Спинална стеноза ефективност лечението

Спинална стеноза ефективност лечението

233
0

Спинална стеноза – това е стесняване на гръбначно-мозъчен канал лумбалния отдел на гръбначния стълб, което води до компресиране на гръбначния мозък или нервните корени на седалищния нерв преди изход от отворите. Това причинява позиционна болка в гърба, симптоми притискане на нервните коренчета и болка в долните крайници при ходене или при натоварване на крака.

Какво е спинална стеноза и как се лекыва

Спиналната стеноза може да бъде придобита или вродена. Тя може да обхване шийните или лумбалните части на гръбначния стълб. Придобита лумбалан стеноза е характерна причина за ишиас в средна и напреднала възраст. Най-честите причини за спинална стеноза са: остеоартрит, остеохондроза на гръбначния стълб, спондилоза, спондилолистеза, съпроводена с оток на конска опашка (cauda equina). Други причини включват костната болест на Пейджет, ревматоиден артрит и анкилозиращ спондилит.

Клинични прояви

Се отбелязва болка в седалището, бедрата или прасеца при ходене, бягане, повдигане на стълбите и дори при ставане. Болката не се намалява в изправено положение, но преминава при огъване на гърба или в седнало положение. Ходенето нагоре е поне болезнено, отколкото от планината, защото в първия случай гърбът малко се огъва.

Пациентите могат да имат болка, слабост, намалени рефлекси в зоната на инервация на засегнатия нервен корен. В редки случаи при компресия на гръбначния мозък може да се развие синдром на конска опашка.

Диагностика

Се диагностицира лумбална стеноза по няколко метода:

  • клинична оценка
  • понякога ЯМР, електрофизиологични методи или и двата

Спиналната стеноза може да се приеме въз основа на характерни симптоми. Принципи на диагностика са подобни на същите при ишиас. Симптомите, засягащи прасеца, могат да имитират интермитентно накуцване. Може да се разграничи от подобрение в покой (но не при промяна на позата), атрофия на кожата и промяна на пулса, капилярния кръвен поток и резултатите от съдовите тестове.

Познавателна статия:  Лечение стеноза с народни средства за защита

Лечение

Можем да разграгичим някоклко начина за лечение на спинална стеноза:

  • физическа активност по мярка поносимост, аналгетици, понякога лекарства, които намаляват невропатичната болка;
  • физиотерапия;
  • може би епидурални инжекции на кортикостероиди;
  • при тежки случаи хирургично лечение.

Консервативно лечение и показания за оперативна намеса са подобни на тези при ишиас. При изразена спинална стеноза хирургични методи са насочени към декомпресия на нервните коренчета в гръбначния канал или междупрешленните отвори, които понякога изискват извършване на ламинектомия на 2-3 нива и фораменотомия.

Стабилността на гръбначния стълб трябва да бъде запазена.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР