Смяна на коленни стави – операция, видове протези, рехабилитация

Смяна на коленни стави – операция, видове протези, рехабилитация

4810
3

Смяна на колянната става (ендопротезиране) – ортопедична операция, при която изцяло или частично премахват повредени ставни структури с нататъшно ги заместване на изкуствени аналози (протези). Операцията се извършва при преки поражения (разрушаване) в костно-хрущялната тъкан на колянната става и устойчиви нарушения на нейните функции, когато другите начини за лечение вече не помагат.

Смяна на коленни стави-ендопротезиране

Както и повечето оперативни интервенции, ендопротезиране на колянната става има свои предимства и недостатъци:

Плюсове на ендопротезиране Минуси
Възстановяване функциите на коляното Остатъчна болка
Намаляване или изчезване на болката Възможно развитие на усложнения
Подобряване качеството на живота
Възстановяване на работоспособността
Смяна на коленни стави, протеза
Смяна на коленни стави – ендопротезиране

Операция провежда хирург-ортопед и той също назначава комплекс от рехабилитационни дейности. При повечето пациенти функция на коляното се възстановяват напълно и хората се връщат към обичайния за тях начин на живот.

Смяна на колянна става няма спешни показания и винаги се провежда рутинно. Като цяло операциите по смяна на всички големи стави са сходни: те имат почти еднакви показания и противопоказания и сходни по своята същност.

Протезиране на коляното – технически сложна операция (например, тазобедрената става, която също често протезират, има по-проста структура). Възстановяване функциите на коляното също ще бъде по-дълго, отколкото при ендопротезиране на други стави, защото на него се пада основната тежест на маса почти на цялото тяло.

Освен това от статията ще научите: при какви заболявания се предписва операция за смяна, как тя се провежда и какво включва рехабилитация.

Показания и противопоказания за смяна на колянната става

До толкова тежко увреждане на става, при което ще се нуждаете от ендопротезиране, могат да доведат следните заболявания:

Специфични показания за смяна на колянна става Противопоказания
Частично или пълно разрушение на хрущялната тъкан Инфекциозно поражение на коляното
Изразени болки, които не изчезват след приемане на болкоуспокояващи средства или за извършване на блокади с болкоуспокояващи Парализа на крака.
Значителна деформация на коляното Тромбоза вените на краката
Постоянна ставна нестабилност Нарушение функциите на дихателните органи и сърдечно-съдовата система в процес на декомпенсация (неспособността органите на самостоятелно възстановяване на функциите си.
Ограничение движенията в коляното Злокачествени туморни процеси на всяка локализация
Туберкулоза
Тежка форма на захарен диабет
Склонност към кървене
Психични нарушения

Познавателна статия:  Периартрит на колянната става: причини, симптоми и лечение

Как прекарват ендопротезиране на колянна става?

Смяна на засегнатата колянна става се извършва при неефективност консервативни методи на лечение по строги показания. Възможна частична замяна на ставни структури с протеза (едноплюсно ендопротезиране – това е инсталация протеза само от една част на става) или пълна им смяна (безогледно ендопротезиране).

Едноплюсно ендопротезиране -частична замяна на ставни структури с протеза
Едноплюсно ендопротезиране

Преди операцията задължително се извършва рентгенологично изследване, артроскопия, предписват общоклинични проучвания органите и системите.

Операция за смяна на става може да бъде първична (се провежда за първи път) или ревизионна (се извършва при развитието на усложнения или заради износване на ендопротеза).

Техника на хирургическа намеса

Операция за смяна на колянна става се извършва под обща анестезия или епидурална (когато лекарства се инжектират в епидуралното пространство на гръбначния стълб) и се продължава средно около 2 часа.

Лекарите извършват следните осем етапа намеса:

 1. Обработват операционната област и разрязват всички слоеве на кожата с подкожната мастна фибра.
 2. Разкриват колянната става и обработват го с микроинструменти.
 3. Премахват повредените костни и хрущялни структури: отрязват ги със запазване структурата на сухожилията.
 4. Се извършва обработка повърхностите с разтвори антисептици.
 5. Инсталират изкуствена протеза с фиксиране с костен цимент или без него. Циментно фиксиране най-често се прави на възрастни хора. При младите се случва независимо фиксиране към импланта за сметка растежа на костната тъкан.
 6. Операционната рана се чисти от костни фрагменти и кръвни частици.
 7. Прекарват антисептична обработка на раната.
 8. Зашиват слой по слой нарязаните тъкани и определят дренаж за да се отцеди течността.

Видове протези

Протези са изработени от различни материали: керамика, метал и сплави (титан, никел, стомана) или пластмаса. Най-често замяна се извършва с комбинирана ендопротеза (от метал и пластмаса). Избор на тип протеза зависи от тежестта на патологичния процес, възрастта и пола на пациента, цената на конструкцията. Възможно индивидуално производство ендопротеза за болния.

Изкуствена колянна става може да бъде с всяка модификация: подвижна, ротационна, шарнирна. За жените произвеждат специални протези, като се има предвид анатомични особености на женското коляно (то има по-тясна форма и по-хубава мобилност).

Ротационен протез на коленни стави
Ротационен протез
Подвижен протез на коленни стави
Подвижен протез на коляното

Следоперативен период

След операцията пациентът се насочва в отделението за интензивно лечение, в което той се намира на първия ден, след това го трансформират в отделение ортопедия и травматология. На пациента се извършва болкоуспокояваща, антибиотична терапия и симптоматично лечение.

На вторият ден лекаря разрешава да седи в леглото и да прави минимални физически упражнения за да се възобнови работата на мускулите на оперирания крайник (упражненията са изключително важни за предотвратяване на възможни усложнения).

На 3-4 ден пациента може внимателно да става от леглото, при това основната тежест трябва да отиде на здравословния крак (за това се използват патерици или специални проходилки).

Следоперативни шевове лекар облекчава през 7-10 дена и изписва пациента от отделението на амбулаторно лечение и рехабилитация.

Рехабилитационни дейности

Определяне на подходящи рехабилитационни дейности и тяхното спазване на болните значително ускорява възстановителния период. След протезиране възстановяване на ставните функции трае от 3 до 6 месеца.

Рехабилитация включва:

 • лечебна гимнастика,
 • масаж,
 • физиотерапевтични процедури,
 • приемане на обезболяващи лекарства, ако е необходимо,
 • организиране на пълноценно хранене и прием на витаминни комплекси с минерали.

С успешна оперативно намеса и извършване на лекарски препоръки за рехабилитация на изкуствена колянна става ще се продължи от 10 до 15 години! След операцията необходимо да се изключат тежки физически натоварвания, да се опитате да избягвате наранявания, забранено да се занимавате футбол, бягане, баскетбол.

Какви усложнения могат да възникнат?

Cмяна на коленни стави с ендопротеза може да доведе до сериозни усложнения:

 1. Увреждане на съдово-нервна връзка и впоследствие до кървене и нарушаване на нервна комуникация на мускулната тъкан от централната нервна система.
 2. Инфектиране раната и разпространение на инфекцията в целия организъм.
 3. Образуване на кръвни съсиреци, които могат да се откъснат и да запушат големи съдове (тромбоемболия на белодробната артерия и инфаркт на миокарда – най-опасните последици от запушване съдовете със съсиреци).
 4. Патологичен процес, свързан с действието на анестезията: сърдечна, дихателна или друга недостатъчност.
 5. Отхвърляне на ендопротеза.

Но в повечето случаи ендопротезиране на колянната става преминава успешно и усложнения не се появяват.

Приблизителна цена

Смяна на колянната става успешно се прави в много страни на Европа. Приблизителната стойност на такава операция дадена в таблицата:

Държава Цена
Израел 16 500 – 20 000 долара
Германия 12 000 – 16 000 евро
Литва от 10 000 долара
Чешка република от 8 750 евро
България от 2000 евро

3 коментара

 1. Здравейте имам открита фрагментирана фрактура на бедрената кост с пукнатини в колянната става. След операции установено 8 винта в коляното и титанова плоча от коляното до таза 6 винта,след операцията премина 8 месеца – подвижността на колянната става ограничена (не се разгъва до края и се огъват на 30° и крака крив и на 3 см по-къс. Посъветвайте какво по-нататъшно лечение?

  • Пенчо, рехабилитация след такова увреждане се назначава от лекуващия лекар, всичкото се назначава индивидуално. 100%-та гаранция за пълно възстановяване, за съжаление, няма. Нуждаете се от консултация хирург-травматолог и реабилитолог.

 2. Дали някой може да ми каже колко струва операция на частичното ендопротезиране на колянна става.
  Благодаря

НАПИШИ КОМЕНТАР