Скъсване на ахилесово сухожилие

Скъсване на ахилесово сухожилие

7456
11

Скъсване на ахилесово сухожилие представлява пълно или частично скъсване мястото връзката главичките на триглав мускул на пищяла и на прехода към петна кост.

Скъсване на ахилесово сухожилие

Анатомия на ахилесово сухожилие

Анатомия на ахилесово сухожилие
Ахилесово сухожилие отговаря за огъване на глезена

Ахилесово сухожилие е най-мощно сухожилие на човешкото тяло. Сухожилие се намира върху задната повърхност на пищяла, образувайки в мястото свързването на вътрешна и външна главички на триглав мускул на пищяла (прасец) и дълбока главичка на триглав мускул (подбедрица). Слизайки надолу, ахилесово сухожилие се стеснява, се закрепва към хълма на петна кост. Сухожилието се намира в специален канал. Вътре канала се намира течност, която намалява триенето.

Ахилесово сухожилие отговаря за огъване на глезена (възможност за ставане на пръстите, да скача и т.н.).

Скъсване на лявото ахилесово сухожилие се среща по-рядко, отколко дясното. Това се дължи на факта, че при повечето хора водещия крак – дясна, затова основната тежест винаги ще пада на десния крак. Особено често това се случва при неуспешно падение след скок.

Видове увреждане на ахилесово сухожилие

  • Открита повреда. Резултат от въздействието на режещи и пронизващи предмети. Важно е да се запомни, че всяка рана, локализирана на задната повърхност на долната част на крака, трябва да бъде внимателно изследвано за да се избегне частично разкъсване;
  • Закрито скъсване. Такова увреждане не е придружено от нарушаване на целостта на кожната покрива и е следствие на силно намаляване на триглавия мускул на пищяла;
Видове увреждане на ахилесово сухожилие
Травма на ахилесово сухожилие
 • Индиректно увреждане. Възниква при силен опън и прекомерно намаляване на триглав мускул и действие силата тежестта на тялото;
 • Пряко увреждане. В резултат на директен удар с тъп предмет по ахилесово сухожилие, придружен от рязко намаляване на триглав мускул на пищяла.
 • Професионална травма. Смята се, че постоянно натоварване на ахилесово сухожилие може да стане причина за дегенеративни промени в сухожилието. Податливи на това спортисти, танцьори, акробати;
 • Пълна почивка. Скъсване на всичкото сухожилие;
 • Частично разкъсване. Скъсване е само част от сухожилието.

Симптоми скъсване на ахилесово сухожилие

 1. Остра болезненост в долната трета на пищяла. Пищялна болка, носи постоянен характер;
 2. При проверка може да се определи прибиране над мястото на скъсването. Тежестта на прибирането се определя с подуване и кървене. Подуване и кръвоизлив може да бъде много обширно, простираща се до бедрото;
 3. При провеждане на палпаторно изследвания се определя дефект на сухожилието. На допир могат да се идентифицират два удебелявания местоположението на централния и провинциалния край на скъсаното сухожилие;
 4. Нарушена функция на глезена. При пълно прекъсване на активно огъване не е възможно. При частично прекъсване на движенията са отслабени;
 5. Пасивни движения на глезена драстично са болезнени поради преразтягане на увредените сухожилия;
 6. Определяне на положителен симптом на Томпсън. Прасеца се стиска с ръката си в горната трета. Нормално това трябвало да доведе до огъване на крака. Ако има разкъсване, тогава стискане прасеца не се предава на петния хълм, без да причинява свиване на крака.
 7. Функционална глупост на триглав мускул на пищяла води до появата на куцота при ходене;

Лечение на скъсано ахилесово сухожилие

Консервативен начин. Същността на този метод състои в обездвижване пищяла с помощта на гипсова шина при протегнат пръст на крака в продължение на 6-8 седмици. Протегнат пръст позволява да се подведе разкъсаните краища на сухожилията един към друг, осигурявайки постепенното им натрупване. Недостатъци на този метод са:

 • Тежестта и неудобство на гипсова шина;
 • Пълно изключване на движение в ставите. След отстраняване на гипс разработване движението е достатъчно проблематично;
 • Шината не може да се мокри;
 • Гипс може просто да се счупи.

Много недостатъци са лишени превръзки от полимерни материали. Те са аналози на гипсова шина, но са направени от пластмаса. Това значително улеснява конструкцията и позволява без проблеми да се приема душ, дори без да махате превръзката.

Провеждане на консервативно лечение е възможно само в първите часове след възникване на нараняването. По-късно да се съпоставят краищата на сухожилията ще бъде просто невъзможно.

Хирургично лечение

Хирургично лечение при скъсване на ахилесово сухожилие много по-ефективно от консервативното лечение и е метод на избор.

Операция при открито увреждане

Лечение на скъсано ахилесово сухожилие
Опертина намеса при лечението

Сухожилието се шие от край до край (ако няма дефект). Краищата на сухожилията се свързват и се шият с възлов и П-образен лавсанови конци или хромиран кетгут. Понякога се използва тел, който се отстранява след 6 седмици.

В случай дефект на сухожилието първото нещо се произвежда пластична корекция (мостовидна аутопластика, лавсанопластика, аутопластика).

Операция при закрити разкъсвания

След дисекция на кожните покриви двата края на сухожилията подвеждат един към друг, след което произвеждат шиене. Възможно провеждане на пластично възстановяване. За тази цел се прилагат присадки проксималния и дисталния край на сухожилията.

Познавателна статия:  Скъсан менискус на коляното - какво да правим?

Рехабилитация след скъсване на ахилесово сухожилие

В рамките на 2 дена след операцията на пациента се извършва наблюдение в стационара.

Рехабилитация след скъсване на ахилесово сухожилие
Полимерна превръзка при рехабилитация

След провеждане оперативно лечение крака имобилизират с гипсова или полимерна превръзка, която е след 3 седмици се променя на „ботуш“. Стъпало се определя в позиция на флексия под неголям ъгъл (5-10 градуса). До гипсова превръзка се присъединява петата, което позволява напълно да натовари крака. След още 3 седмици превръзката се отстранява напълно.

След прекратяване имобилизацията долната част на крака се фиксира с еластична превръзка, се назначава лечебна гимнастика, масаж, плуване и т.н. В рамките на един месец след сваляне гипса трябва да се носят обувки с ток не по-малко от 2.5 см

Възстановяване на трудоспособност се извършва чрез 2.5 месеца след операцията. Спортни занимания се допускат шест месеца по-късно.

За да се постигне пълно възстановяване функцията на триглав мускул и глезена след разкъсване на ахилесово сухожилие е необходимо своевременно да се обърнете към лекар травматолог. Ако разкъсване на сухожилието няма да бъде диагностицирано и човека ще продължи да ходи през болката, натоварвайки засегнатия крак, то краищата на сухожилията постепенно ще се отделят един от друг, а зад тях ще намалее в размера и триглав мускул на пищяла. След това възстановяване на функцията на глезена и триглав мускул ще бъде много проблематично!!!

11 коментара

 1. имам проблем с един крак – частично скъсване на ахилесово сухожилие и трябва да се оперира??ако аз занимавам със спорт, футбол, а още по-рано било болно ахилесово сухожилие и са направили убождане,и след това почти нормално,благодаря!

 2. Благодаря, всичко е ясно описано, аз също имам подкожно скъсване, лекарите правят всичко правилно, ме интересува само едно, рехабилитация??? Ако има възможност, опишете? Благодаря предварително.

 3. ако скъсано ахилесово сухожилие, спешно се консултирайте с лекар, който може да ви назначи курс на лечение, както медицински, така и физио

 4. Превенцията е в правилния режим на тренировки. Трябва да се включва в загряващ комплекс от упражнения на обездвижване (неподвижност) ставите на таза и тазовия пояс, разтягане мускулите на краката и масаж в началото на тренировката и в края.

 5. Олежа Пенчов, рехабилитация при скъсан менискус: минимално натоварване на крака, повече почивка, а след това само леко натоварване и, разбира се, много търпение.

 6. Barnok, здравейте, най-вероятно трябва да се направи операция, но трябва да се разбере, че диагноза при скъсване на ахилесово сухожилие може да постави само опитен лекар.

 7. Аз съм забелязал че който като мен има скъсване на ахилесово сухожилие по средата, тези по-бързо на краката стават и след това спортуват, а тези които от петата – тези след една година накуцват

 8. Здравейте,
  скъсах Ахилес на десния крак преди 6 месеца, оперираха ме и носих гипс 45 дни, бях и на рехабилитация октомври и декември по 14 дни, вече ходя, нямам и много отток, но все още не мога да вървя бързо. Според Вас това нормално ли е?

 9. Здравейте, моята майка претърпя операция на ахилесово сухожилие преди 10 месеца. Но крака не вървеше добре, сега се получи вътрешна инфекция, която лекарите казват че е засегнала и сухожилието и казват че след като се овладее инфекцията ще направят пластика на сухожилието. Въпросът ми е ще носи ли отново гипс след пластиката

 10. Имах скъсване на алхилесово сухожилие преди два месеца първата операция беше май месец но Доктора каза че трябва втора операция тя била пластика на сухожилието не се затваря сухожилието сега имам билки доктора ме кара да вървя с патиците лека полека да свиквам но ме боли кожата която е присъдена това нормално ли е да било толкова

  • Здравейте Валентина, аз мисля, че това не е нормально преди 2 месеца да боли кожата. Опитайте да се обърнете към други лекари за консултация.

НАПИШИ КОМЕНТАР