стоене. При изследването на болния се честват болки в сакроилиачното сочленение при свиване и разтягане на крилата на таза, при максимална флексия на бедрото и пищяла от страна на поражението и именно на друг крак, при палцево изследване на дебелото черво с натиск на област сочленения. Туберкулозен сакроилеит понякога дава натечник на задната част на бедрото.

Диагноза хроничен сакроилеит се поставя на базата на клинични данни и рентгенологическо изследвание, разкриващо признаци поражението на сакроилиачното сочленение. Рентгенологическа картина разнообразна: частично или пълно разрушаване на ставните повърхности с изчезването на ставна цепка, на огнища на остеопороза, деструкция и склероза на околоставните парцели на костната тъкан, секвестрата с различни размери. При бруцелозен сакроилеит помага диагностицирането на положителна серологическа реакция на тест за бруцелоза.

« Продължението на статия: Усложнения и лечение на сакроилеит »

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР