Спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

Спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб

12906
0

Спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб представлява хронично заболяване на гръбначния стълб, което носи дегенеративни характер. Развитието му свързано с изместване и изтъняване на междупрешленните дискове, което води до увеличаване на натиска върху фасетните стави, хиалинов хрущял губи своите еластични свойства и постепенно започват да се формират остеофити (костни пределни израстъци), които могат значително да ограничат мобилността на засегнатия отдел на гръбначния стълб. Ако болестта приема стартирал характер, то може да се започне реактивно възпаление на става, който в крайна сметка напълно ще загуби подвижността.

Дадено заболяване като цяло се среща в шийния отдел на гръбначния стълб, лумбален отдел се засяга от тази болест някои по-малко. Ами най-рядка локализация на заболяването е гръдния отдел на гръбначния стълб.

Най-често това заболяване се среща при хора в напреднала възраст (до 90% случаи), но в последно време тази болест започна по-често да се появява при млади хора (до 30 години).

Причини за развитието на заболяването

Както и повечето от останалите заболявания на гръбначния стълб, спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб много често се развива по причина нарушаване процесите на обмяната на веществата. Именно тази причина е основната причина за хора в напреднала възраст.

Спондилоартроза на лумбалния отдел на гръбначния стълб
Така изгляжда спондилоартроза, остеохондроза и спондилоза

Често причината за появата на това заболяване са и други заболявания на гръбначния стълб, например – остеохондроза. В този случай се дължи дегенеративно-калцификатни процеси и намалява височината на дискове, което е причина за увеличаване на натиска върху повърхността на ставите.

В някои случаи причина за развитие на заболяването могат да станат различни травми, или хронични микротравми на гръбначния стълб.

В отделна по-голяма група могат да бъдат идентифицирани причините, които са свързани с претоварване на гръбначния стълб. Става въпрос не само за тежки и продължителни физически натоварвания, които човек може да изпита в сила от професионални отговорности (например, професионални спортисти). Заседнал начин на живот също може да стане причина за появата на болестта – в този случай свъзващия апарат и мускулен корсет развити слабо, постепенно се появяват нарушения на обмяната на веществата, а все сериозно натоварване се превръща в проблем за гръбначния стълб и може да доведе до развитието на заболяването. Нарушение на стойката на тялото също води до неравномерно натоварване на гръбначния стълб, което често става причина за различни заболявания.

Познавателна статия:  Спондилоза на гръбначния стълб, причините за проява

Ранно развитие на болестта възможно също при аномалии развитието на гръбначния стълб. Има предвид лумбализация (появата на 6-ти лумбални прешлени на гръбнака, което се случва за сметка на горната част на сакралния сегмент на гръбначния стълб) или сакрализация (сливане с сакрала 5-ти лумбален прешлен). Значителна роля в развитието на тази болест може да играе и асиметрично местоположение на дъгоотросчати стави.

Симптоми на спондилоартроза

Спондилоартроза основно се проявява с хронични болки в засегнатата част на гръбначния стълб. Обикновено това са пищялна болка, която може да се ирадира в седалищната област и крака, но при това болката не пада под коляното, се засяга само област на бедрото. При продължително намиране в една поза и при активно движение болката може да се засили, в състояние на покой болката обикновено изчезва.

С напредването на заболяването се появява и друг симптом – скованост на гръбначния стълб в засегнатия отдел сутрин. Обикновено тя трае по-малко от час и постепенно преминава. Тази скованост се определя с появата на остеофити, така че подобен симптом сами по себе си е доста заплашителен, да го игнорирате невъзможно.

Също така съществува такъв често срещан симптом на спондилоартроза, като поява на сублуксация на засегнатите стави, в резултат на които тонус на мускулите се увеличава (това е рефлекторна реакция на организма), което води до ограничаване на подвижността на гръбначния стълб и засилване на болковият синдром.

При тази болест болката се появява в резултат на излагане на такива причини, като:

  • сгъстяване на нервни окончания. В този случай болката ще се прояви по време на движение само на засегнатия нерв. Също така може да се появи изтръпване и слабост на мускулите, се случи нарушения на чувствителността;
  • директно ставна болка, която често много силна. Много често точно такава болка придружена със скованост на гръбначния стълб сутрин;
  • болки в сухожилията и мускулите. Болката, предизвикана поради тази причина, също така може да бъде много силна, тя ще бъде разширена, когато човек е в изправено положение или се движи. Болката също ще се засили при натискане на засегнатия мускул.

Диагностициране на заболявания

На първо място лекарят трябва да определи степента и локализиране поражението на нервната система, което се извършва с помощта на различни диагностични манипулации. След първичното изследване се движат към основните методи за диагностика спондилоартроза – магнитно резонансна и компютърна томография. С помощта на тези процедури лекар получава достатъчно ясна картина на интересуващия му отдел на гръбначния стълб в различни проекции, поради което може да се установи точна диагноза и да се определя необходимото лечение.

Какъв трябва да бъде курс на лечението?

Лечението на спондилоартроза се назначава от лекуващия лекар. Предлаганият курс на лечение зависи от самочувствието и възрастта на пациента, както и от това, в каква стадия се намира болестта. Като цяло, има достатъчно отработана и ефективна тактика на лечение, която позволява постигане на продължителна ремисия.

Лечение на спондилоартроза
Масаж при лечението на спондилоартроза

Независимо от това, на каква стадия се намира болестта, предписват масаж, плуване и лечебна гимнастика. Тези процедури дават възможност да се разшири мускулния корсет на гръбначния стълб, поради които се запазва или се възстановява подвижността на гръбначния стълб. Заслужава да се отбележи, че тези процедури са ефективни практически при всички заболявания на гръбначния стълб, тъй като една от основните цели на лечението спондилоартроза е да се запази подвижността на гръбначния стълб в засегнатия отдел.

Се назначават и физиотерапевтични дейности, а именно – магнитна терапия, йоно галванизация, която се провежда с аналгезиращи лекарства, фонофорез с гидрокортизон (особено тези, които са противопоказани за активно движение и за възрастните хора). Заслужава да се отбележи, че физиотерапевтични процедури, не винаги дават очаквания резултат, всичко зависи от индивидуалната чувствителност на човек за този тип лечение.

Познавателна статия:  Лечение спондилоза на гръбначния стълб

Основният лекуващия препарат е хондропротектори, основната задача на които е забавянето на дегенерация на хрущялната тъкан и стимулиране на тяхната регенерация. Такива медикаменти са глюкозамин сулфат и хондроитин сулфат.

Хондроитин сулфат стимулира регенерацията на хрущялната тъкан, нормализирайки в нея обмяната на калций и фосфор. В лекарствата хондроитин сулфат обикновено отива „в тандем“ с димексид, поради което се подобрява проникването на лекуващия препарат в засегнатите хрущяли. Димексид също има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. По този начин, поради действието на тези компоненти на лекарствения продукт сериозно се улеснява състоянието на пациента, възстановяване на двигателната активност на гръбначния стълб, неговите функции се подобряват. Най-често подобни препарати се предлагат под формата на мехлеми или таблетки.

За намаляване на болковия синдром и възпаление обикновено се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства. За съжаление, в по-късните етапи развитието на спондилоартроза, те не винаги са достатъчно ефективни, в този случай се предписват стероидни хормони. Тези лекарства имат много по-силно аналгетично и противовъзпалително действие, отколкото лекарства на основната група (нестероидни).

В тези случаи, когато болката се причинява от мускулни крампи, назначават миорелаксанти.

Ако болковият синдром не може да се купира с гореописаните методи, използват лечебни блокади със смеси стероиди и аналгетик. Тези блокади дават бърз и добър ефект, поради което бързо се подобрява състоянието на пациента. Но при това трябва да се вземе предвид, че тези блокади определен терапевтичен ефект нямат, а предоставят само бързо негативно купиране болката.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР