Защо треперят ръцете?

Защо треперят ръцете?

1611
0

Аз започнах да забелязвам леко треперене на ръцете. Това е просто стареене или аз трябва да се проверя?

Ако треперене внезапно или неотдавно, трябва да говорите с лекар. Може да има нищо сериозно — например, просто обратим страничен ефект от лекарства или от прекалено голямо количество кофеин. Въпреки това, тремор може да бъде ранен признак на по-сериозно състояние, например, болестта на Паркинсон. В този случай, можете да се възползвате от ранна диагностика и започване на лечението.

Причини и последици при треперене на ръцете

Най-често срещаната форма треперене на ръцете известно като есенциален тремор. Го точната причина неясна, но той става по-често с процеса на стареене и често се предава в семейството. Треперене при есенциален тремор по-изразено по време на движение, особено при приближаване към обекта или при наливане на напитка. Кофеин и тревожност имат тенденция да се влошава тремор; употреба на алкохол го намалява. Човек със значително треперене на ръцете може да забележи промени в почерка, който става некрасив.

В сравнение с есенциален тремор, треперене при болест на Паркинсон обикновено присъства в състояние на покой, амплитудата по-бавна и се подобрява с активност. Почерк може да стане по-малък. Освен това, мускулна скованост и проблеми с ходене могат да съпътстват болестта на Паркинсон.

Есенциален тремор не е начало на болестта на Паркинсон, но понякога тези два състояния могат да се объркат. Съществуват някои различия в проява на треперене, и допълнителни неврологични проблеми обикновено липсват при есенциален тремор. В двата условия тремор може да се влошава с течение на времето, а лекарства помогат за намаляване треперене на ръцете.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР