Вътрешна коремна херния: симптоми, диагностика, лечение

Вътрешна коремна херния: симптоми, диагностика, лечение

4465
4

Коремна херния — патология, при която се наблюдава подутина вътрешностите от коремната кухина. Място проникването на подутина служат пукнатини на стените и отвори на коремната кухина, чиито размери са увеличиха по някаква причина, например, изтъняване на следоперативен белег или дефект на тъкан. В състава на херния са: отвор, през който всъщност и се случва подутина, торбичка и съдържание на торбичката.

Вътрешна коремна херния

Херния, в зависимост от локализацията, разграничават на: бедрена, слабинна, херния на бялата линия на корема. По етиологичния фактор са разделени на придобити, вродени, следоперативни, травматични. По характер течението са класифицират на изправени и неизправени, пълни и непълни, а също усложнени и неусложнени.

Най-характерния симптом на херния – наличие на подуване, което се образува и изчезваща при релаксиране мускулите след изправяне с ръцете или в легнало положение.

Херния в началната стадия на болестта идентифицират чрез въвеждане пръста в канала на хернията. В момент на кашлица се усещат излизане на херния. Ако чревна линия се намира в торбичката на херния, то при перкусия се наблюдава тимпаничен звук, тътен – при преслушване. Болните често притеснява гадене, болка в участъка на херния, оригване, подуване на корема, запек, нарушение на уринирането.

Вътрешна коремна херния
Вътрешна коремна херния се среща доста рядко

Вътрешна коремна херния, както показва практиката, се среща доста рядко. Тя се случват по причина за проникване органите на коремната кухина в най-различни вътрекоремни джобове, например, област на сляпо черво. Структура на вътрешна херния: врата на херния, съдържанието на хернията, най-често щуцер, тънкото черво, торбичка на хернията липсва. Основна причина за появата на вътрешна коремна херния – хронични перивисцерити, аномалии или нарушения на ембрионалното развитие.

Вътрешна коремна херния, която се среща доста рядко, след резекция на стомаха, може да се появи след резекция на стомаха по Billroth II. Вътрешни хернии рядко получават своето развитие в областта на стомашно-чревната анастомоза. Хернии оставяйки зад себе си анастомоза, може да се образуват веднага след операцията или в доста късен следоперативен период. Голяма част от подобна херния се проявява след операцията в рамките на първия месец.

В повечето случаи вътрешна коремна херния не презизиква себе си и случайно се открива при вътрекоремна операция. В случай на прищипване се наблюдават симптоми, срещани при запушване на червата.

Симптоми на коремна херния

Симптоми на коремна херния
Болкови пристъпи в областта на корема

Клиника по вътрешни коремни хернии обикновено не е специфична, но разпознаваема. Най-видими признаци са болкови пристъпи, често повтарящи се в епигастриума, с присъствието чувството распирания и пълнота. Се наблюдават схватко образни болки, по своята сериозност и периодичност – различни. Имайте предвид, че болката може да има доста широк диапазон: коликообразни, тъпи, жестоки, схватко образни, трескаво подобни, непоносими.

Познавателна статия:  Хиатална херния на хранопровода

Пациенти с клинична картина на чревна непроходимост се нуждаят от оперативно намеса на спешни показания. Тънко черво при такива пациенти може да бъде гангренозно променено. Симптомите на херния излизащи зад анастомоза, след операцията ще получат своето развитие на 3-6 ден. Ако водеща линия участва в хернията, то жлъчка, обикновено, в повръщане масите не се съдържа, тъй като има обструкция на тази линия.

Имайте предвид, че промените на тялото могат да елиминират или да облекчат пристъпи на болки. След физическо напрежение могат внезапно, както да се появяват така и да изчезват. Са налице запеки, оригване, гадене, повръщане.

При вътрешната херния клиника на прищипване не се различава от външната, в основно се определя локализация на пречките, я продължителност и изглед на непроходимост.

При вътрешна коремна херния хронична частична непроходимост причинена от срастване в кухината на херния или врати на чревната линия. Болкови усещания при това носят необясним и нерязък характер.

Болкови усещания в корема
Болкови усещания с различен характер

Диагностика на вътрешна херния

Диагностика на вътрешната коремна херния има изключително значение и сериозна, се нуждае от цялостно проучване. Важно изследване е рентгенова диагностика на пикочния мехур, СЧТ, на гръдна клетка, на черния дроб в различни позиции.

Отместване на тънкото черво – централен знак. Тънкото черво нормално заема в корема цялата му долната половина, в такъва рамка на дебелото черво. При това лявата част на корема отнема слаба черва, а дясната – илиачна. Тънкото черво в страничната проекция около коремната стена.

Диагностика на вътрешна коремна херния
Начини за диагностика на вътрешна херния

Важен също и признак за образование от чревни примки на конгломерат. Тясно групирани линии на тънките черва, като пребивават в невидим чувал. Се диагностицира по-често интраоперационно, отбелязвайки „нередности“ местоположението линиите на червото.

Познавателна статия:  Херния при жените

Също се извършва диференциална диагностика с новообразуванието, срастване между лентите на червата. Изследване се провежда както в легнало положение, така и в изправено положение.

Иригоскопия е един от методите за диагностика, относно вътрешната херния. Понякога се налага пневмоперитонеум с последваща рентгеноскопия.

Ултразвук – още един метод за диагностика.

Профилактика

Най-важното в профилактиката на вътрешна коремна херния е избягване на ситуации, които са в състояние да предизвикат вътрекоремно налягане и тези моменти, когато по някаква причина отслабва коремната стена.

Лечебна физкултура – също един от методите за профилактика. Се изисква укрепване на коремната стена, но единствено под наблюдението на специалист. Преумора и голямо натоварване изключително нежелателно.

За цел профилактика трябва да се зашива с непрекъснати шевове пространство, което има зад гастройеюноанастомоза.

Вътрешна херния лечение

Основен метод за лечение, разбира се, при условие че няма никакви противопоказания, се счита оперативна намеса. Препоръчва се лапаротомия – това е хирургическа маневра, при която за получаване на достъп до различни органи на коремната устна се прави разрез на коремната стена, разрязване тялото в областта на корема.

Но възможни и противопоказания, които могат да бъдат разделени на абсолютни и относителни. Злокачествени новообразувания, остри инфекциозни заболявания, тежки сърдечни заболявания се отнасят към заболявания, при които хирургическа намеса се смята за невалидна.

Също и причините, поради които не трябва да се бърза с операция, са: твърде стара или ранна възраст, по-късните срокове на бременността. В този случай показано носене на специална скоба.

Физически труд в следоперативния период е противопоказан в продължение на 2-3 месеца.

4 коментара

  1. Силните болки мога да направят невъзможно както натоварването при спорт, така и нормалното ежедневие. Това изисква насочено лечение, което включва три основни етапа – физиотерапия, операция и рехабилитация. Първоначално трябва да се осигури период на покой, следван от 4-6 седмици физикална терапия. Мнозинството атлети се повлияват отлично и не се нуждаят от допълнително хирургично лечение. Физикалната терапия се концентрира върху разтягане на долните коремни мускули и мускулите на крака, в комбинация с увеличаване мускулната сила на мускулите на торса. Това цели възстановяване на баланса в силата на тези мускулни групи, който най-често е нарушен при спортната херния.

    • Много благодаря за достойно допълнение към статията. Надявам се, че читателите ще го оценят по достойнство.

  2. Пластика на херниевите порти – това е основната фаза за лечение на херния, от правилното извършване на която зависи изхода на лечението.

  3. Благодаря много за информацията! Много разбираемо и разширено обяснение. Всичко хубаво.

НАПИШИ КОМЕНТАР