Тендовагинит на китката

Тендовагинит на китката

6793
0

Тендовагинит на китката – възпаление, засягащо вътрешната обвивка на сухожилното влагалище на флексори и разтегатели пръстите и ръката. Възниква поради травма, постоянно пренапрежение на мускулите, дегенеративни промени, ревматични заболявания и инфекциозни лезии. Може да бъде остър или хроничен, инфекциозен или асептичен. Се проявява с болка, оток и ограничение на движенията. При стенозиращ тендовагинит се наблюдава синдром „щракващ пръст“ – усещането за препятствия и щръкване при огъване или разгъване. Диагноза поставят въз основа на клиничната картина, лечението обикновено консервативно.

Тендовагинит на киткатаТендовагинит на китката – остър или хроничен възпалителен процес в областта на сухожилно влагалище на мускулите на дланите и пръстите. По-често се развива в резултат на постоянно претоварване на китката при извършване на повтарящи се движения. Обикновено се появява в средна част на сухожилно влагалище, в острата фаза преобладава възпалението, при хронично постепенно се развиват дегенеративни промени. Процесът може да се разпространи в съседните тъкани: сухожилни канали и тъкани на сухожилията. Лечението на тази патология извършват травматолози, лекари и ортопеди.

Класификация и причини за развитието тендовагинита на китката

Има асептична и инфекциозна форма на заболяването. Асептичен тендовагинит на китката се развива вследствие на възпаление или увреждане лигавицата на сухожилното влагалище, възпалението носи серозен характер и протича без участието на микроорганизми. Инфекциозен тендовагинит възниква при проникване на микроби в сухожилното влагалище, възпаление по-често гнойно, характерът на възпалителния процес зависи от вида на причинителя. Инфекциозен тендовагинит може да бъде специфичен или неспецифичен. Неспецифичен обикновено се причинява от пневмококи, стафилококи или стрептококи, специфичен – патогени на туберкулоза, гонорея, сифилис и т.н.

В зависимост от причините за развитие в травматологията и ортопедия отделят:

  • Професионален асептичен тендовагинит на китката. Най-честата форма на заболяването. Възниква вследствие на претоварване на едни или други сухожилия. Първо протича остро, често преминава в хронична форма. Засяга хора, които по силата на професията или домакински задължения изпълняват повтарящи се движения с китката. В групата на риска са музиканти, машинописци, оператори на компютри, дърводелци, ключари, дърводелци, стругари, ковачи, доячки ръчно доене, полировчики.
  • Реактивен асептичен тендовагинит на китката. Е реакция на организма към неблагоприятни ефекти. В началото протича остро, при неблагоприятни условия склонен да преминава в хронична форма. Възниква при нарушения в местното кръвоснабдяване, ревматични заболявания и т.н.
  • Неспецифичен инфекциозен тендовагинит на китката. Развива се при контактно, хематогенно или лимфогенно занасяне на инфекция. Протича остро. Може да възникне и при различни рани, ожулвания и гнойни лезии на кожата в областта на сухожилието, а също така при наличие огнища на инфекция в отдалечени органи.
  • Специфичен инфекциозен тендовагинит на китката. Се наблюдава при специфични инфекции: туберкулоза, гонорея, сифилис и бруцелоза. Се среща рядко, може да протича както остро, така и хронично. Клиничните прояви зависят от вида на причинителя.
Познавателна статия:  Тендовагинит на сухожилията, лечение и симптоми на различни видове

Симптоми и диагностика тендовагинита на китката

Симптоми и диагностика тендовагинита на китката
Симптоми тендовагинита на китката

Асептичен тендовагинит се развива остро, в анамнеза обикновено записано претоварване на китката (например, продължителна работа за компютър). Пациентът се оплаква от дърпаща болка, засилваща при движения. Област на поражението оточна, движенията са ограничени. Понякога разкрита една малка локална хиперемия и хипертермия. В подостър период болните могат да подават жалби на неприятно усещане на завъртяна китка. Когато преминава в хронична форма болките стават все по-интензивни и се появяват само при движение и палпация в областта на сухожилията. Подуване липсва, при движението може да се чува леко схрускване.

Особена форма на хроничен асептичен тендовагинит на китката е стенозиращ тендовагинит, обикновено поразява жени на възраст между 40-50 години. При тази форма на заболяването се наблюдава оток, локално сгъстяване на тъканите, дискомфорт или болка след натоварване. С течение на времето възниква недостиг на огъване или разгъване пръста – в определен участък се усеща препятствие, при преодоляване се чува щракване. В тежки случаи преодоляване препятствието става невъзможно, се формират контрактури.

За остър неспецифичен инфекциозен тендовагинит характерен много интензивен болков синдром на фона на изразен оток, местна хиперемия и хипертермия. Се наблюдават признаци на обща интоксикация: слабост, съкрушеност, повишаване на телесната температура, втрисане, главоболие. При нагнояване болките стават дърпащи, може да се наруши нощния сън. Движение на киткатата драстично ограничени. Специфичен инфекциозен тендовагинит обикновено протича почти така, както и неспецифичен, но се появяват на фона на основното заболяване.

Диагноза поставят въз основа на клиничната симптоматика. За разграничаване на инфекциозен тендовагинит с артрит и остеомиелит предписват рентгенография на китката и става. В съмнителни случаи се използва компютърна томография на костите или ядрено-магнитен резонанс. Пациентите с подозрение за специфичен процес насочват за консултация към фтизиатр, венеролог или инфекционист; пациенти с подозрение на ревматично заболяване – на консултация към ревматолог.

Познавателна статия:  Тендовагинит на сухожилията, лечение и симптоми на различни видове

Лечение на тендовагинит на китката

При остър асептичен тендовагинит налагат гипсова лонгета, препоръчват да придавате на крайниците високото положение. Предписват нестероидни противовъзпалителни средства (индометацин, бутадион, и т.н.) и УВЧ; след гасене на остри възпалителни явления пациента насочват към електрофореза с хидрокортизон и новокаин, микровълнова терапия, ултравиолетови лъчи и ултразвук.

Най-ефективният начин за предотвратяване прехода остър процес в хроничен е намаляване натоварването на сухожилията. Пациентите съветват да променя техниката извършване на действия, създаващи ненужната тежест върху китката, или ако това е невъзможно, се препоръчва смяна на специалност.

При обостряне на хроничен асептичен тендовагинит прекарват обездвижване на крайниците, предписват болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства, масаж, лечебна физкултура, апликации озокерит и електрофореза с лидаза. При стенозиращ тендовагинит извършват блокада с кортикостероидни лекарства, тежките случаи може да се наложи хирургическа намеса – дисекция или ексцизия на сухожилното влагалище.

При остър неспецифичен инфекциозен тендовагинит предписват болкоуспокояващи, антибиотици (обикновено – антибиотици с широк спектър на действие) и средства за повишаване на имунитета. При нагнояване произвеждат аутопсия на сухожилното влагалище с последващо дрениране. При пациенти със специфични процеси се извършва лечение на основната патология: при туберкулоза предписват противотуберкулозни лекарства, при гонорея – лекарства от групата на пеницилин, флуорохинолони, тетрациклини, а също и цефалоспорини, аминогликозиди, макролиди и азалиди.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР