Възпаление на седалищен нерв

Възпаление на седалищен нерв

4837
0

Какво е невралгия на седалищния нерв?

Възпален седалищен нерв – това е защитна реакция на действието на дразнитела, проявяваща в изразено болезнено усещане в областта на кръста, седалището и краката.

Възпаление на седалищния нерв

Седалищния нерв е един от най-големите, които са в организма на човека. Той има висока чувствителност и се възпалява по-често от останалите. Неговата функция е да отговаря за движението на долните крайници.

Нерв представлява връзка от нервни влакна, които са покрити с обвивка, която носи името на ендоневриум. Ендоневриум, от своя страна, проникнат с малки кръвоносни съдове – капиляри. Под него се намира вторият слой, носещ името – периневриум. В него също така има съдове, но те са по-големи. Всеки съд покрит със слой от съединителна тъкан, именно тя предпазва седалищен нерв от различен вид повреди, изпълнява функцията на своеобразен амортисьор.

Самият нерв се намира в нервната тръба, която е много плътна, тъй като също покрита с съединителна тъкан, носеща името на епиневриум.

Според статистиката, възпаление на седалищния нерв най-често засяга хора повече от 30 години. От болки в гърба страдат една четвърт от цялото население, като 20% от случаите се налага именно на възпаление на седалищен нерв.

В медицината също може да се срещне и терминът ишиас, неврит, невропатия на седалищния нерв или ишиалгия, което характеризира едно и също състояние. Трябва да се разбере, че възпаление на седалищен нерв – това не е самостоятелно заболяване, а симптоматика, сигнализираща за проблемите в областта на долната част на гърба и кръста.

Къде се намира седалищен нерв?

Своето начало този голям нерв поема в областта на малкия таз, в лумбалната част на гръбначния стълб. Неговата дължина е голяма, така че той обхваща повечето участъци на долната част на тялото. От сакрален отдел клонка на нерв излиза в таза през специален отвор. Нататък нерв се простира под седалищния мускул и се разклонява на по-малки израстъци, които пронизват всички седалищни и бедрени мускули. Освен това, той засяга всички намиращи се в тази област стави.

Слизайки надолу до подколянната ямка, нерв се разклонява на няколко големи издънки. Те имат название тибиална клонка и фибуларна клонка. Благодарение на тези клони се осигурява чувствителността на кожната покрива на долната част на крака и стъпалото, както и на всички намиращи се в долните крайници стави и мускули.

Седалищен нерв се простира по цялата дължина на крака, затова и се появяват болезнени усещания на всичките долните крайници при възпаление и при всеки други повреди.

Познавателна статия:  Магнитотерапия при лумбална остеохондроза

Симптоми на възпален седалищен нерв

Симптоми възпалението на седалищния нерв не могат да останат не забелязани от човек.

Възпаление на седалищен нервДа се подозира това състояние може по следните основания:

 • Болка в големия седалищен мускул и задната повърхност на долния крайник. Болките най-често са двустранни, но те се различават. По-интензивна тя ще бъде от страната, където протича възпалителен процес.
 • Движение на болката – отгоре надолу. Тя улавя седалището, бедрата, пищяла, долната част на гърба.
 • На човека трудно да се разгъне, особено ако той се наведи напред. При накланяне болките стават по-малко интензивни.
 • При опит да се обърнете, неприятни усещания стават по-изразени.
 • Опора на този крайник, в който се възпали седалищен нерв, става непосилна. При опит да стъпвате на него човек изпитва остра болка.
 • Понякога възпалението придружено от дефекация или отделяне на урина, което се случва автоматично.
 • Телесна температура най-често се повдига, но не преминава границата над 38 градуса. Този симптом възниква на фона на спазми и мускулни болки. Освен това се издига като температурата на тялото като цяло, така и в мястото на възпалението.
 • Физически натоварвания стават невъзможни.
 • Кожата по време на възпаления нерв се превръща в червен цвят и набъбва.
 • Понякога човек се оплаква от атрофия на мускулите или на тяхно бавно отслабване.

Тъй като клинична картина ярко изразена, а лекарите са в състояние да предположат възпаление на седалищния нерв само по жалби на пациента.

Болки при възпаление на седалищния нерв

Болките могат да носят различен характер, понякога те люти и стрелящи, понякога ударни и теглещи, понякога пищялни. Въпреки това, в повечето случаи – пристъпообразни. Тоест период на силна, почти нетърпима болка се променя на период относително спокойствие, когато тя за някакво време се разсейва.

Още една отличителна черта на болка при поражение на седалищен нерв – това е посока в появата на неприятни усещания. Се появява болка в лумбалната област и постепенно пада по-долу, прониква целия крайник чак до пръстите на краката.

Ако силни болки се появяват в двата крака, то лекарите говорят за двустранна невралгия. Този процес е най-мучителен за човека, обаче, това се случва рядко. В повечето случаи във втория крак се появяват такива усещания, като леко изтръпване и скованост, чувство на тръпки по кожата.

В особено тежки случаи болка просто парализира човека. Той става не в състояние да се движи. Всеки опит да се премести тялото причинява мъчителен спазъм. Пациентът не в състояние да спи, да се обърни, да се наведе и дори да стои. Това се дължи със структурата на седалищния нерв, защото той завързан с огромно количество чувствителни рецептори.

Остра форма на ишиас се характеризира с ясно изразени болезнени усещания, които отегчават човека, не му дават да водят нормален живот. При преминаване възпалението на седалищния нерв в хронична форма болките стават пищялни, успоредно възниква чувство на изтръпване и мравучкане в краката.

Причини за възникване на възпаление

Причини, които водят към възпаление на седалищния нерв, има няколко:

 • Продължително намиране на студен вятър, което води до хипотермия на лумбалната област и възпаление на седалищния нерв. Често това се случва в топлите месеци, когато кръста остава отворен.
 • Чести инфекции. На първо място сред тях са неврити, към които водят възпаление на меките тъкани, които обграждат седалищния нерв.
 • Херпесна инфекция, водеща до развитието на жълтеница и възпаление на седалищния нерв.
 • Вдигане на тежести, прекомерни физически натоварвания, които оказват влияние върху състоянието на гръбначния стълб като цяло и деформация на мускулен скелет в частност. Всичко това става предпоставка за поява на ишиас.
 • Рязки и неудобни движения.
 • Остеохондроза, който причинява дегенеративни промени на всичкия костен апарат и води до притискане на най-големият нерв.
 • Подагра.
 • Увреждане на мускули или органи, разположени в областта на таза.
 • Междупрешленна херния, която води до прищипване на нерв.
 • Спондилоза, като етап на остеохондроза, водещ до развитието на израстъци по краята на гръбначния стълб.
 • Стеноза на спиналния канал. Особено често това състояние се наблюдава при възрастните хора.
 • Израстъци на гръбначния стълб.
 • Тумори, както доброкачествени, така и злокачествени.
 • Травма на гръбначния стълб.
 • Синдром на пириформис. Я рефлекторно напрежение предизвиква свиване на седалищен нерв и възпаление. Често това се дължи на неуспешни инжекции, а също и на фона на радикалит в лумбалния отдел.
 • Захарен диабет.
 • Гинекологични и урологични заболявания.
 • Травми при раждане
 • Бременност може да стане причина за възпаление на седалищен нерв. Това се дължи на факта, че увеличена матка натиска към него, което води до болки в кръста и краката. Особено често ишиас се развива в третето тримесечие и се засилва при движение на бебето вътре в утробата на майката. Освен това симптомите възпалението на седалищен нерв могат да присъстват и след раждане в продължение на 3 месеца.
 • Лаймска болест, фибромиалгия, синдром на Райтер.
 • Артериални и венозни тромбози.
 • Отравяне на организма от токсични вещества, например, с живак и арсен.

Диагностика възпалението на седалищен нерв

Диагностика на възпален седалищен нервВъпреки, че симптомите възпалението на седалищния нерв в повечето ясно показват появата на това състояние, в някои случаи те са маскирани под признаци на друго заболяване. Затова лекарите извършват клинико-неврологична проверка на пациента. Тя се свежда до определяне на повишена чувствителност на човека към болка. За това пациента трябва да легне и да вдигне нагоре крака, без огъване.

Ако възниква болка по хода на нерва, която затихва, когато човек спуска крайника, то това дава възможност да се предположи ишиас. Тази диагностична техника носи името тест на Ласег. Не си струва да се смята, че това е единственият начин да се установи възпалението на седалищния нерв. Лекарите разполагат с цял набор от сходни методики, като например, определяне симптомите на Ларей, Ферщейн, Бехтерев и други.

Показателна е маневра Валсалва. На човека закриват носа и устата и предлагат да създаде принудително дишане. Резултатът ще бъде увеличаване налягането не само в гърдите, но и в коремната кухина. Болка в долните крайници при това изчезва, но се появяват други неврологични симптоми, указващи към свиване на един или друг корен. Например, нарушение чувствителността от страна на прасците, отслабване на коленния рефлекс, нарушение на двигателната функция на стъпалото или пръстите на краката и т.н.

Също в помощ на лекарите идват такива съвременни методи за изследвания, като компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс, рентген. Допълнителен метод за диагностика е електроневрография, която позволява да се изчисли скоростта на нервните импулси при стимулация на нерв.

Въпреки това, важно е не само определяне на това, че човек страда от възпаление на нерва. Трябва да се установи причината, която доведи до това състояние. Именно това ще даде възможност за провеждане на ефективно лечение и да освободи болния от проблема.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР