Синдром на вестибулопатия

Синдром на вестибулопатия

4685
0

Вестибуларни разстройства (вестибулопатия, вестибуларен синдром) – това е нарушение на вестибуларния апарат, който отговаря за ориентацията на човека в пространството и за поддържането на чувство за баланс, което води до виене на свят, обърканост на съзнанието, липса на стабилна позиция на тялото. В допълнение може да се наблюдава гадене с пристъпи на повръщане, чувство на безпокойство, диария, промяна честотата на съкращенията на сърцето и кръвното налягане.

Причината за възникване на вестибулопатия могат да служат различни заболявания, проблеми във вътрешното ухо или мозък, както и прием на определени лекарства. Често към такива нарушения водят промени в организма, свързани с процеса на стареене.

Заболявания, провокиращи вестибулярни нарушения

Най-често срещана причина за развитието на вестибуларни нарушения са такива заболявания:

 • Синдром на вестибулопатия
  Световъртеж при вестибулопатия

  Доброкачествен позиционен световъртеж. Се проявява в кратко и доста интензивно епизодично виене на свят, проявяващо се в резултат изменения на положения главата. Може да възникне след неврити, пренесени наранявания на главата, а също и при възрастови изменения на организма.

 • Инфаркт на лабиринта. Това заболяване се характеризира с внезапна загуба на слуха и вестибуларната функции, като правило, той по-податлив от възрастните хора. Пациентите с по-ранна възраст могат да страдат от инфаркт на лабиринт при хиперкоагулация или при наличието на атеросклеротични съдови заболявания.
 • Лабиринтит. Характеризира се с възпаление на тъпанчев лабиринт, който може да предизвика бактерия или вирус. При наличие на вирусна инфекция се наблюдава виене на свят, като при вестибуларен неврит, съчетаващ с кохлеарни нарушения.
 • Вестибуларен невронит. В този случай нерв се поврежда поради наличието на вирусна инфекция (херпес). Обикновено болестта наваксва през есента или през пролетта, когато организмът на човек е най-отслабнал и е обект на АРИ. Симптоми на вестибуларен невронит: виене на свят, което не води до загуба на слуха, гадене и пристъпи на повръщане. Да се продължи това състояние може до няколко седмици, след това симптомите започват бавно да изчезват. Това заболяване може да протече на фона на доброкачествен позиционен световъртеж.
 • Болест на Мениер. При нея се появяват проблеми с вътрешното ухо, които се проявяват в епизодични световъртежи, шума и усещане за налягане в ушите, загуба на слуха. Се започва с нарушения на слуха на по-ниски честоти и постепенно напредват към по-високи. Придружено с гадене и повръщане, които не се спират за няколко часа.
 • Мигрена. Пристъпи на мигрена често приличат на пристъпи болестта на Мениер, обаче нарушение на слуха в този случай не се наблюдава толкова често. Е придружено от шум в ушите, световъртеж, фотофобия и фонофобия.
 • Болест на „разтоварване“. У човека започва да се върти главата след разтоварването му от някои превозни средства (автомобили, лодки) и не се спира, въпреки че той вече се е върнал в стабилна среда.
 • Други заболявания, свързани с наранявания на главата или интоксикация от лекарствени средства, както и заболявания на ЦНС и на опорно-двигателния апарат.
Познавателна статия:  Мастоидит - диагностика и лечение

Методи за диагностика и лечение на вестибулопатия

Диагностика и лечение на вестибулопатия
Главоболие

Да се диагностицира вестибуларни разстройства изключително трудно, тъй като причините за възникването им могат да бъдат много различни: както е известно, това е не само болестта, но и лекарства. Затова е много важно да се потърси помощта на опитен висококвалифициран лекар, който може да състави пълна картина на болестта и да назначи подходящ лечебен курс. Самолечение в тази ситуация може само да влоши състоянието на болния и да доведе до необратими последствия.

На първо място диагностика на вестибулопатия включва преглед от УНГ-лекар, който на базата на анамнеза, оплакванията на пациента и разглеждане на ухото му ще ви предпише по-нататъшен план на изследването. Това могат да бъдат лабораторни изследвания, специално тестуване (аудиометрия и електронистагмография), както и методи за невровизуализация (компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс). В последно време доста често това са такива методи, като тестуване на вестибуларна авторотация, компютърно-динамично визуално изпитване, а също и метода на БВП.

Вестибулопатия лечение

За лечение синдрома на вестибулопатия, на първо място, влияе откъде идва. Първата стъпка е изключение на мозъчни заболявания и наранявания. Лечението ще бъде насрочено в зависимост от патогенеза на вестибуларните разстройства.

Понякога необходимо да се окаже влияние на външни фактори на ежедневието: да се ограничи пътуването си в асансьора, в колата и така нататък. В случай на доброкачествен позиционен световъртеж се препоръчва да извършват прости движения, например, процедура на Епли, спомага за отделянето на отокони в ушните канали. Лечението болестта на Мениер предполага да направи промяна в храната: ограничаване на употребата в храната на сол, кофеин и алкохол. Също така полезно да се отървете от пушенето.

Познавателна статия:  Миринготомия - отвор в тъпанчето

Преодоляване на световъртеж е възможно с помощта на народни средства за защита, които често са по-безопасни и ефективни, отколкото лекарства.

Ако по-лесни методи за лечение ефект не оказват, тогава ще трябва да се прибегне към антибиотици, а в най-тежките случаи – до хирургична намеса. Навременно обръщане към лекар ще помогне да се предотврати оперативна намеса.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР