Стеноза на спиналния канал и гръбначни артерии

Стеноза на спиналния канал и гръбначни артерии

4216
2

Стеноза на спиналния канал (гръбначна стеноза) се случва в резултат на постепенно стесняване лумена на спиналния канал, причинено от редица причини. Най-често спинална стеноза възниква в резултат на дегенеративни изменения в междупрешленните дискове и ставите на гръбначния стълб, най-често тя се среща в лумбалната част.

Стеноза на гръбначните артерии наричат обратими нарушения на функциите на мозъка, причинени от намаляването на притока на кръв към определена област, подхранваща с прешленни артерии.

Причини за развитието на спинална стеноза

Стеноза на спиналния канал
Стеноза на спиналния канал

Стеноза на спиналния канал може да бъде вродена и придобита. Вродена спинална стеноза е последица от анатомични особености структурата на гръбначния стълб на човека, придобита стеноза – се появява на фона на различни причини и патологични състояния.

Дегенеративна стеноза – главен признак за развитие на хипертрофия на междупрешленните стави, по степен унищожаване на които прогресира и хипертрофичен процес в тях, което води в крайна сметка до анкилозиране. Венозна хипертония също може да послужи като причина на заболяването.

Дегенеративни промени, водещи до развитието стеноза на спиналния канал, са следствие от увеличаване на тежестта върху ставите, поради намаляване на дисковото пространство и увеличаване на ъгъла на изправяне. При дехидратация на междупрешленния диск се нарушава неговата стабилизираща функция, се образуват костни израстъци от страна телата на прешлените и стесняващи гръбначния канал отпред.

Претоварване на междупрешленните стави, в резултат на деформация на междупрешлените дискове води до спондилоартроза, повикващия образование на остеофити, които действат в гръбначния канал отзад. Всичко това е придружено от удебеляване на жълтата връзка и сближаване дъжките на прешлени. В резултат на тези процеси се случва постепенно стесняване лумена на спиналния канал и се развива стеноза.

Натоварване на лумбалния отдел на гръбначния стълб, свързано с професионална дейност и микротравми не са основната причина за гръбначна стеноза, но може значително да влоши неговото течение.

Още един фактор, който може да доведе до развитието стеноза на спиналния канал, е изместване на лумбалните дискове. Тежка стадия на остеохондроза също може да бъде една от причините за развитието на спинална стеноза.

Причини за развитието на стеноза на гръбначни артерии са тромбози, емболия, наслояване на гръбначните артерии в резултат на травма, стесняване съдовете при патология на гръбначния стълб или мускулите на шията, деформация на артериите, нарушение на проходимостта.

Познавателна статия:  Особености на лумбална остеохондроза

Класификация стеноза на спиналния канал

Централна стеноза възниква като следствие на патологични промени в анатомична структура на спиналния канал, съдържаща гръбначно-мозъчно коренче с включени в него нервни коренчета.

Латерална стеноза може да се прояви в една или в няколко анатомични зони, общо 3: зона на входа (латерален рецесус), средна зона и зоната за излизане (междупрешленен отвор).

Клинични прояви на спинална стеноза

При стеноза в лумбалния отдел на гръбначния стълб клинична картина се проявява с множество симптоми. Най-често болните се оплакват на изразени болки в кръста, увеличаващи се при физическо натоварване и ходене. В легнало положение или седнало болката обикновено преминава. Ако болката притеснява в седалищната област и бедрата, трябва да се изключат заболявания на тазобедрените стави.

Клинични прояви на спинална стеноза
Клинични прояви на спинална стеноза

Една трета от пациентите отбелязват появата на болки в краката при ходене. Болезнените усещания се появяват много бързо в началото на движението и се засилват при продължаване, за да не преминават при спиране, но сгъване в лумбалната част на гръбначния стълб (наклон) носи значително облекчение.

Симптоми стесняване коренчета се срещат много рядко и са свързани с наличните хернии на междупрешленните дискове.

До по-тежки симптоми на проявление стеноза на спиналния канал се отнасят: усещане за изтръпване в краката, парестезия, слабост в мускулите на краката. При определена промяна на разпоредбите на торса може да стъпва облекчение за сметка на разширяване на гръбначния канал, обикновено това е наклон напред.

С напредване на възраст у много хора се появяват някои елементи стесняване на гръбначния канал, но клиничните прояви и степента на тяхното проявление зависи от индивидуалната ширина на спиналния канал, който носи вроден характер.

Появата на симптоматиката при спинална стеноза свързват с стесняване микросъдовете, захранващи коренчета и самите коренчета, нарушения на циркулацията на цереброспиналната течност.

Стеноза на гръбначната артерия се проявява в основата на редица симптоми, характерни за клиничната картина на атеросклероза, хипертония и с различна патология шийния отдел на гръбначния стълб. Към тях се отнасят: нарушения на зрението и окодвигателни разстройства, нарушение координацията на движения и статика, вестибуларни нарушения. Обикновено те имат краткосрочен характер и често преминават самостоятелно. Но това са ясни признаци за нарушение на кръвообращението в гръбначната артерия и тяхните прояви изискват внимателно проучване.

Към общите неврологични прояви стеноза на гръбначната артерия се отнасят остра обща слабост, постоянна сънливост, нарушение на обичайния ритъм на сън и будно състояние, а също и внезапно рязко повишаване на артериално кръвно налягане, нарушение на сърдечния ритъм.

Диагностика стеноза на спиналния канал

Диагноза се поставя въз основа на оплаквания на пациента и данни допълнителни методи за изследване. Стеснение на спиналния канал се разкрива с помощта на магнитно-резонансна томография, компютърна томография и рентгенография гръбначно-сакралния отдел на гръбначния стълб.

Диагноза стеноза на гръбначната артерия се основава на характерен комплекс от симптоми. Необходимо внимателно събиране анамнеза на пациента и провеждане на клинични и инструментални изследвания, най-ефикасен се счита ултразвуково изследване на съдовата система на мозъка.

Лечение на спинална стеноза

Лечение стеноза на спиналния канал може да бъде по консервативни или оперативни показания. Но струва си да се отбележи, че консервативен метод не е много ефективен и води до подобряване на състоянието само при 30-40% от пациентите. В повечето случаи единственият ефикасен метод е оперативното лечение.

В периода на рехабилитация се прилага широко рефлексотерапия и физиотерапия.

При невъзможност за извършване на хирургично лечение се прилага медикаментозна блокада и различни ортопедични методи за лечение.

2 коментара

    • Здравейте, прочетете внимателно статия, в нея има отговори на вашите въпроси.

НАПИШИ КОМЕНТАР