Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

1050
0

Видове на гноен артрит

Гноен артрит в зависимост от причините, които предизвикват му, бивава два вида:

  • с нетравматична природа – неговото лечение провежда хирург;
  • с травматична природа – в този случай артрит причинен от инфекции, попаднали в кръвта, вследствие на травма или отворени рани. С артрит на този вид следва да се отнесе към травматолог.

Има още една класификация на гнойни артрити.

В съответствие с незя те могат да бъдат два вида:

  • първични – причина за възникването на този артрит е попаждане инфекция директно в тъканите на ставата. Това може да се случи в резултат на открита фрактура, луксация, проникваща травма. Причинител на гноен артрит често попада в кухината на ставата по време на хирургическа намеса и при извършване на пункция;
  • вторична – инфекция влиза чрез околните тъкани и лимфата.

Диагностициране на гноен артрит

Да се определи гноен артрит позволява палпация и външен оглед. Ставата има принудително положение, почти не се движи, неговите функции са нарушени. При палпация пациентът изпитва силни болки. Резултатите на биохимични анализ на кръвта показват наличието на остри възпалителни процеси. Това се изразява в увеличаване на скоростта на пропадане на червените кръвни телца, а формулата на левкоцитоза се измества наляво. В рамките на диагностициране също се провежда пункция на ставната течност и инструментални изследвания.

При възникване на подозрения за гноен артрит задължително се провежда радиография. Този метод на изследване може да не бъде твърдо информативен в ранните етапи развитието на болестта. Въпреки това, не може да се изключи възможността за развитие на възпалителен процес. Симптомите могат да се проявят по-късно.

Познавателна статия:  Принципи на лечение на ревматоиден артрит

Лечение на гноен артрит

Лечение на гноен артритЛечение на пациенти с гноен артрит включва спешна хоспитализация. Основният метод за борба с възпалението – медицински. Най-ефективни лекарства в този случай са антибиотици. Те са използват по време на началните етапи от развитието на гноен артрит. В рамките на консервативно лечение в този случай върху засегнатата става е наложена гипс, се извършва пункция, а след това се инжектират антибиотици. Данните мерки са подходящи в случай на синовита без гной. Под синовит се разбира възпалителни процеси в синовиалната обвивка, при който в кухината на ставата се изпълва с течност.

Ако при лечение артрит в устната на става се натрупва голямо количество гной, се изисква провеждането на артротомия. Това е една хирургическа намеса, по време на която се отваря или се разголва става, което е необходимо за по-нататъшно провеждане на дрениране. В резултат на тази намеса от кухината на ставата се отстраняват гнойни образования, мъртвите тъкани.

В тази статия

  1. Гноен артрит причини и симптоми
  2. Видове, диагностициране и лечение на гноен артрит

Гноен артрит може да бъде последван от развитие на сепсис, то ест обща инфекция, която е причинена от проникване в кръвта на причинителите на заболявания. За да се спре възпалителния процес се изисква да премахнете източника на инфекции хирургично. В този случай се извършва резекция на ставите. В хода на операцията се иссякат повредените ставните краища на костите, хрущяли и синовиалната обвивка. Между двата края, на които изкуствено се придава естествена форма, проправят тъкани,
предотвратяващи натрупване. Резекция позволява да се спре възпалителния процес и запазване на подвижността на ставите. След операция за известно време се наслагва гипс. След неговото оттегляне, трябва да се извършва лечебна гимнастика, за да се възстанови напълно подвижността на ставата и неговите функции.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР