Възможни усложнения, профилактика на рахит

Възможни усложнения, профилактика на рахит

1167
0

Възможни усложнения на рахит

При силно изразена деформация костите на черепа се развива тежка умствена недостатъчност. Изкривяване на костите на гръдния кош води до нарушаване на стойката, а стискане на белите дробове предразполага към развитие на пневмония, туберкулоза и други инфекциозни заболявания. Деформация на таза може да усложни родовия период при жените. Изкривяване на костите на крайниците, а също и мускулна слабост, пречи на нормалното физическо развитие на детето. Поради промени в структурата на костите при деца с рахит по-често се случва луксация.

Профилактика на рахит

За профилактика на рахит на малките деца, освен правилното хранене и достатъчно пребиваване на открито, се препоръчва закаляване, масаж и гимнастика. Здрави деца в ранна детска възраст в есенно-зимния-пролетния период с превантивна цел трябва да получават 400-500 МЕ витамин Д на ден. В момента се откриват групи риска от рахит. Децата, които се намират в тези групи, се нуждаят от провеждането на специфична превенция. Към групи в риск са децата:

  • предсрочни, с дефицит на телесна маса;
  • с хронични заболявания на вътрешните органи;
  • заболявания, свързани с нарушаване на усвояването на витамин Д и калций от червата (гастроентерит);
  • с ограничена двигателна активност (парези, парализи, почивков режим след наранявания и операции).

Познавателна статия:  Профилактика и лечение на луксация на лакътната кост

Специфичната профилактика се провежда 10-14 дни от живота, се назначава прием по 400-1000 МЕ витамин Д дневно, с изключение на летните месеци, в рамките на първите две години.

Прогноза при рахит благоприятен при навременно провеждане на лечение. След възстановяване при спазване на превантивни дейности рецидив на заболяването се наблюдава рядко.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР