Сколиоза симптоми и лечение

Сколиоза симптоми и лечение

6196
2

Как се развива сколиоза

В гръцки език има дума „сколиос“, което се превежда като „крив“. С тази дума лекарите показват изкривяване на гръбначния стълб. Освен това не всяко изкривяване, а именно странично отклонение от вертикалната ос на гръбначния стълб. Факт е, че в норма нашия гръбначен стълб не е идеално гладък. На разположение в предна и задна посока завои (лордоза и кифоза) предпазват нашия гръбначен стълб от излишен стрес по време на поддържане на тялото в определена позиция при движение и носене на тежести.

Как се развива сколиоза
Развитие на сколиоза

Негативните процеси в организма се развиват само в тези случаи, ако тези кифоза и лордоза изразени над допустимата норма. Въпреки това, дори малка степен на странични завои (сколиоза) на гръбначния стълб – винаги е патология. И това не е само козметичен дефект. Въпреки че характерната отблъскващ външен вид при пряка или прогресираща сколиоза – това винаги е трагедия за човека, който се стреми да живее с качествен пълноценен живот. Това се отнася особено за младите момчета и момичета. В края на краищата, в детски и младежки период (до 15 – 16 години) се диагностицира значителна част от сколиозите.

Основният проблем състои в това, че поради промяна на конфигурацията и на обема на гръдния кош при изразени странични изкривявания винаги страдат вътрешните органи (сърцето, белите дробове, стомаха, черния дроб, червата, големи съдове). При мъжете се намалява толерантността към физически натоварвания, при жените се дължат проблеми със зачеването, бременност и създаване на потомство. Освен това, много често страничната деформация на гръбначния стълб това е само надводна част от айсберга, която е признак на много по-сериозна патология – тумори, туберкулоза, ендокринни заболявания.

Сколиоза причини

Сред основните причини за развитие на структурните сколиози отделят:

 • Пороци на развитието на плода, което води до диспластични нарушения на един или няколко прешлена;
 • Вродени аномалии в развитието на гръдния кош – липсата на ребрата, допълнителни ребра;
 • Вродена патология на съединителната тъкан – неврофиброматоза, синдром на Марфан;
 • Мозъчна недостатъчност вследствие на детска церебрална парализа (ДЦП), водещ до нарушена инервация на определени зони на гръбначния стълб;
 • Остеопороза (разрежение на костната тъкан) на гръбначния стълб при рахит, заболявания на паращитовидните жлези, липса на постъпване на калций с храната;
 • Остеомиелит на прешлените;
 • Дистрофична промяна на шийната, гръдната и лумбалната мускулатура;
 • Туберкулозно увреждане на прешлените;
 • Нараняване на гръбначния стълб;
 • Тумори на гръбначния стълб.

В последно време се увеличеха случаите за развитието при младите хора на сколиоза с неизяснени причини. Това е така наречена идиопатична сколиоза. Възниква в младежки години, в периода на бърз растеж на организма. Момичетата страдат с идиопатична сколиоза в няколко пъти по-често, отколкото момчета. Очевидно това свързано с относително слаби мускули на гърба от женски пол, което не е в състояние да сключи гръбначния стълб в пълен мускулен скелет.

Не последната роля в развитието на идиопатична сколиоза играе небалансирано хранене с ниско съдържание сол на калций, манията за младежта газирани напитки. Както е известно, въглероден диоксид в мехурчета и фосфорна киселина в състава на синтетични включвания допринасят за извличане сол на калций от организма.

Разновидности и степени

Разновидности на сколиоза
Сколиоза

В зависимост от локализацията сколиоза може да бъде шиен, гръден, лумбален или смесен (шийно-гръден, лумбално-гръден). Може би наличието на една или няколко дъги на изкривяването. Във връзка с това различат С-образна сколиоза (с 1 дъга), S-образна (с 2 дъги) и Z-образна (с 3 дъги). Най-вероятно наличието на 2 или 3 дъги носи компенсаторен характер. При С-образна сколиоза оста на гръбначния стълб се отклонява. В стремежа си да компенсира това, гръбначния стълб се огъва в обратна посока. В тази връзка сколиоза разделят на компенсирана и некомпенсирана. При компенсирани изкривявания на гръбначния стълб вертикална линия, пусната от 7-мия шийния прешлен, минава през сгъвката между задните части.

Изкривявания на гръбначния стълб доста често носят сочетанен характер. Например, в гръдния отдел в допълнение към странично изкривяване се отбелязва патологична кифоза или просто гърбица. В тези случаи говорим за гръдна кифосколиоза. Освен това, при големи степени на сколиоза освен странично изместване на прешлените се отбелязва торсия. В буквален превод това означава усукване. Наистина, при сколиоза се случва усукване на костната тъкан на прешлена по вертикалната ос.

В зависимост от големината ъгъла на дъгата на изкривяването отделят 4 степени на сколиоза:

 • 1 степен – ъгъл на изкривяването не повече от 10 градуса. Асиметрия на око почти не се определя. Обръща на себе си внимание навеждане, нееднакво ниво на раменния пояс.
 • 2 степен – ъгъл на изкривяването е от 11 до 25 градуса. В тази степен вече се отбелязва торсия на прешлените. Наблюдава се видима за окото асиметрия на раменния пояс и таза. Поради патологично напрежение на мускулите се формира мускулен валяк в лумбалната област с вдлъбнатата страна, а в гръдната област – с изпъкнала.
 • 3 степен – огъване е от 26 до 50 градуса. Видима деформация на гръдната клетка – западение на междуребрените интервали с вдлъбната страна на изкривяванията и изпъкване с изпъкнала. Отбелязва се разхлабване на корема.
 • 4 степен – ъгъл на изкривяванията надвишава 50 градуса. Изразен козметичен дефект и всички предишни симптоми. Ниска поносимост дори и по-малки физически натоварвания. Освен на опорно-двигателния апарат страдат вътрешните органи.
4 степени на сколиоза
4 степени на сколиоза

Ъгъла може да варира в зависимост от положението на тялото, при това отделят стабилна и нестабилна сколиоза. При нестабилна сколиоза той се намалява в легнало положение, когато се намалява натоварването на гръбначния стълб. При стабилно изкривяване на гръбначния стълб тази величина остава непроменена.

Сколиоза симптоми

В последно време ортопеди често използват терминът „сколиотична болест“. Показват комплекс от тези негативни промени, които настъпват в организма при изкривяването на гръбначния стълб. Обикновено сколиотична болест се развива в детска и млада възраст, в периода формиране на опорно-двигателния апарат. В това време има голяма вероятност, че ще се развие сколиоза.

Заедно с гръбначния стълб при сколиотична болест отново се променя гръдния кош. Се формира така наречена ребрена гърбица – от изпъкнала страна изкривявания на междуребрените интервали се разширяват, а от вдлъбната – напротив, западат. При сколиоза 4 степен деформация на гръдния кош е толкова изразена, че долните ребра от страна на изкривяването контактират с гребена на илиачната кост.

Поради изразена деформация на гръдния кош пълна обиколка по време на дишане затруднителна. В крайна сметка тялото при изразена сколиоза не получава необходимото количество кислород – се развива така наречена хронична хипоксия с нарушение на обменните процеси в организма. Патология се усложнява от факта, че се променя вътрешен обем и форма на гръдната кухина. Поради това cе нарушава циркулация на кръвта по съдовете, страдат белите дробове, променя се формата на сърцето, се развива хронична сърдечно-дихателна недостатъчност.

Подобни промени се случват в органите на коремната кухина при лумбалната и лумбално-гръдна сколиоза. Се намалява мобилност на стомаха и червата с последваща ензимна недостатъчност на храносмилателните жлези. Всичко това само влошава обменни нарушения. Тези нарушения нерядко водят до закъсняло полово узряването на млади момчета и момичета. Освен това, поради лумбалната сколиоза отново се изкривява таза. Това създава проблеми за бъдещите майки с бременността и създаване на потомство.

Сколиоза лечение

Лечение на сколиоза
Лечение на сколиоза

Лечение на сколиоза това винаги е трудна и отговорна задача. В някои медицински центри за пациенти със сколиоза (сколиотична болест) разработена специална лечебна програма, в която в определена последователност и сочетаемост посочени всички терапевтични въздействия, прилагани при тази патология. Ефектът от лечението на сколиоза се контролира от лекуващия лекар по време на курса. В някои клиники се прилага само консервативно лечение на сколиоза, уникална матамерна методика на лечение.

Познавателна статия:  Лордоза физиологична и патологична

2 коментара

НАПИШИ КОМЕНТАР