Вентрална херния – основни причини и симптоми

Вентрална херния – основни причини и симптоми

1854
0

Постоперативна или вентрална херния представлява издутина на вътрешните органи, намиращи се вътре в коремната кухина (голям щуцер, червото), която се появява в областта, където се намира следоперативен белег. Това може да се види само при напрягане, а в хоризонтално положение тя изчезва.

Причини образуване на херния.

Причина за появата на вентрална херния могат да бъдат най-различни фактори или комбинация от фактори. Основните причини са: всички видове нагноения в областта на белега, го възпаление, грешки при извършване на операция и при налагане на шевове, нарушение режима на пациента, извършване на физически натоварвания, както и неспазване правилата и режим носене на бандаж.

Вентрална херния, причини на образуване
Болков синдром –
основна причина на вентрална херния

След извършване операция в областта на корема, трябва винаги да следвате препоръките на лекарите и да се спазва прописания режим и правила за възстановяване.

Вентрална херния симптоми

До основните симптоми на вентрална херния включват: издутина в областта на следоперативен белег, което е придружено от дискомфорт, неприятни усещания при движение, болка. Болковите усещания в областта на стомаха при напрягане и движения. Също така могат да се появят гадене и повръщане.

Класификация на вентрална херния

Този вид херния има своя собствена класификация, в основата на която е нейния размер.

Видове:

  • Малки. Те всъщност не променят структурата на корема, изпъкване почти не се забелязва, херния може да се види само при натоварване и напрягане;
  • Средна. Те могат да заемат някаква част в областта на коремната стена;
  • Обширни. Вентрална херния с тази класификация заемат цялата област на предната коремна стена;
  • Гигантски. Тази херния може да заема няколко области на коремната стена.
Познавателна статия:  Особености на коремна херния, видове, лечение, диагностика

Вентрална херния – операция

Носене бандаж при вентрална херния
Носене на еластична превръзка след операция на херния

Единственият начин да се отървете от постоперативна херния – това е хирургична операция, или херниопластика. Тя може да се извършва по няколко метода: с помощта на конвенционална пластика, когато отстраняването на дефект се извършва с използване на собствени тъкани или с помощта на херниопластика. В случай на лапароскопска херниопластика, отстраняване на дефект се извършва с помощта на наслагване на хирургично платно, която ще осигури защита от рецидив на вентрална херния.

Което се отнася до предотвратяване на вентрална херния, лекарите препоръчват преди всичко: след проведената операция на коремната кухина носенето на еластична превръзка (бандаж), избягвайте пренапрежение или физически натоварвания, следите за храненето, за да се избегне поява на мехури и запек.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР