Тремор или защо треперят ръцете

Тремор или защо треперят ръцете

890
6

Тремор, под което разбират треперене на всичкото тяло или отделните части от него, може да бъде краткотрайно състояние на здравия човек (например, при силно вълнение, страх), но може да се окаже симптом на някои заболявания на нервната система, в това число, и доста сериозни.

За видове на тремора ще говорим по-долу.

Тремор, треперене на ръцете
Треперене на ръцете

Доброкачествен тремор

Тремор, без да има някаква видима причина, като доброкачествен, може би най-често разпространено двигателно разстройство. Той се нарича фамилен, сенилен или юношески. Въпреки това, този тремор не винаги е доброкачествен и може да протича много тежко, а в половината от случаите няма указания на фамилен характер. Възниква, като правило, в младежки или юношески години.

Започва се обикновено от едната ръка, след това се разпространява в другата. Възможно тремор на главата, брадичка, езика, време на време на торса и краката. Човек може да пише, да държи чаша, лъжица и други предмети. Тремор се усилва при вълнение и употреба на алкохол. Треперене най-изразено когато ръцете са изпънати напред. Ако в процеса участват мускулите на езика и ларинкса, то се нарушава говора. Походката не е променена.

Лечение на този вид тремора в повечето случаи не е необходимо. Ако треперене възниква само при емоционално пренапрежение, можете да се ограничете до еднократен прием на медикаменти с успокояващо и приспивателно действие.

Постурален тремор

Също може да носи доброкачествен характер и да бъде проява на наследствеността, повишена тревожност, нарушения на щитовидната жлеза. Този вид тремора провокира и абстиненция в резултат приема на алкохол или наркотици. Предозиране на някои лекарства или от отравяне с химикали също може да стане причина на треперене. Това могат да бъдат лекарства, разширяващи бронхите, някои психотропни вещества, или отравяне със соли на тежки метали (например живак).

Постурален тремор по-добре се вижда когато човек издърпа ръкеце си и подредя пръстите. Не изчезва при движение, се засилва при концентрация вниманието (когато пациентът се опитва да го намали).

Познавателна статия:  Есенциален тремор: симптоми, причини и лечение

Интенционен тремор

Обикновено се появява при заболявания на малкия мозък. Той се отличава с груби движения, които липсват в покой и се появяват при целенасочени движения, особено в края. Пациента в изправено положение с изпънати ръце и затворени очи не може да стигне до носа. Най-големи опасения предизвиква вид на тремора под името астериксис (флепинг-тремор).

Неговата причина може да бъде: болест на Уилсън-Коновалов (тежко наследствено заболяване, при което в кръвта, черния дроб и мозъка се натрупва мед), чернодробна или бъбречна недостатъчност, увреждане на средния мозък. Движенията при това приличат на плющене на крилата — това е бавна неритмична флексия и разгъване на крайниците поради невъзможността да се поддържа определена поза.

Болест на Паркинсон

Всички гореспоменати видове на тремора се наблюдават сравнително рядко. А ето болестта на Паркинсон, основна проява на която обикновено е тремор, — заболяване нерядко, особено при по-възрастните хора (средната възраст на болните — 60 години). Болестта на Паркинсон обикновено се развива постепенно, и тремор, като правило, е първият признак. Но има случаи, когато той отсъства или леко изразен.

Болестта на Паркинсон по-често от други заболявания става причина за инвалидност, тя е нелечима, но в силите на съвременната медицина силно забавяне на нейното развитие. Ефективността на лечението зависи от стадия на заболяването, така че при появата на тремора трябва без отлагане да потърсите медицинската помощ.

6 коментара

  1. В този тремор заболяване е един от основните симптоми и се характеризира с редица функции. Трептене се случва в покой, характеризиращ се с честота от около 4-5 Hz. Началото на заболяването се характеризира с появата в лявата или дясната ръка в отдалечено. Постепенно тремор може да стане двустранен, но винаги едната ръка ще трепере малко повече, това е един от диагностичните критерии. Също така една от функцията е поява на тремор при покой.

  2. От детството си имам тремор на ръцете, с течение на времето започна да трепери и главата. В паметта ми, никой от семейството не е страдал от тази болест. Щитовидната жлеза в норма, ядрено-магнитен резонанс на главата също нищо не е намерил, аз съм на 50 години. Посещавала учените-не са помогнали. Може ли някой да посъветва как да се намали тремор.

  3. Здравейте, заболях с тремор на 15 години. Тогава забелязали, че тялото ми напълно се люля бавно. Понякога, когато аз спя тялото ми силно се люля, но аз не чувствам това, мама ми казва така. От какво е това, как да се отърва от това? Още забелязах, че ако рязко ма събуждат щитовидната жлеза се тресе.

    • Чарли, трябва да се консултирате с лекар, за да се мине преглед от ендокринолога и невролога. Ако ще имате диагноза, то след това и задължително лечение. А в интернет никой няма да ви постави диагноза.

  4. Здравейте, моето име е Сергей, аз съм на 16 години. И треперещи ръце забелязах при себе си в 8-9 години , и то все още налице. В училището, навсякъде имам тремор на ръцете. И аз седя спокойно, но ръцете треперят. Треперят не силно, но това се забелязва. Имам много рядко, но има такива моменти, когато ръцете не ми трепереха. Като правя някакво действие трептене преминава. Дори сега пиша ръката не трепери, същото ще бъде ако аз ще ги сложа на масата. Но ако аз ще ги вдигна тогава те ще започнат да треперят..

    • Здравейте Сергей, прочетете вни мателно статията и задължително обърнете се към невролога.

НАПИШИ КОМЕНТАР