Усложнения и лечение на сакроилеит

Усложнения и лечение на сакроилеит

953
1

Усложнения на сакроилеит

Тежко усложнение на гноен сакроилеит е формиране на гнойни набъбвания с пробив в седалищната област и особено в кухината на таза. При наличието на набъбване палпаторно и при ректално проучване се разкрива болезнено флуктираще еластично образование. Проникването на гной в сакралните дупки и гръбначния канал придружени с увреждания на гръбначния мозък и неговите обвивки.

Лечение на сакроилеит

лечение на сакроилеитПациенти с гноен сакроилеит се нуждаят от хоспитализация. Лечението е насочено към премахване на гнойно възпаление и повишена резистентност на организма. При гнойни остеоартрити, панартрити, а също и при хронични форми на гноен сакроилеит, показана резекция на сакроилиачната става с откриване и дрениране на гнойни набъбвания, а при необходимост и преразглеждане сакралните дупки и сакралния канал. Прогноза за живота обикновено благоприятен.

« Началото на статия: Видове и симптоми на сакроилеит »

Лечение при остър сакроилеит: антибиотици (пеницилин, стрептомицин и др. интрамускулно), при натрупване гной — аутопсия и дрениране на гнойната кухина.

Лечение на хронични сакроилеити основно консервативно — специфична антибактериална терапия (виж Бруцелоза, Туберкулоза на костите и ставите); при туберкулозен сакроилеит — обездвижване с гипсово креватче, , в редица случаи хирургично лечение с резекция на сакроилиачните сочленения.

Асептичен сакроилеит хронично по тип на артрит и най-често съпътства различни деформации на таза, на долните крайници, гръбнака, постоянно се среща при анкилозиращ спондилоартрит. Лечение на асептичен сакроилеит — премахване на причините за заболяването и физиотерапевтични процедури.

1 коментар

  1. Имах гноен сакроилеит. Лечението се продължи достатъчно дълго време, но при изпълнение на всички препоръки на лекаря всичко ще се получи.

НАПИШИ КОМЕНТАР