Възстановяване след операция на херния

Възстановяване след операция на херния

8150
0

Хирургическа намеса, дори и на пръв поглед, не значителна – това е стрес на организма и след него се изисква определен период на възстановяване. Операция за премахване на херния е много често срещана, тъй като много хора са привлечени от хирурзите за да се освободят от тази болест.

Възстановяване след операция от хернияСлед като доктор провежда всички необходими процедури, вие вече много скоро можете да се върнете у дома и да започнете период на възстановяване след операцията. Ето защо, трябва да знаете препоръки и правила, за да този процес стана максимално бърз и безболезнен.

Последиците след операция премахване на херния

Преди да отидете у дома след операцията, персоналът на болницата трябва да се увери, че можете свободно да се движите, да приемате храна и вода, а също и самостоятелно да ходете до тоалетната.

Не си струва да се плашете, ако последствията от операцията за отстраняване на херния ще се прояви под формата на малък дискомфорт в зоната на следоперативен белег, това е нормално. Лекарите просто ще назначат болкоуспокояващи лекарства, а на самия белег може да се затвори с превръзка, и Вие спокойно ще можете да възстановите сили и постепенно да се върнете към обичаен, пълноценен живот.

В първите дни периода за възстановяване при Вас могат да се проявят някои от последствия на херния, а по-конкретно въздействие операцията по нейното остраняване. При вас могат да се наблюдават:

  • Промяна на цвят и леко подуване кожата около следоперативния белег;
  • Могат да се появят малки синини;
  • Може да се появи изтръпване или обратно, чувствителност.

Не си струва да се плашете от подобни симптоми – това всичко е в норма, която характеризира начален етап на следоперативен период.

Херния след операцията има противопоказания и някои предпазни мерки. Лекарите не препоръчват през първите 48 часа след операцията да сядате за волана на колата, тъй като тялото все още може да бъде ограничено с последиците от анестезия, което засяга концентрацията на вниманието, координацията и реакцията на човека.

Шофиране може да предизвика някакво напрежение белега, който се остава след операцията, така че, в повечето случаи, лекарят ще ви препоръча да се откажете от това занимание в първите дни на възстановяване. Също така не сте в състояние да карате кола и да управлявате други подобни механизми, ако ще приемате болкоуспокояващи лекарства.

Херния в следоперативния период
Херния в следоперативния период изисква определени предпазни мерки

Херния в следоперативния период изисква определени предпазни мерки. Трябва да бъдете много внимателни при вземане на душ и вана. Белегът в рамките на няколко дни след операцията, не може да се мокри.

Необходимо да се обърне специално внимание на своето хранене, то трябва да съдържа богата на фибри храна, трябва да консумирате много течности: вода или плодови сокове. Това ще помогне да се избегне запек, защото пренапрежение ще има отрицателно въздействие върху заздравяването и възстановяването.

Възстановяване след лапароскопия

Отстранена херния след лапароскопия се лекува много по-бързо, тъй като вместо един голям разрез, с помощта на тази методика, се остават няколко малки пробиви, зарастване на които минава много по-бързо и по-малко болезнено. В такъв случай извадка на пациента се извършва много по-рано, а възстановяването е в пъти по-бързо.

Познавателна статия:  Пъпна херния при възрастни – симптоми, лечение и последици

Рехабилитация след операция за отстраняване на херния

Когато първите и най-неприятни дни след операцията ще останат отзад, Вие трябва внимателно да спазвате препоръките на лекаря, свързани с необходимия период от време, което е необходимо за връщане към нормалния, обичайния живот.

Дискомфорт и интензивност болката ще зависи от вида на операцията, местоположението на отстранената херния, както и нивото поносимостта на болка. Но така или иначе, дискомфорт и малки болки ще присъстват и не си струва да се плашите.

Първите няколко дни след операцията се характеризират с дискомфорт при ходене, изкачване или спускане по стълбите ще предизвикат затруднения.

Продължителност периода за възстановяване ще зависи от вашия вид дейност, той може да отнеме от една до шест седмици. Завръщането на работа зависи от това, с какво се занимавате и какви задължения изпълнявате.

В случай, ако работата изисква значителни физически усилия, свързани с вдигане и пренасяне на тежести или голямо количество движение, то трябва, все пак, на възстановяването да отделете няколко седмици, предварително да се консултирате с вашия лекар. Ами Вие човек с интелектуален труд, можете да се върнете след няколко дни.

Лечебна физкултура за подобряване на възстановяване

Лечебна физкултура за подобряване на възстановяване
Лечебна физкултура в следоперативния период

За да се подобри кръвообращението и по този начин да се ускори процеса на зарастване, лекарите препоръчват да се правят физически упражнения със средна или умерена интензивност. Най-добрият от които е ходене.

Спортни упражнения след операция премахване на херния, свързани с вдигане на тежести или висока аеробна натоварване трябва да се избягват в продължение на 6-8 седмици.

Тези, които интензивно или професионално се занимават със спорт, лекарите съветват да се отложат данни занятия на няколко седмици, тъй като това може да наруши процеса на заздравяване и възстановяване.

Познавателна статия:  Рискове и усложнения след херния

Диета след операция за отстраняване на херния

За значението на храненето след тази операция вече беше посочено по-горе, така че струва да се каже какво може да се яде и какво не.

Не се препоръчва да се консумират тези храни, които могат да причинят ненужно газообразуване, подуване на корема и запек. Към такива продукти може да се дължи: мазно месо, бобови храни, гъби, пушени или пикантни храни, сладкиши и ръжен хляб. Не се препоръчва да се пият газирани напитки, квас, бира, алкохолни и слабоалкохолни напитки.

До това като при пациента ще снемат шевовете, трябва да консумирате течна или полутечна храна: бульон, супи, полутечна каша, пюре, варено нетлъсто месо и риба, консумирайте храни със съдържание на достатъчно фибри.

След като шевовете ще свалят, може да се върнете към обичайното хранене, но постепенно и с оглед на препоръките на доктора.

Винаги спазвайте препоръките на лекарите и процеса на рехабилитация след операцията ще мине бързо и безболезнено.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР