Усложнения и лечение на сакроилеит

Усложнения и лечение на сакроилеит

4113
9

Усложнения на сакроилеит

Тежко усложнение на гноен сакроилеит е формиране на гнойни набъбвания с пробив в седалищната област и особено в кухината на таза. При наличието на набъбване палпаторно и при ректално проучване се разкрива болезнено флуктираще еластично образование. Проникването на гной в сакралните дупки и гръбначния канал придружени с увреждания на гръбначния мозък и неговите обвивки.

Лечение на сакроилеит

лечение на сакроилеитПациенти с гноен сакроилеит се нуждаят от хоспитализация. Лечението е насочено към премахване на гнойно възпаление и повишена резистентност на организма. При гнойни остеоартрити, панартрити, а също и при хронични форми на гноен сакроилеит, показана резекция на сакроилиачната става с откриване и дрениране на гнойни набъбвания, а при необходимост и преразглеждане сакралните дупки и сакралния канал. Прогноза за живота обикновено благоприятен.

« Началото на статия: Видове и симптоми на сакроилеит »

Лечение при остър сакроилеит: антибиотици (пеницилин, стрептомицин и др. интрамускулно), при натрупване гной — аутопсия и дрениране на гнойната кухина.

Лечение на хронични сакроилеити основно консервативно — специфична антибактериална терапия (виж Бруцелоза, Туберкулоза на костите и ставите); при туберкулозен сакроилеит — обездвижване с гипсово креватче, , в редица случаи хирургично лечение с резекция на сакроилиачните сочленения.

Асептичен сакроилеит хронично по тип на артрит и най-често съпътства различни деформации на таза, на долните крайници, гръбнака, постоянно се среща при анкилозиращ спондилоартрит. Лечение на асептичен сакроилеит — премахване на причините за заболяването и физиотерапевтични процедури.

9 коментара

 1. Имах гноен сакроилеит. Лечението се продължи достатъчно дълго време, но при изпълнение на всички препоръки на лекаря всичко ще се получи.

 2. Приятели, дайте съвет, болят ме ставите, посъветвайте препарати или има народни средства?

 3. При мен лечението на сакроилеит премина не трудно. Основното нещо, което трябва да се подчинявате на лекаря

 4. Здравейте. Ми поставиха същата диагноза сакроилеит и имам също коксартроза. Аз вече 12 години страдам, сега едва ходя, болки в областта на тазобедрената става, когато от дясната, а когато лявата. Пия хапчета целебрекс, но те само малко заглушават болката. Как може да се лекува сакроилеит?

  • Здравейте Ramil. Прочетете внимателно статията, лечението на сакроилеит описано тук.

 5. Имам остър сакроилеит, продължавам да се лекувам дълго време. Резултатите са добри, но трябва търпение и добър лекар!

 6. Здравейте, veronika.
  Имам същия проблем и наистина не е правилно да обвиняваме някого, а трябва да искаме да се излекуваме, и да се учат добре всички нюанси на заболяването и лечението. Здраве на всички

 7. Здравейте. Ми поставиха диагноза сакроилеит и има коксартроза. Аз вече 12 години страдам, сега едва ходя, болки в областта на тазобедрената става, понякога от дясната, а понякога от лявата стърна. Пия хапчета целебрекс, но те само малко заглушават болката. Как може да се лекува това заболяване?

  • Здравейте, в интернет заболявания не се лекуват. Трябва да разберете в кой етап заболяването, пълно изследване, а едва след това да се говори за начините за лечение.

НАПИШИ КОМЕНТАР