Тендинит – причини, симптоми и лечение

Тендинит – причини, симптоми и лечение

11211
1
Тендинит — възпаление на сухожилията
Тендинит, възпаление на сухожилията в ставите

Тендинит — възпаление на сухожилията, което възниква най-често в точката на закрепване на сухожилията към костите, може да се разпространи на всички сухожилия до мускулите.

Тендинит толкова известен под името тендиноз или тендинопатия. За обозначаване на възпаление на сухожилията и директно в областта на неговата привързаност към костите все още се използва терминът ентезопатия.

Да се развие възпаление на сухожилията може на всеки става, но най-често тендинит в колянната, тазобедрена, раменната, лакътната ставите, както и тендинит на китките и ходилата.

Тендиноз на колянната става — това е възпаление на сухожилие патела, което е сухожилие на четириглавия мускул на бедрото и прикрепен към предната повърхност на пищяла.

Тендиноз на тазобедрената става — това е възпаление на сухожилията на мускулите, прикрепващи от всички страни от тазобедрената става до костите на таза. Хамстринг-синдром (възпаление на сухожилията на мускулите, прикрепващи до седалищния хълм) изисква особено внимание, защото при него може да се развие притискане на седалищния нерв.

Тендинит на лакътната става в зависимост от това, сухожилията на каква мускулна група са повредени, разделена на отделни заболявания, които са известни като „лакът на тенисист“, „лакът на голфист“ и „лакът на бейсболист“.

Тендинит на раменната става разделен на тендинит на мускулите на въртелния маншет, тендинит на двуглав мускул на рамото и калцифициращ тендинит.

Тендинит се различава от разтягане или докосване на връзките с това, че при разтягане част от влакна се разкъсват едновременно и след това идва процесът на оздравяване. При разтягане се формира остро огнище на болката и възпаление, което се нуждае от лечение и принуждава пациента да намали натоварването. При тендинит се случва постоянно разкъсване на определен брой сухожилни влакна, които след това са на различни етапи на лечебния процес. Често пациентите продължават да изпълняват упражнения със същото натоварване, защото процесът е често преминава в хронично време.

Познавателна статия:  Болест на Пейджет - причини и симптоми на заболяването

Причини за възникване на заболяването тендинит

Причини за възникване на заболяването тендинит
Болка в колянната става – причина за възникване на тендинит

Се развива възпаление на сухожилията по две основни причини: в резултат на неадекватно натоварване (например при спортисти) и в резултат на възрастови промени, проявяващо в сухожилията при хора над 40 години.

Неадекватни (нефизиологически) натоварвания могат да бъдат причинени от:

 1. Чести интензивни упражнения без достатъчна загрявка, нарушаване на техниката на изпълнение на упражненията:
  • тендиноз на тазобедрената става и тендиноз на колянната става могат да се развият в резултат на често твърди удари на долните крайници в повърхността при неправилна техника на движение, по време на спортни занимания, изискващи чести скокове, забавяне, ускорение и завои, особено ако се използва не спортна обувка и тренировки се провеждат на твърдо покритие (бягане по асфалт);
  • тендинит в лакътната става се развива като отговор на често монотонни резки движения, като при нарушаване на техниката (тенис), така и с правилното, но твърдо често изпълнение на упражнения (бейзбол);
  • тендинит на раменната става може да стане следствие от излишното натоварване на раменната става при изпълнение на упражнения с натоварване, недостатъчна загрявка.
 2. Анатомични особености на структурата на скелета:
  • тендиноз на тазобедрената става може да се развие при различна дължина на краката, ако разликата в дължината не се коригира с ортопедични обувки;
  • тендиноз на колянната става може да се развие при Х или О-метафорично изкривяване краката си, неправилно положение на патела, негова сублуксация и луксация, плоски стъпала.

Възрастови промени в сухожилията причинени от намаляване на съдържанието на еластинови влакна, които осигуряват разтегливост и еластичност на сухожилията, и увеличаване на съдържанието на колагеновите влакна, които осигуряват здравина и скованост (способността да се издържа на напрежение) на сухожилията.

Познавателна статия:  Симптоми и диагностициране луксация на лакътна става

Още до развитието на тендинити може да доведат по-редки причини:

 1. Инфекция, особено инфекции, предавани по полов път;
 2. Автоимунно заболяване ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и други);
 3. Заболявания, свързани с нарушения на обмяната на веществата (подагра);
 4. Травма в областта на закрепване на сухожилията.

Симптоми на тендинит

Основният симптом на тендинита е болка. Отначало болката се появява само в края на тренировката или след продължителна физическа работа. След това болките могат да станат постоянни. Обикновено болката е тъпа, се усеща по хода на сухожилията или в страна от него.

Симптоми на тендинит
Възпаление на лакътната става при тендинит

Болезнени само активните движения, същите пасивни движения болка не предизвикват. Засилват болката натискане на област местоположението на болното сухожилие.

При силно възпаление може да се наблюдава скованост в ставите, зачервяване и повишаване на температурата на кожата върху засегнатата област. В някои случаи възможна появата на криза или крепитация в областта на възпаленото сухожилие.

При продължително заболяване понякога може да се почувстват еластични възли в мястото на преминаване на болното сухожилие, което е свързано с растежа на фиброзна тъкан на мястото на увредената тъкан на сухожилието. Тендинит на раменната става в някои случаи може да бъде придружен от отлагането на соли на калций с образуване на плътни възелчета — калцинати.

Чест исход от тендинит е пълно скъсване на сухожилието.

Поставяне диагноза на тендинит

Диагноза на заболяването тендинит се основава предимно на данни за проверка. Използва се ехография на ставите и околните тъкани на става. В някои случаи възможно изпълнение на рентгеново изследване за изключване на друга патология, съпровождаваща появата на подобни симптоми.

Лечение на тендинит

На първо място, необходимо да се намали натоварването върху една област на мускулите, сухожилията, които се възпаляват. Болният крайник не обездвижват напълно, а се опитват да се избегнат движения, които причиняват болка. Се прилагат различни бандажи и превръзване с еластична превръзка на стави, разположени в близост до поразено сухожилие. Ефективна лечебна физкултура: упражнения за разтягане и укрепване на мускулите, използване на различни симулатори, които позволяват намаляване на натоварването.

Познавателна статия:  Миозит: причини, видове, класификация
Лечение на тендинит, банлажи, еластична превръзка
Бандажи и превръзване с еластична превръзка на ставите

За облекчаване на болката и възпалението се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства под формата на таблетки вътре в курсове и кремове или гелове на област възпаление на сухожилията. Така също се използват местнораздражаващи мазила с капсаицин.

Инжектиране на глюкокортикоиди се използва изключително рядко, тъй като хормоните са в състояние да ускорят процесите на увреждане на тъканите на сухожилия и да доведат до пълно разкъсване на сухожилието.

Се назначават физиотерапевтични процедури като криотерапия, магнит, лазер, електрофореза, фонофорез.

Ако тендинит на раменната става се придружава от образуването на калцификати, лечението се допълва в прилагането на метода на екстракорпорална терапия.

Ако се появили симптоми на тесни точки на седалищния нерв, причината за която е тендиноз на тазобедрената става, лечението е само хирургично, тъй като консервативното лечение в състояние само на време да облекчи състоянието на пациента.

1 коментар

 1. Тендинит – изключително неприятно заболяване и не си струва да се оставя без надзор, от собствен опит знам.

НАПИШИ КОМЕНТАР