Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява

Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява

7300
2

Какво е спондилоза на гръбначния стълб

Спондилоза – това е хронично заболяване на гръбначния стълб, придружено от деформация на прешлените за сметка на разрастване на костна тъкан по повърхността под формата на первази и шипове и техната дегенерация с последващо стесняване на гръбначния канал и междупрешленните отвори. Намирайки под предната надлъжна камара на гръбначния стълб, остеофити понякога га раздразняват. Остеофити могат да достигнат значителни размери, понякога причиняват срастване телата на съседните прешлена. Остеофити свиват гръбначния канал и оказват натиск върху нервните корени. Появата на тези перикарпи е защитна реакция на организма към дегенерация на междупрешленните дискове.

Спондилоза на гръбначния стълб, причините за прояваРазрастването на шиповидните издънки – остеофити по ръбовете на прешлените предизвикват ограничение подвижността. При развитието за спондилоза възможно свиване на нервните окончания с болкови синдроми. Пациентът изпитва тъпа, пищялна болка в болния отдел на гръбначния стълб. Със спондилоза склонни да се разболеят хора в напреднала възраст. Най-често срещаната форма за спондилоза е шийна спондилоза.

Обикновено, спондилоза на гръбначния стълб се проявява с течение на годините у тези, които дълго време се намират в статични пози, например, работейки зад компютъра.

Класификация на спондилоза се основава на топографическо развитие на патологичния процес. Разграничават шийна (най-често), гръдна и лумбална спондилоза.

Причините за появата спондилоза на гръбначния стълб

Причини за появата на заболяването са нарушения на обмяната на веществата, което води до наднормено отлагане в организма на калциеви соли. В основата на спондилоза се развива в напреднала възраст (30-40% от населението на възраст над 40 години), вследствие на многогодишни тежки товари на гръбначния стълб и възрастови промени в шийната част; мъжете болеят по-често от жените (3:1). При млади хора причина за спондилоза може да бъде изкривявания на гръбначния стълб, тъй като те водят до неправилно, неравномерно разпределение на натоварването върху гръбнака. Възможни и други причини за развитието на заболяването.

Познавателна статия:  Болки в гръбнака, симптоми на заболяването

Основните причини за спондилоза:

  • нараняване или микротравми на гръбначния стълб
  • статични претоварвания на гръбначния стълб
  • различни нарушения на обмяната на веществата
  • напреднала възраст

В тази статия

  1. Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява
  2. Симптоми и диагноза спондилоза на гръбначния стълб
  3. Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Както обикновено, спондилоза засяга един отдел на гръбначния стълб, например лумбален или шиен. Случаи на разпространена спондилоза се срещат по-рядко.

« Продължение на статията: Симптоми и диагноза спондилоза на гръбначния стълб »

2 коментара

  1. Имам пищялни болки от дясната страна на таза, и тази болка отдава в крака. Особено сутрин силно възпалено.

    • Виктория, за определяне причините трябва да се направи ядрено-магнитен резонанс на гръбначния стълб лумбалния отдел. Обикновено болката отдаваща в крака, е доказателство за наличието на гръбначна херния.

НАПИШИ КОМЕНТАР