Средства за лечение на ревматоиден артрит

Средства за лечение на ревматоиден артрит

2160
3

И така, съществуват пет групи базисни средства за лечение на ревматоиден артрит. Техните предимства и недостатъци, ние ги обсъдихме тук. Но кое лекарство ще предпочетете във всеки конкретен случай? Ето на този въпрос може да отговори само лекуващият ви ревматолог. Само той знае (във всеки случай, трябва да знае), кога и какво базисно средство трябва да приложите във вашия случай. Въпреки липсата на базисни средства, че е трудно да се познае със стопроцентова вероятност ще даде ли лекарството терапевтичен ефект. Само месец-два прилагане на препарата може да получи отговор на този въпрос. И ако едно лекарство не действа, трябва да го сменим и отново чакаме за резултата месец-два.

Средства за лечение на ревматоиден артритПо този начин подбор на базисна терапия понякога си отива четири – шест месеца. Срок, със сигурност изключително дълъг за болен човек, но трябва да се смиряте – друг избор нямаме. Може да се опита да подобри състоянието на пациента в този период от време с помощта на местно влияние върху ставите. За тази цел се прилагат апликации с димексид, лазеротерапия, криотерапия и вътрешноставно въвеждане на кортикостероидни хормони.

Апликация с димексид се нанася върху най-възпалени и болезнени стави. При ревматоидни пациенти подобрение се отбелязва след 6 – 7 дни терапия с димексид и става още по-видима след две седмици серия апликации. Общо положителен ефект изразен при 80% от пациентите.

Вътрешноставни въведения с кортикостероидни хормони (кеналог, хидрокортизон, дипроспан, флостерон) помага на пациента да преживее период на особено остро възпаление на отделните стави. При вътрешноставно въвеждане хормоните доста бързо облекчават болката и намаляват възпалението на ставата, но обикновено терапевтичен ефект липсва само две – три седмици. След това възпаление отново започва постепенно да расте.

Внимание! Препоръчително да се извърши не повече от две – три въвеждане на кортикостероиди във всяка става. Освен това, трябва да запомните, че не бива твърде да се пресели инжектиране на хормони и да ги направи твърде често – в противен случай хормоните ще започнат да оказват вредно въздействие върху целия организъм. Така че интервалите между тези процедури трябва да бъдат не по-малко от 7 – 10 дни. Но, определено, вътрешноставни инжекции могат значително да облекчат живота на болния дори и в особено тежки случаи на ревматоиден артрит.

Лазерната терапия има при ревматоиден артрит мек противовъзпалителен ефект. Се прилага лазер и като самостоятелен метод за лечение на ревматоиден артрит, както и в съчетание с базисна терапия.

Лазер облъчва не ставите на пациента, а област на лакътната вена – тази радиация влияе на кръвта, циркулираща във вътрешността на тялото. Смята се, че след облъчване на кръвта с лазер в организма настъпват различни положителни развития: се нормализира имунитета, се подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите, се намалява всяко възпаление и потиска огнища на инфекция.

Най-благоприятни резултати се отбелязват при пациенти с мека форма на ревматоиден артрит. При тежките форми на заболяването лазер неефективен.

Курс на лечение на ревматоиден артрит състои от 15 – 20 процедури, провеждани през ден.

В тази статия

  1. Ревматоиден артрит – причини и симптоми
  2. Принципи на лечение на ревматоиден артрит
  3. Средства за лечение на ревматоиден артрит
Познавателна статия:  Артрит на пръстите на краката

Криотерапия (лечение с местно замразяване) с успех се прилага както в остра, така и хронична фаза на ревматоиден артрит. Лечението е почти безобидно и няма противопоказания; за съжаление, то е скъпо. Подобряване след криотерапия се отбелязва от 60 – 70% на болни от ревматоиден артрит.

Останалата част от физиотерапевтични процедури, включително масаж, се провежда само тогава, когато е преминало влошаване на ревматоиден артрит и показатели на кръвта ще дойдат в норма. Физиотерапия правят единствено при нормална температура на тялото, добри анализи на кръв и при отсъствие на зачервяване и подуване на ставите.

3 коментара

  1. Ревматолога, за съжеление, не винаги може правилно да предпиши лекарства от първи във връзка с индивидуалността организма на човека

  2. Повечето средства са добри за лечение,но всеки човек е конкретен случай при заболяването и струва да се взема предвид винаги

    • Напълно съм съгласен с вас, Стойко. Ето защо, преди лечение, всеки си струва да посети лекар и да премине нужното изследване.

НАПИШИ КОМЕНТАР