Туберкулозен спондилит

Туберкулозен спондилит

2219
0

Туберкулозен спондилит – хронично възпалителен процес, преминаващ в гръбначния стълб. В 70% от случаите едновременно се засягат 2 прешлена, а в 20% – 3 и повече.

Първоначален остеит се определя от увреждане на тялото прешлена на гръбнака, при това разпространение извън него туберкулозен процес не се случва. При първичния остеит възникват несигурни болезнени усещания. С помощта на томографични изследвания в тялото на прешлена се определя огнището на деструкция.

Характерна черта на прогресиращ спондилит е разпространяване извън пределите на прешлена туберкулозния процес, който се проявява с непрекъснати болки, възникващи в гръбначния стълб, деструкция телата на прилежащи прешлени, стесняването на междупрешленното пространство и ограничение на подвижността.

Най-често туберкулоза на гръбначния стълб се формира в преден горен или долен завой, след което го разпространяване се свежда до смежния прешлен. Междупрешленен диск на засегнатия прешлен също се включа в процеса, при това се случва намаляване на междупрешленното пространство.

С напредването на болестта се случва абсцес, който има възможност да се разшири и да обхване и други области, например, слабинно сухожилие и долните отдели на гръдния кош.

Туберкулозен процес може да доведе до свиване на гръбначния мозък. 10-ия гръден прешлен най-често засегнат от туберкулоза.

Причините за появата на болестта Потта

Туберкулозен спондилит
Туберкулозен спондилит

Микробактерии туберкулоза(МБТ) са факултативни вътре клетъчни паразити, които в 95% от случаите стават причина за заболяване туберкулоза.

МБТ очевидно имат вид на тънки извити пръчки, които са устойчиви на алкални съпротиви, киселини и сушене. Външната обвивка на бактериите се заключава в себе си гликолипиди и сложен восък. Размножаване на МБТ може да се случи като в макрофаги, така и извън самите клетки.

Познавателна статия:  Лордоза физиологична и патологична

Микробактерии туберкулоза по природа са безчувствени към много антибиотици, тъй като високо хидрофобна клетъчната повърхност, служи като физическа бариера за антибиотици. Основна причина за устойчивостта на МБТ кодирани в самата структура на генома на туберкулезной пръчки.

Също така МБТ може да произвежда стабилност и да приема медикаменти, които намаляват ефективността на лечението на заболяването. В резултат на съвременното здравеопазване се сблъсква пред опасен причинител на туберкулоза, с набор от негови щамове, които са резистентни към различни медикаменти.

За организиране на ефективно лечение на туберкулоза на практика трябва не само да се разкрие МБТ, но и максимално бързо паралелно да инсталирате ги резистентност, за да се установи ефективна химиотерапия.

Основен източник на микробактерии туберкулоза става човек, болен от туберкулоза, което означава разпространяващ МБТ(бацило отделител). При заразяване с туберкулоза особено значение има пряк, продължителен и тесен контакт на човека с бацило отделител.

Поява и протичането на инфекциозен период зависи от вирулентност на патогена и състоянието на стабилност, както и реактивност на макроорганизма.

Разпознават следните начини на предаване на туберкулоза:

 1. контактен;
 2. алиментарен (през храносмилателния тракт);
 3. въздушно-капков;
 4. вътре утробно заразяване с туберкулоза.

Симптоми на туберкулоза на гръбначния стълб

В рамките на първата година от живота туберкулоза на гръбначния стълб не се усеща. У детето дадено заболяване започва да се проява с появата на болка, когато той започва да ходи и скочи. Когато поразени шийни прешлени, болният предпочита да не превръща главата си и ровно да седи, поддържа брадичката с ръката. Усещането за болка може да възникне в областта на шията или раменете.

Признаци на абсцес могат да постъпват в задните отдели на фаринкса или те могат да се проявяват с меко подуване от двете страни на шията, отзад гръдно-сосцевидния мускул. Поражението на прешлените на гръдния отдел се определя с стресиращо състояние на гърба. За да се обърне, пациентът първо премества краката.

Познавателна статия:  Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Преди да издигне от пода предмет той първо сгъва коленете, но гръба при това остава прав. След известно време на гърба може да се появи подуване или гърбица, което показва на мястото на фрактура на прешлените. Ако абсцес продължава да расте, възпалението се разпространява в гръдния кош от ляво на дясно, се показва пластично подуване.

Ако абсцес продължава да нараства около гръбнака, а това може да стане причина за парализа или изцеждане на гръбначния мозък. Ако поражения са били подложени на прешлени долните участъци на гръбначния стълб, то гной може да проникне в мускулите.

Диагностика на туберкулозен спондилит

Клинични признаци туберкулоза на костите и ставите изискват провеждане на следващото изследване:

 1. Компютърна томография и странични, предно задна рентгенография на гръдния кош;
 2. В добре оборудваните центрове при откриване на заболяването могат да помогнат паратифоидни и тифоидни надписи;
 3. В трудни случаи може също да бъде полезно иглова биопсия;

Най-важно усложнение се проявява с слабост или парализа на долните крайници. Начало на мускулната слабост се случва понякога много бързо. Ако лечението се започва навременно, тогава може да се надяваме на бързо облекчение. В повечето случаи се случва достатъчно прецизно определяне на диагноза. За да се постави правилна диагноза достатъчно наличието на рентгенологични признаци.

Лечение туберкулоза на костите и ставите

При извършване лечение на болен с костно-ставна туберкулоза трябва:

 • за борба с инфекцията да повишавате защитни сили на организма;
 • максимално бързо проведете възстановяване функцията на засегнатите органи.

За изпълнение правилната организация на медицински дейности необходимо да се разглежда:

 1. възраст на заболяването и на пациента;
 2. реакция организма на инфекцията;
 3. състоянието на вътрешните органи и на лимфен апарат;
 4. форма и стадия на процеса;
Познавателна статия:  Кифоза видове, симптоми и лечение

Санаторно-хигиенни метод при костно-ставна туберкулоза се счита за основа на целия лечебен комплекс. Този метод е комбинация от: режима на деня, климатотерапия, пълноценно хранене и дейности, които оказват влияние върху нервно-психически фактор на болен. Оптимални резултати се постигат при лечение на пациента в стационар санаториален тип.

При осъществяване на местно ортопедично лечение се преследват две цели:

 • формиране условия на покой и разтоварване на засегнатия орган;
 • възстановяване на нормалните функции и постепенно увеличаване на натоварването.

Профилактика на костно-туберкулозния процес

В превантивни цели трябва да се придържат следните дейности:

 • Прилагане на превантивни и противоепидемични дейности;
 • Навременно идентифициране на пациенти;
 • Периодично провеждане прегледи на хората, приети на работа в животновъдни ферми;
 • Навременно изпълнение на новородени деца първична ваксинация, а именно, до 30 дни живот.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР