Как се лекува радикулопатия, радикулит(ишиас). Удар в гърба

Как се лекува радикулопатия, радикулит(ишиас). Удар в гърба

9188
2

Радикулопатия – неврологично заболяване, причинено от поражение коренчета на гръбначния мозък. В медицината тази болест по-известна под името радикулит(ишиас) и коренчев синдром.

Радикулопатия, коренчев синдром
Поражение коренчета на гръбначния мозък при радикулопатия

Има три основни вида радикулопатия: шийна, гръдна и лумбална. Шийна радикулопатия протича в шийната част на гръбначния стълб и се среща много по-рядко от други видове, но именно тя създава най-голям дискомфорт на пациента. В резултат на прищипване коренчето на гръбначния мозък човека не просто изпитва някои болкови усещания, но и в голяма степен ограничава своите физически възможности: не може в пълна степен да използва тяхната мускулна сила, изпитва трудност с изпълнение на елементарни действия за самообслужване и дори не може да спи нормално, защото му е трудно да намери позиция на тялото, при което болката и неудобството ще се оттеглят.

Гръден радикулит – възпаление на нервните коренчета на гръдните сегменти на гръбначния мозък. Най-често този вид на радикулопатия често се среща при възрастни хора, протича при първична или вторична форма. Начална форма на гръден радикулит(ишиас) се появява в резултат на протичане на инфекциозните заболявания, но също може да се развие поради обичайна хипотермия. Вторична форма на гръдна радикулопатия – усложнение на остеоартрит, който, от своя страна, може да се появи вследствие на получаване на физически травми и изпълнение само на едно неловко движение.

Лумбална радикулопатия
Поражение структурата на гръбначния стълб-лумбална радикулопатия

Лумбална радикулопатия – най-често срещаният вид на коренчев синдром, в резултат на протичане дегенеративно-дистрофичен процес поражението структурата на гръбначния стълб. В абсолютно повечето случаи лумбален радикулит има спондилозна природа и се среща при хора, редовно изпитващи тежки физически натоварвания, а също така работящи при неблагоприятни климатични условия.

Освен това радикулопатия може да бъде дискогенна и вертеброгенна. Дискогенна радикулопатия се дължи на деформация структурата на хрущялната тъкан на междупрешленния диск и провокира развитието на остър възпалителен процес, който води до появата на оток на околните тъкани. Вертеброгенна радикулопатия, от своя страна, се развива на фона на вече съществуващите стенози на фораминалните отвори и изисква незабавна лекарска намеса.

Симптоми на радикулопатия

Основният симптом на радикулопатия – това е появата на болезнени усещания в един или друг отдел на гръбначния стълб. Често такива болки, възникващи в гръбначния стълб, дават импулси в крайниците. При това самата болката може да бъде като тъпа, така и остра.

Вторият основен симптом на радикулит(ишиас) – нарушение на чувствителността, което придружено от смъдене, изтръпване и парене на крайниците. Ами и третият симптом на коренчев синдром – осезаема слабост в мускулите. Така, компресия на нерв води до периодично прекъсване постъпване на импулси в мускулите, в резултат последните престават да работят нормално. Дълго заключване на импулси може да доведе до бавна пареза и атрофия на мускулите.

Лечение на радикулопатия

Битува мнение, че хронична радикулопатия не се лекува и се остава у човека завинаги. В действителност това не е така. Съвременните методи позволяват изцяло да освободи пациента от това заболяване и да върне живота си към нормалното русло.

Лечение на радикулопатия
Лечение на радикулопатия

Лечение на радикулит (при липсата на изрични усложнения) винаги се започва с консервативни методи. Обикновено компетентно изготвен план на лечение с оглед спецификата на заболяването и индивидуалните физиологични особености на човека, напълно се решава проблема и в крайна сметка изключва хирургическа намеса.

За облекчаване на болков синдром на радикулопатия се използва медикаментозно лечение, след което идва ред на физиотерапия, фиксираща постигнатите резултати, подобряваща кръвообращението и възстановяваща мускулната сила на пациента. Завършват лечението с лечебна физкултура и профилактика на заболяването.

Познавателна статия:  Ишиас причини, симптоми и лечение

2 коментара

  1. Добър ден!!! Преди 2 седмици започна да боли коляното, левия крак от дясно-горе, боли в началото, след клек(без допълнително тегло), или борба вече не си спомня, все още не са минали, не боли винаги когато ходиш, след като се затоплят мускулите болката няма!

    • Артур, вие подценявате лумбална херния, която води до масови усложнения.

НАПИШИ КОМЕНТАР