Стеноза на пилора

Стеноза на пилора

3561
0

Стеноза на пилора на стомаха и дванадесетопръстника, известен като пилоростеноза – това е заболяване на храносмилателния тракт, което се развива в резултат на стеснение на изходния отвор пилора на стомаха. Това води до нарушаване на преминаването на храна от област стомаха в кухината на дебелото черво. Това е заболяване в по-напреднали форми става причина за развитието на опасни болести и променя хомеостаза. Като правило, тази болест – придобиван.

Причините за появата на пилорна стеноза

Стеноза на пилора между стомаха и дванадесетопръстника се развива вследствие на:

 • зарастване на белезите, образувани след язви. Белегът състои от съединителна тъкан, което го прави малкоподвижен и затова появата му стяга стомашните стени;
 • рак на вътрешните стени на стомаха и дванадесетопръстника. Злокачествен тумор расте в тъкан, което допринася за намаляване на отвора, през което храната попада в червата. За да помогне да се евакуира съдържанието, мускулите на стомаха започват да растат, което в някаква степен компенсира стеноза. Въпреки това, с течение на времето дори и увеличен брой на мускулите спира да се справя с обема на своята работа. Като следствие, постъпваща в стомаха храна, започва постепенно да го разтяга. Тя в него се застоява и започва да гние и да бродя.
Стеноза на пилора
Стеноза на пилора на стомаха

Стадии на заболяването

Стеноза на пилора на стомаха има 3 стадии на развитие:

 • 1 стадия. Пилоростеноза на тази стадия се проявява леко, а отвора между стомаха и червото само малко по-затворен. Пациентът се оплаква от избухвания с кисел вкус, а също и чувство на препълване на стомаха след хранене. Понякога начин да се улесни усещания е повръщане. Като цяло, състоянието може да се характеризира като задоволително;
 • 2 стадия. Етап на компенсация придружен от постоянно чувство на препълване на стомаха, което е придружено с болка и оригване. При него след сесиите за прием на храна често се проявява с повръщане, която може да облекчи усещанията. Пациентът има намаляване на теглото;
 • 3 стадия. Етап на декомпенсация причинява прогресията на болестта. Стомаха на пациента при това силно се опъва, който е придружен от дехидратация и изчерпване. Често при тази стадия стеноза на стомаха се появява симптом под формата на повръщане с неприятна миризма, в която могат да се открият останки от храна за няколко дни.
Познавателна статия:  Спинална стеноза ефективност лечението

Симптоматика

Стеноза на пилора, разположена между стомаха и дванадесетопръстника, има различни симптоми, които варират в зависимост от вида на заболяването. Отделят следните признаци на заболяване:

 • при компенсиран вид на заболяването, има леко намаляване на стомашните мускули. Пациентът чувства пренаселеност на стомаха, при него често се случва киселина, за да се предотврати която болните често приемат сода. Освен това, рядко произтичащо повръщане носи облекчение и до следващото хранене елиминира неприятните усещания. Изследване с помощта на рентген ще помогне за идентифициране на ускорение на стомашна перисталтика, а също и някакво забавяне на изпразването на червата. Признаци на заболяването може да се прояват в продължение на няколко години.
 • субкомпенсиран вид на заболяването се характеризира с често и обилно повръщане, което облекчава пациента от усещания распирания в стомаха. Пилорна стеноза на изходния отдел на стомаха на този етап вече по-ясно изразена. Най-характерен признак на субкомпенсация е оригване с несвежи (развалени) продукти, изядени преди. Пациентът чувства болки в епигастралната област. Рентгенът показва вълни на перисталтика от ляво на дясно. Признак на заболяване на този етап, който може да се определи само с помощта на рентгенография, е разширяване на стомаха, както и нарушение на неговата транспортна функция – контрастно вещество е в състояние да остава там в продължение на няколко часа или повече от ден. Посочените признаци на заболяването могат да се продължават около 2 години.
 • декомпенсиран вид на болест е сериозно нарушаване на евакуирана функция на стомашно-чревния тракт. Често декомпенсация – симптом на язвено заболяване. Пациентът изпитва постоянна тежест в стомаха, често желание повръщане. И той изпитва жажда поради честа загуба на течност вследствие на повръщане. При това кожата на пациента се превръща в отпусната, черти на лицето придобиват остър поглед. В подложечна област започват да се появяват контурите на разширени стомашни тъкани, а вълни перисталтики изчезват. Лекарят може лесно да изведе звук на плеск при палпация. Рентгенологично изследване разкрива понижаване на пропулсивната функция, както и голямо количество храна.
Познавателна статия:  Стеноза на спиналния канал и гръбначни артерии

Ако пациента постоянно повръща, то след това той може да изгуби голямо количество електролити, което ще доведе до хипохлоремична кома.

Диагностика на пилорна стеноза

Стеноза на изходния отдел на стомаха може да се разкрие с помощта на:

 • рентгеново изследване. Той ще помогне да се определи увеличен ли размерът органа, доколкото намалена го перисталтична активност или стеснен ли дупката между стомаха и дванадесетопръстника. Също така с помощта на рентген може да се определи, колко време се изисква за евакуацията храната в дванадесетопръстника;
 • езофагогастродуоденоскопия. Тя ще покаже на какъв етап процеса на стесняване и деформация на отвора между стомаха и дванадесетопръстника, а също и на колко разширен органа;
 • наблюдение за моторната функция. То се извършва с помощта на електрогастроентерография, което дава на лекарите възможност да разберете точно тонус, дейността, естеството и честотата на перисталтиката движенията по време на прием на хранене и на гладно;
 • ултразвук.

Лечение стеноза на пилора

Лечение стеноза на пилора включва извършване на операция. Терапия с помощта на лекарства се разделя на:

 • лечение на основните признаци на заболяване;
 • подготовка на операционна намеса;
 • регулиране патологиите на водния и електролитен обмен, привеждане в норма на телесна маса.

Ако стеноза на пилора спипан на компенсириран етап, то след това лекарят ще предпише на пациента за лечение с препарати, ефектът от които насочен към намаляване на възпалителния процес в язвата, тъй като го отшумяване ще доведе до абсолютно възстановяване проходимостта на стомаха и дванадесетопръстника. Освен това, специалистът ще ви предпише прием на медикаменти, които възстановяват чревната и стомашната моторика. Те се наричат прокинетици. Като правило, това помага за намаляване симптомите на заболяването или напълно да ги премахнат.

Днес възможности за възстановяване на проходимостта с хирургически метод има много. При това нивото на травматичност е минимално. Хирургични методи на лечение са най-ефективни.

Серия от клинични случаи предполага такова лечение, като ендоскопия. Тя включва подуване на стеснен по-рано отвор между стомаха и дванадесетопръстника с помощта на балон. Използването на тази методика лечение ще доведе до прекратяване работта на пилоричния клапан, обаче ще възстанови проходимостта. Провеждане на тази процедура може да бъде противопоказано в някои случаи или няма да има шанс за успех. В такъв случай лекарят ще предпише на пациента кухинна операция от отворен тип.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР