Цервикалгия симптоми и лечение

Цервикалгия симптоми и лечение

3265
0

Цервикалгия – болка в областта на шията, която е първия и често срещаният симптом при заболявания на шийния отдел на гръбначния стълб, а именно на остеохондроза и нейните усложнения.

При остеохондроза се случва намаляване височината на междупрешлените дискове, намаляване на тяхната еластичност и тургор, склероза и втвърдяване на заключващи плочи, а след това се започва пределно разрастване на остеофити (спондилоза). При това се ограничава подвижността на шийните прешлени, но тези процеси рядко предизвикват цервикалгията.

На фона на шийна остеохондроза могат да се изместят прешлените и да се формира междупрешленна херния, което води до висок риск от зажатия на нервните коренчета, които се отклоняват от гръбначния мозък. Това води до появата на цервикалгия и нарушение на двигателната активност. Така че, лечение на остеохондроза на гръбначния стълб и я усложнения има огромно значение за премахване на болки във врата.

Цервикалгия симптоми

Цервикалгия, симптомите на която се свеждат до появата на болка в областта на шията, придружени също с симптом „тръпки по кожата“, се появява изтръпване пръстите на ръцете, смъдене. Виене на свят при остеохондроза също така често се съюзява с цервикалгия.

При анализа се отбелязва напрежението мускулите на шията, движение в шийния отдел са ограничени, могат да бъдат придружени с едно щракване, схрускване ставите на гръбначния стълб, понякога главата се навежда настрани.

Цервикалгия често се придружава от симптоми на нарушения инервация на горните крайници. Раменен сплит се формира от нервните коренчета, които се отклоняват от сегменти на гръбначния мозък на горния гръден и шийния отдели на гръбначния стълб. Така че при дразнене и възпаление на тези коренчета (ишиас), симптомите ще се наблюдават в цялата инервация на шийния сплит, а именно по цялата дължина на ръцете. Цервикалгия може да бъде придружена от изтръпване на пръстите на ръцете, пълзене на тръпки, се появява болка в рамото, лакътя или във всичката ръка.

Цервикалгия често съпроводена от главоболие, световъртеж и повишаване на кръвното налягане.

Шиен отдел на гръбначния стълб отговаря за приток на кръв към задните отдели на главния мозък, което се осигурява с гръбначни артерии, които преминават през напречни отломъки на шийните прешлени. Така че цервикалгия много често се съюзява със симптоми на такива болести като: вегетосъдова дистония, артериална хипертония, а също така присъства синдром на гръбначна артерия.

Провокират цервикалгия следните фактори: промени в температурата, дълго неизгодно положение (неудобно седене в обществения транспорт), травми, синина, рязки физически натоварвания, остри завои и др.

Трябва да се помни, че симптомите на цервикалгия означават наличието на заболявания на гръбначния стълб. И ако не се провежда лечение, пристъпи на болка в шията ще се проявяват все по-често, може да възникне дискова херния, да се засилят симптомите на остеохондроза.

Познавателна статия:  Шийна лордоза

Цервикалгия лечение

Лечение на болка в областта на шията може да бъде с помощта на таблетки, но след кратък период от време отново ще трябва да ги вземете или постепенно да се увеличи дозата, или използване на по-силни лекарства, тъй като ефект не ще се дължи на зависимостта. И всичко това, защото таблетки не отстраняват причината, а само симптома. Спрете ги вземате – болка в областта на шията рано или късно ще се върне. Как тогава да се лекува болка във врата?

Цервикалгия лечение насочено към отстраняване на основната причина, добре се поддава на влиянието на методика, която известна като манипулативна терапия. Тя ви позволява да премахнете изместване на прешлените, да свалите функционалните блокове и да възобновите движението в областта на шията. Това е много силна и ефективна техника, която дава чудесни резултати.

За отпускане на мускулите и подобряване на кръвообращението се извършва ръчен масаж на гърба или механичен масаж.

Лечение на цервикалгия, лазертерапия
Лазертерапия при цервикалгия

Лечение на цервикалгия включва използването на физиотерапевтични процедури, които са в състояние да свалят възпалителен процес, болковият синдром, да стимулират подновяването на хрущялната тъкан и нервната проводимост. Физиотерапия няма странични ефекти, характерни за лекарствата, така че е чудесна алтернатива за справяне с болка във врата. Сред тях са следните:

  • нагряване;
  • лазертерапия;
  • ултразвукова терапия;
  • магнитна терапия;
  • електротерапия;
  • ударно вълнова терапия.

Ползи инфрачервена сауна е сигурно при болки в областта на шията. Дълбоко нагряване на тъканите подобрява кръвоснабдяването, премахва мускулните спазми и подобрява емоционалното състояние.

Цервикалгия в комплексното лечение включва лечебна гимнастика за укрепване на мускулите, което позволява определяне на получения резултат.

Цервикалгия, симптоми, лечение на която имат благоприятна прогноза при всеобхватен подход е гаранция за добро здраве. Освен това, ако бол шията и главата, гаранция за излекуване ще бъде ранното обръщане към лекар, а не самолечение.

Лечение на болки в областта на шията – гаранция за яснота на ума!

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР