Системен лупус еритематозус(вълчанка) причини

Системен лупус еритематозус(вълчанка) причини

1284
2

Системен лупус еритематозус

Системен лупус еритематозус – това е заболяване, при което поради нарушаване на работата на имунната система се развива възпалителна реакция в различни органи и тъкани.

Заболяването протича с периоди на обостряне и ремисия, настъпването на които трудно да се прогнозира. На финала системен лупус еритематозус(вълчанка) води до формирането на дефицит на един или друг орган или няколко органи.

Жените страдат c системен лупус еритематозус до 10 пъти по-често от мъжете. Заболяването най-често на възраст 15-25 години. Най-често заболяването манифестира в пубертета, по време на бременност и след раждането.

Системен лупус еритематозус(вълчанка) причини

Причини системния лупус еритематодес

Причина за възникване на системен лупус еритематодес не известна. Обсъжда косвено влияние на редица фактори на външната и вътрешната среда, като наследственост, вирусна и бактериална инфекция, хормонални промени, фактори на околната среда.

  • за появата на заболяването роля играе генетичната предразположеност. Доказано е, че ако един от близнаците разкрита вълчанка, тогава рискът от това, че вторият може да се разболее се увеличава в 2 пъти. Противниците на тази теория предполагат, че ген, който е отговорен за развитието на заболяването, все още не е намерен. Освен това, при децата, един от родителите на които е болен системен лупус еритематозус, само в 5% се формира заболяване.
  • в полза на вирусна и бактериална теория казва честото откриване на пациенти с системен лупус еритематозус на вирус на Епщайн-Бар. Освен това, доказано, че ДНК на някои бактерии е в състояние да стимулира синтеза на анти-ядрени автоантитела.
  • при жени със вълчанка в кръвта често се определя увеличаването на тези хормони, като естроген и пролактин. Често заболяване манифестира в периода на бременността или след раждането. Всичко това говори в полза на хормоналната теория на развитие на болестта.
  • известно, че ултравиолетовите лъчи на редица предразположени лица могат да стартират производството клетките на кожата автоантитела, което може да доведе до поява или влошаване на вече съществуващи заболявания.
Познавателна статия:  Болест на Пертес

За съжаление, нито една от теориите за автентично не обяснява причината за развитие на заболяването. Така че в момента системен лупус еритематозус се смята за полиетиологично заболяване.

« Продължение на статията: Симптоми на системен лупус еритематозус »

2 коментара

  1. майка ми има същата диагноза аз много преживявам за нея и много се страхувам как може да се излекува напълно?

НАПИШИ КОМЕНТАР