Синовиален сарком

Синовиален сарком

1642
1

Синовиален сарком или злокачествена синовиома – това е туморно поражение на меките тъкани в областта на ставите на краката, ръцете или врата. Това е доста рядка форма на рак, която се диагностицира от 2-3 души на един милион. Най-често синовиален сарком засяга хора от 15 до 25 години и по-често сред мъжкото население.

Синовиален сарком
Причини на синовиален сарком

Заболяването засяга синовиалните обвивки на ставите, сухожилията. До половината случаи синовиома се развива в ставите на краката, по-често коленните. Второто по разпространяване място на локализация на тумор са ръцете. В по-редки случаи болестта засяга област на шията или главата. Обща характеристика за синовиалния рак се счита способността на рецидивиране, връщайки се в рамките на първите три години след проведеното лечение. В половината от тези случаи метастази попадат в белите дробове, лимфни възли и костния мозък.

Метастази на сарком във всеки втори случай мигрират и се разрастват в костния мозък, лимфните възли, белите дробове. Отбелязани са случаи откриване на метастази в простатната жлеза, сърцето и мозъка.

Синовиален сарком е опасно и бързо напредващо заболяване, трудно се поддава на терапия. Така че лечението на синовиома трябва да бъде от лекари онколози с голям професионален опит.

Причини на синовиален сарком

Валидни причини за развитието на синовиален сарком не са изяснени. Има обосновано предположение за това, че патологията свързана с феномена на хромозомна транслокация, при която се извършва взаимодействие между гените на различни хромозоми, в резултат на което се появява мутантен ген, провокиращ синовиома.

Симптоми на синовиален сарком

Злокачествена синовиома в началните етапи растежа на тумора протича безсимптомно, което затруднява диагностиката и навременното лечение.

Симптомите на синовиален сарком в зависимост от мястото на неговото локализиране и могат да включват:

 • болка в засегнатата област;
 • поява на подут тумор, който може да бъде плътен или мек;
 • ограничаването диапазона на движението в става;
 • висока температура;
 • изтръпване от натиск новообразуването на нервите;
 • умора, летаргия;
 • загуба на тегло, лош апетит;
 • увеличаване на лимфни възли на етап метастазиране.

Ако сарком се развива в областта на шията или в главата, се наблюдава затруднено дишане и преглъщане, често промяна в гласа.

Диагностика на синовиален сарком

Признаци на злокачествена синовиома понякога погрешно могат да се приемат за някои други болести:

 • възпаление на синовиалната тъкан – синовит;
 • възпаление на ставната торбичка – бурсит;
 • възпаление на става или артрит.

Така че диагностициране на заболяването се обръща специално внимание, както и за получаване на точни резултати на изследването се прилага цял комплекс от тестове:

 • имунологичен анализ на туморната тъкан;
 • биопсия, при която се взема малка част от засегнатата тъкан за подробно изследване под микроскоп;
 • генетичен тест за откриване на хромозомни аномалии;
 • ангиография или проучване състоянието на кръвоносните съдове в мястото на тумора;
 • рентгенография на раменната става;
 • радиоизотопно сканиране, тъй като ракова тъкан има свойство да натрупва изотопи на стронций при тяхно инжектиране в организма.

Методи за лечение

Синовиален сарком е сериозна патология и изискват комбинирана терапия. Методи на лечение са сходни с тези за други форми на злокачествени тумори:

 • хирургия;
 • лъчева терапия;
 • химиотерапия.
лечение на Синовиален сарком
Начини за лечение на синовиален сарком

Много по-лесно да се лекуват малки образования, които могат да бъдат отстранени с помощта на хирургична намеса. За тумори, които са се придвижили в етап образуването на метастази, една операция не е достатъчно, в такива случаи се използват всички възможности за терапия.

Хирургия действа като основният метод за лечение, което показано при синовиален сарком. Тя дава възможност за премахване на подуване в мястото на основната му локализация и е ефективна в 50-70% от случаите.

Химиотерапията включва използването на химиотерапевтични препарати, този метод винаги показан при наличие на метастази. Основните действащи вещества на лекарствата – ифосфамид и хидрохлорид на доксорубицин, дейността на които е насочена към унищожаването на раковите клетки и премахването на тумора. Химиотерапията не е абсолютно успешен метод за лечение на синовиален сарком и в резултат се наблюдава само в случай чувствителността на раковите клетки към медикаменти-цитостатики.

Лъчева терапия или радиотерапия, може да унищожи раковите клетки с помощта на радиоактивно лъчение. Този метод може да бъде назначен:

 • непосредствено преди операцията за да се намали размера на тумора;
 • след оперативно лечение в случай откриване на метастази.

Процедури за лъчетерапия се провеждат в радиологично отделение. Преди започване на лечението се провеждат задълбочени изследвания с помощта на компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, което позволява да определи точното местоположение на раковите тъкани. Такъв подход е необходим за премахване максималния брой на туморните клетки и оптимално запазване на здрави тъкани.

За да получите ефект от лечение с лъчева терапия се предписва множество курсове, които пациентът провежда в продължение на 4-6 месеца. Радиотерапия, проведена след операцията, намалява значително риска от повторни ракови образувания.

Познавателна статия:  Лечение и диагностика синовита на тазобедрена става

Прогноза

Прогноза при синовиален сарком зависи от размера на тумора, наличието на метастази и ангажиране в болестния процес на лимфните възли. За пациенти с диагноза, поставена на по-ранните етапи, прогноза е добра. Въпреки това у хора с тумори с размер по-голям от 6 см, има много висок риск от метастазиране, и ако метастази са се разпространили в организма, тогава прогнозата за излекуване лош.

Ранната диагностика на заболяването има огромно значение за опазването не само на здравето, но и живота на човека.

С всеки ден вероятността от образуване на метастази се увеличава, така че да се обърнете към онколог трябва при първите, дори и най-незначителните признаци и промяна в областта на става.

1 коментар

 1. Аз също имам синовиален сарком, открит преди месец, чакам хоспитализация. Вярвам, че ще успея. Ако някой има такъв сарком моля напишете вашите резултати на лечението.

НАПИШИ КОМЕНТАР