Трохантерит лечение

Трохантерит лечение

2221
0

Трохантерит – това е възпаление или увреждане сухожилията на тазобедрената става, причинени от травматизация или претоварване на сухожилията на бедрото. Тази болест са изложени на по-голяма част жените, отколкото мъжете, тъй като първоначално сухожилията при жените много по-слаби. Възпаление на сухожилията на бедрената кост се пада на възраст над 30 години, когато по време на климакса при жените в организма настъпват определени корекции, така че мускулите и сухожилията няколко губят своята здравина.

Какво е това?

Трохантерит
Възпаление сухожилията на тазобедрената става-трохантерит

Първото звънче от организма за началото на трохантерит може да забележите след твърде дълга разходка или носене на тежести. Рискът от развитие на данно заболяване се увеличава след падане на бедрото. Освен това от пациентите често може да се чуе за това, че те са пряко пред болестта силно добавили към теглото си. Така че наднорменото тегло също е фактор на риск, чрез добавяне на натоварване и на така отслабени сухожилия.

Възпаление сухожилията на бедрото може да бъде едностранно (се засяга един крак) и двустранно (възпаление сухожилията на двата крака). Основни симптоми на трохантерит – болка от външната страна на бедрото. Болките са пристъпообразни, се засилват при ходене, а през нощта обикновено гаснат. При упадъчен трохантерит болките могат да се продължават дори и в състояние на покой в легнало положение под натиска на собственото си тегло в огнището на възпаление.

Болковият синдром, ирадииращ в ингвинална област, въвежда лекарите в заблуда и предполага диагноза артроза на тазобедрената става. Така че, за да се разграничат тези две заболявания, има нужда от голям лекарски опит и умение правилно да ги признае на рентгенови снимки.

Важна разлика трохантерит от артрозата е наличието на болкови точки при палпация, а така също няма ограничение в движенията на става. Крака свободно се върти във всички посоки, включително и при пасивно завъртане.

Познавателна статия:  Коксартроза лечение, симптоми и профилактика

Трохантерит лечение и диагностика

За диагноза достатъчно внимателно да се проверя пациента, да се разгледа всички оплаквания и специфични симптоми на заболявания, описани по-горе. Никакви специални методи за диагностика за да потвърдите трохантерит не съществува. Научни изследвания, включително лабораторни и апаратни произвеждат само за да се изключи наличието на други заболявания, на тазобедрените стави. Предписват следните изследвания – анализ на кръв общоклиничен от пръста, вземат кръв от вената (ревмо проби) и изпращат към рентгенография на тазобедрената става.

  1. Общоклиничен анализ на кръвта при трохантерит не променя своите показатели. В редки случаи могат да се появят малки отклонения, сигнализиращи за началото на възпалителен процес в организма.
  2. Ревмо проби при трохантерит също не дават никакви отклонения. Повишаване на някои маркери може да се говори за знаците на ревматични заболявания.
  3. Рентгенография на тазобедрените стави при това възпаление на сухожилията не показва отклонения от нормата. Прекарват я за да забележите навреме началото на артроза.
Трохантерит лечение
Диагностика и лечение на трохантерит

Трохантерит лечение успешно преминава, въпреки че това заболяване е доста неприятно и води до много проблеми. Отлични резултати показва лечение с нестероидни противовъзпалителни медикаменти и кортикостероидни хормонални средства под формата на инжекции в областта на сухожилията.

Следва да се припомни, че не може самостоятелно да поставяте диагноза и да вземате някакви медикаментозни лекарства без лекарско предписание, особено ако това се отнася за онези лекарства, които освен полза могат да навредят при неправилно назначаване.

Така че, подозира не е наред, по-добре да се консултирате с вашия лекар, който компетентно може да подскаже как да се лекува трохантерит.

Освен медикаментозна терапия се използва лазерна терапия, извършена в курсове по 8-12 сесии на интервали през деня. В тежки случаи възпаление на сухожилията прибягват до постизометрична релаксация, с други думи това е изтегляне сухожилията с помощта на специални упражнения.

Като помощен метод може да се препоръча лечение с народни средства. Рецепти малко се различават от препоръки за коксартроза, но трябва да се отбележи, че тези методи не са насочени към пълно излекуване, а само на отнемане симптомите.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР