Тендовагинит на сухожилията, лечение и симптоми на различни видове

Тендовагинит на сухожилията, лечение и симптоми на различни видове

2440
0

Тендовагинит представлява заболяване на мускулите, при което възпалителен процес се локализира на вътрешната повърхност фиброзното влагалище на сухожилието. Тази болест изисква специално внимание, тъй като много от пациентите пренебрегват неприятни усещания, което провокира преминаването подострата фаза в хронична.

Хронична фаза не само сложна в лечението, но може да предизвика разширяване локализацията възпалителните процеси и преминаване на други тъкани. Във връзка с това симптоми на тендовагинита и лечението му ще бъдат разгледани в статията максимално подробно, така че всеки човек може да получи обективна информация и навреме да се обърне към квалифициран специалист.

Тендовагинит на сухожилията, симптоми

Етиология и патогенеза

Тендовагинит може да се появи и като самостоятелно заболяване или като провокиран възпалителен процес на вътрешната страна влагалището на сухожилията на фона основната болест. В първия случай, като цяло разглеждат асептичен (крепитиращ) тендовагинит. Във втория случай – инфекциозен (специфичен и неспецифичен).

Работещи на компютър тендовагинит
Работещи на компютър са в група риска на тендовагинит

Асептичен тендовагинит в повечето случаи възниква в резултат получаване микротравми във връзка с извършване на професионална дейност или прекалено интензивни спортни занимания. Това се дължи на изпълнението на подобни движения с използуване ограничена група от мускули, в резултат на което се случва неправилно разпределение на натоварването. Към групата на риска може да се отнесе следните категории граждани: хамали (тендовагинит на предмишницата), работещи на компютър (тендовагинит на китката), скиори, щангисти, кънкьори (тендовагинит на стъпалото) и така нататък.

Инфекциозен тендовагинит предизвикан от наличието на гнойно огнище на основното заболяване в близост до сухожилията на мускулите. Не специфично развитие и течение се наблюдава при наличието на остеомиелит, остър гноен артрит и така нататък. Специфично развитие и течение се отбелязва при гонорея, сифилис, туберкулоза и така нататък.

Течение на тендовагинита

В случай на самостоятелно развитие заболяването преди началото на остър период, инкубационният период на течението може да е минимален (2 – 3 часа). Въпреки че в повечето случаи на подострото теченеие предхожда изразена крепитация (криза в засегнатото място), на която болните често не обръщат внимание. След криза възниква болезнено подуване в мястото огнище на поражението и слабост в крайниците с невъзможността да се продължи работата за обичайната трудова или спортна дейност, с което обикновено и идват на първото проучване.

Инфекциозен тендовагинит се характеризира с внезапно течение на кръв към огнището на поражението и подостро течение възпалителния процес. Се образува болезнено подуване на фона общото възпаление, изразено с втрисане и повишаване температурата на тялото. В случай ако лечението на тендовагинита не изпълнено своевременно в тази симптоматика се добавя смесване пръстите на крайниците и изразен магарешки синдром. В най-сложните и напреднали случаи възможно свиване на кръвоносните съдове и некроза на съседните тъкани с последващо развитие на септично заразяване.

Симптоми

Симптомите на тендовагинита за удобство на читателя ще бъде прегледана пунктуално по реда на тяхното типично възникване.

Тендовагинит на палеца на ръката

Асептичен (крепитиращ) тендовагинит

 1. Неспецифични слабо изразени болкови усещания в областта на стъпалото, ръцете, дланите на ръцете, по-рядко в областта пръстите на крайниците.
 2. Крепитация в областта на засегнатото място.
 3. Зачервяване, поява на подуване, в някои случаи се отбелязва поява на визуални подкожни кръвоизливи.
 4. Слабост на крайниците с загуба на трудоспособност.
 5. Проява на периодичен болков синдром с дърпащ, понякога пронизващ характер.
 6. Свеждане засегнатото място и спазми на крайниците, възникнали в подостър период течението.

Инфекциозен тендовагинит

 1. Наличие на основно заболяване, което и провокира тендовагинит.
 2. Зачервяване и подуване на засегнатото място.
 3. Изразена болка, увеличаваща се при физически натоварвания.
 4. Втрисане и значително повишаване температурата на тялото.
 5. Спазми на крайниците.
 6. Притискане на кръвоносните съдове с възможност за поява на некротични участъци на тъкан.

Диагностика на заболяването

Преди да се пристъпи към лечение тендовагинита на сухожилията трябва да диференцираме асептичното течение от инфекциозното. Първичен преглед включва визуално диагностициране (подуването носи, обикновено, издължена форма) и палпация на засегнатото място (при палпация болезнените усещания се засилват). По-нататък се извършва проверка на крепитация. Последният етап на разпознаването е определяне анализите за наличието на основното заболяване.

Познавателна статия:  Миелит (възпаление) на гръбначния мозък симптоми и лечение на заболяването

Лечение на тендовагинит

Лечение на тендовагинита пряко зависи от вида на заболяването и неговите симптоми. Най-подходящи методи за лечение действа следната класификация: остър асептичен тендовагинит, остър инфекциозен тендовагинит, хроничен тендовагинит двата вида (най-често се проявява като болест на де Кервен).

Остър асептична тендовагинит

 • Поразено сухожилие имобилизират чрез фиксиране на гипсова лонгета.
 • Възпалителен процес купират чрез перорално прилагане на противовъзпалителни лекарства с общ спектър на действие (аспирин, бутадион и т.н.), физиотерапевтични процедури с исползване на новокаинови блокади за намаляване на болезнени усещания и местни апликации (димексид, озокерит и т.н.).
 • След отстраняване на остро протичане болестта се използват поддържаща физиотерапия (ултразвук, микровълни и т.н.)
 • По-нататък използват домашни физиотерапевтични процедури с прилагане на кални апликации с високо съдържание на йод.

Остър инфекциозен тендовагинит

 • В случай на гнойно течение болестта необходимо незабавно аутопсия и дренаж влагалището на мускулните сухожилия.
 • Налагане на гипсова лонгета за да се обездвижи.
 • Терапия на основното заболяване.
 • Прилагането на антибиотични и антисептични средства с общ спектър на действие.
 • Купиране на възпалителния процес.
 • Поддържаща физиотерапия. В случай запазване на болков синдром използват новокаинова блокада.

Хроничен тендовагинит

 • Антибиотична терапия с употреба препарати с общ спектър на действие с курс лечение не по-малко от две седмици.
 • Използване на нестероидни лекарства за купиране възпалителните процеси. Обикновено се предписва хидрокортизон, който може да бъде допълнен с новокаин при наличието на болки.
 • Използване на парафинови апликации.
 • Масаж на засегнатото място. Най-продуктивен при лечение тендовагинита на дланите на ръцете.
 • Лечебна физкултура, заключаваща се в постепенно увеличаване на физическата активност и правилното им разпределение.

Като цяло тендовагинит на сухожилията при лечение има доста благоприятни прогнози. Но важно да се започне терапия на време и под наблюдение на квалифициран специалист.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР