Скъсани ставни връзки на глезена

Скъсани ставни връзки на глезена

9083
0

Скъсани ставни връзки на глезена – нарушение целостта влакната на сухожилията, задържащи в стабилно положение шарнирно рамо костите на пищяла с костите на стъпалото.
Повреда на свързващия апарат глезена по разпространението са на второ място сред другите стави – по-често са засегнати само ставните връзки на коляното.

Скъсване на ставни връзки на глезена

Около 20% от травми на глезена – това е cкъсване на ставните връзки. Техните проявления и последици по различен начин притесняват болните (в зависимост от степента увреждането на влакната): при частични скъсвания възникват незначителни пищялни болки и накуцване на пострадалия крак; пълно скъсване на ставните връзки на глезена причинява силна болка, болен човек не може не само да ходи, но дори и да се изправи на крак.

Видове скъсването на ставни връзки на глезена
Видове скъсването на връзките

На възстановяване нормалната двигателна активност необходимо 2-5 седмици. През цялото време болният не е в състояние да изпълнява работа, свързана с натоварване на краката си, и принуден да се движи или на патерици или с бастун.

Повредени връзки на глезена, както и на всеки друг, напълно се възстановяват на фона на комплексно консервативно лечение (фиксация на става, лекарства, физиотерапевтични процедури). Операция се изисква в единични случаи: при пълно скъсване, което не се поддава на стандартното лечение.

Лекува това заболяване лекар травматолог-ортопед. В тази статия ще научите какви има разкъсвания вкъзките на глезена, защо и как възникват, какви са техните признаци и симптоми, правилното им лечение.

Същност и видове скъсването на ставни връзки на глезена

В областта на глезена са разположени три вида връзки:

 1. външна група – се прикрепят към външната страна на глезена;
 2. вътрешна група – се прикрепят към вътрешната страна на глезена;
 3. междукостни връзки – обтегнати между голямопищялна и малкопищялна кости.

Диагноза „скъсване на ставни връзки“ предполага нарушаване целостта на една или повече от техните групи. В зависимост от степента нарушаване целостта на връзките се определя вида и тежестта на скъсването. Характеристики на увреждането са идентични за всички видове стави, те са посочени в таблицата.

Степента на увреждане Видове промените в връзката и става
Първа – разтягане Влакна се разтягат, губят своята еластичност, но не се разкъсват и държат става.
Втората – частично скъсване Се нарушава целостта (пресичане) част влакна на сухожилията. Стабилност увредения отдел на става се намалява.
Трета – пълно скъсване Всички съединителни влакна се разкъсват. Шарнирно рамо става нестабилно, тъй като напълно се губи фиксация в определена зона.
Остеоепифизиолиза – особен вид повреда на свързващия апарат Влакна на съединителната тъкан не са повредени или леко изпънати. Става откъсване на пределния фрагмент от кост, към който те са прикрепени. Пълно скъсване на ставните връзки на глезена подобни по степен тежестта на това увреждане.
Разкъсване на ставните връзки
Сублуксация и разкъсване връзките

Причини за възникване скъсването

Разкъсвания на ставните връзки на всяка става се случват по причина на травми. За глезена това:

 • изкълчване крака навътре или навън, че понякога при ходене по неравен терен, при бягане, извършване на физическа работа;
 • директни (отпред или отзад) и странични (отдясно или отляво) удари в долната част на пищяла при фиксирано стъпало или, напротив, удари по стъпалото при неподвижен фиксиран пищял;
 • прегъване крака обратно, когато човек по време на ходене или тичане задната повърхност пръстите на стъпалото докосва до възвисяването или пречка.

Характерни симптоми

Скъсване на ставни връзки на глезена, както и ставните връзки на всяко друго става, позволяват на такива признаци и симптоми:

 • болка;
 • оток и хематом;
 • нарушение функцията на става (невъзможност или болезненост движения);
 • характер и механизм на увреждане.

Описание признаците, характерни именно за поражението на свързващия апарат глезена са дадени в таблицата:

Признаци и симптоми Описание
Болка Възниква рязко, когато човек погрешно се изправя на стъпалото или подгъва го по време на ходене, движение. Болката остра, по вид за парене, мястото на максимална локализация съответства разположението на повредени сухожилия. По изразеност болката трудно да се прецени степента на увреждане.
Подуване В първите часове след травмата се намира на мястото на повредени връзки, но не е с ясни очертания. След няколко часа то улавя цялата област глезена, преди всичко – зоната на глезена. Колкото по-силно подуване, толкова по-голямо разкъсване. Подуване се съхранява до 3-4 седмици след травма.
Хематом (натъртване, подкожен кръвоизлив) Придружава пълно разкъсване връзките на глезена. При опъване или частично увреждане влакната на хематом изразен слабо или липсва. Колкото по-бързо след травми тя се появява и колкото повече я размери, толкова по-трудно разкъсване.
Нарушена функция на глезена При разтягане болните хора не могат да ходят или накуцват на пострадалия крак от болка. При частично и пълно скъсване дори опит да се изправите на крак драстично болезнен. Палпация увредената зона също придружена с болка.

Методи за лечение скъсването

Повреда на свързващия апарат на всички стави, включително глезена, се лекува по общите принципи:

 • охлаждане на увредената зона в първите дни след травма;
 • фиксиране сочленението с цел да се осигури покой;
 • медикаментозно лечение;
 • физиотерапевтични и топлинни процедури в възстановителния период;
 • лечебна физкултура и масаж.

Такова комплексно лечение скъсване на ставните връзки на глезена показано на всички болни, независимо от вида и степента на увреждане. В 10-15% от случаите допълнително могат да потрябва:

 • лекарствена блокада;
 • пункция на глезена;
 • оперативно лечение.
Познавателна статия:  Скъсване на ахилесово сухожилие

Охлаждане на травмираната област

Налагане на глезена лед или друг източник на студ веднага или в първите часове след нараняване намалява болката и пречи увеличаване на отока. Целесъобразността на охлаждане се запазва в продължение на 14-18 часа.

Охлаждане на травмираната област
Охлаждане на травмираната област

Обездвижване и фиксиране

Става, в която стана скъсване на сухожилието, задължително обездвижват. За глезена подходящи такива методи за фиксиране:

 1. еластична превръзка: показан при скъсване и в възстановителния период след частични или пълни разкъсвания, когато човек започва да ходи (в рамките на 2-4 седмици след травма);
 2. специална ортеза за глезена – тя се използва по същите принципи, че и еластична превръзка;
 3. гипсова превръзка или лонгета – я прилагат в продължение на 2-4 седмици.

Фиксиране скъсването на ставните връзки на глезена е нужно за да увредените тъкани да бъдат в едно положение – така те по-бързо се срастват и се възстановяват. Ако обездвижване ще бъде неправилно или недостатъчно дълго, това ще увеличи времето за възстановяване.

Фиксиране глезена при скъсване на връзките
Фиксиране става с еластична превръзка, ортеза, гипсова превръзка

Медикаменти

Лекарства при скъсване на свързващия апарат глезена (както и всяка друга става) имат второстепенно значение. С цел облекчаване болката, намаляване отока и възпалението предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства:

 • ваксини: Кетанов, Диклоберл, Мовалис, Ревмоксикам;
 • хапчета и капсули: Диклофенак, Нимид, Имет, Ларфикс;
 • гелове и мазила за нанасяне на пострадалата област: Диклак, Долобене, Ремисид, Фаниган, Фастум, Дип-рилиф.

Физиотерапия и ЛФК

В рамките на 3 дена след възникване скъсване на сухожилията, топлинни или други физиотерапевтични процедури са противопоказни! По-нататък се използват: УВЧ, магнитотерапия, парафинови и озокеритови апликации, електрофореза, фонофореза, топли компреси със спирт или димексид.

Лечебни упражнения трябва да се подключават постепенно: от огъващи движения с пръстите на крака след първите дни на пост-травматичен период от време, преди от активните упражнения, в които участва цялото стъпало (в това число – ходене).

Ако функцията на глезена не се възстановява и пациентът не може да ходи, възниква необходимост за:

 • операция (подшиване ставните връзки при пълно скъсване);
 • пункция на става – при хемартроза (натрупване кръв в ставната кухина);
 • лекарствени блокади с глюкокортикоиди (Дипроспан, Бетаспан, Хидрокортизон) – при изразено и продължително възпаление.

Скъсване на ставни връзки на глезена се възстановява в период от 2-3 седмици до 2-3 месеца при спазване на всички правила терапевтичния режим. Не забравяйте това и в никакъв случай да не пренебрегвате препоръките на експерти!

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР