Слабинна херния, какво е това?

Слабинна херния, какво е това?

2302
0

Слабинна херния представлява дефект на коремната стена в слабините, при който вътрешните органи изпъкват навън, се образува овално образование. За сметка на увеличаване на коремно налягане вътрешните органи, панти на червото, мастната тъкан и т.н. могат да изпъкват навън, предизвикват чувство дискомфорт и болка в областта на слабините. При слабинна херния се разширява слабинния канал, което от своя страна води до частично излизане на вътрешните органи от коремната кухина извън нейните граници и появата на туморовидни образувания със сферична или овална форма.

Какво е слабинна херния
Предразположение към появата на слабинна херния

Слабинни(ингвинални) хернии са вродени и придобити. Генетично предразположение към появата на ингвинална херния се дължи на факта, че не достатъчно здрава съединителна тъкан на мускулно-сухожилния канал не може да задържа вътрекоремно налягане. Придобита херния се появява вследствие на тежък физически труд, редовни запеки, затруднение при уриниране при заболявания на простатата, при хронична кашлица и т.н.

В медицинската литература има директна (пряка), индиректна (коса) и комбинирана слабинна херния. Най-разпространена херния е индиректна слабинна херния, при която вътрешните органи излизат чрез семенното въженце. Индиректна ингвинална херния може да бъде както вродени, така и придобита. Директна херния се среща по-рядко и може да бъде само придобита. При директна херния на слабините вътрешните органи, поради слабост на мускулите и ставните връзки, излизат в херниевия канал извън семенното въженце. Комбинирана ингвинална херния е заболяване, при което пациентът има не свързани директна и индиректна херния.

Симптоми на слабинна херния

Симптом на херния на слабините е поява в областта на скротума заоблено изпъкване, което придружено от теглящи болки. По време на физическо натоварване размер на изпъкване се увеличава, а при релаксиране се намалява. Ако с течение на времето дъно се увеличава в размера или започва да пада в скротума, то необходимо незабавно да се консултирате с лекар. Ингвинална херния придружена с болка, неразположение, нарушение на стола, затруднено уриниране и т.н. Според статистиката това заболяване по-податливи мъжете. При жените слабинна херния се среща много по-рядко, но при този риск на прищипване по-висок.

При прищипване се притиска херниево съдържанието и херниеви врата. Прищипване придружено с остри болки, гадене, повръщане и закъснение на стола. За да се предотврати възникването на ингвинална херния се препоръчва да водите здравословен начин на живот, да спортувате, да се храните правилно, да не се допускат прекомерни физически натоварвания, да се закалявате и т.н. Се препоръчва на бременните жени да се ползват със специален бандаж, който намалява вероятността от възникване на заболяване.

Методи за лечение

Симптоми, лечение на слабинна херния бандаж
Специален бандаж при слабинна херния

Основните методи за лечение на слабинна херния са: херниопластика, херниопластика с помощта на ендопротеза и лапароскопска херниопластика. При херниопластика с помощта на няколко шевове свиват херниевия промеждутък. Това води до фиксиране мускулно-сухожилната структура в нова позиция. Този метод на хирургична интервенция е доста прост. Не е необходимо прилагане на сложно медицинско оборудване и специални материали. Операцията се извършва под местна упойка. Недостатъци на този метод лечение са нарушения на вътрешните структури, болков синдром, висока вероятност от възникване на усложнения и рецидиви, нарушение на кръвоснабдяването на оперираната зона, дълга рехабилитация и т.н.

Херниопластика с помощта на ендопротеза е по-съвременен метод за лечение на ингвинална херния. Същността на този метод лечение е укрепване на коремната стена с помощта на полипропиленово платно. Тази операция може да се извършва под местна упойка и значително намалява вероятността от поява на усложнения и постоперативни рецидиви. При херниопластика се запазват всички анатомични връзки на слабинния канал и липсва опъване на тъканите. Бърза рехабилитация и връщане към трудова дейност.

Недостатък на херниопластика с помощта на ендопротеза е наличие в организма на чуждо тяло, което може да доведе до определена степен реакция на отхвърляне. Статистически данни на клинична практика показват, че за отхвърляне се срещат по-малко от 0,01% от пациентите!

Познавателна статия:  Следоперативна херния - причини за възникване, лечение

Лапароскопия при херния на слабините

Лапароскопска херниопластика е най-модерната и иновативна техника за лечение на слабинна херния и коремна херния като цяло. С помощта на малки разрези в слабините вътре са въвеждат специални медицински инструменти и лапароскоп, който ви позволява да следите за хода на операцията на монитора.

Лапароскопия на ингвинална херния ви позволява ефективно да се извършва операцията без сериозно нараняване на коремната стена, тъй като хернията се протезира отвътре. Визуално да се изследва състоянието на мускулните структури, формиращи херниевите порти, да се намали до 2-3 дни рехабилитационен период, премахване на болковият синдром и значително да намали вероятността от възникване на усложнения и рецидиви, да се постигне липсата на белези и др. – всечко това позволява лапороскопия.

Ингвинална херния е излечимо заболяване. Лечение на слабинна херния зависи от размера на хернията, степен тежестта на заболяването, срока на обръщане към лекар и спазване на следоперативни препоръки. Навременното обръщане към лекар е гаранция за бързо, успешно и безболезнено лечение.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР