Синдром на карпален канал(тунел)

Синдром на карпален канал(тунел)

1345
0

Идентифициране синдрома на карпален канал

Лекари-ортопеди казват за синдрома на карпален канал когато настъпва увреждане на срединния нерв (Nervus Medianus) в областта на китката. При оток на тъканите се засилва налягането върху срединния нерв (Nervus Medianus), което в резултат предизвиква го притискане.

Синдром на карпален канал описание
Болка в китката при синдром на карпален канал

Синдром на карпален тунел е едно от най-честите заболявания, които диагностира ортопед. Приблизително всеки десети жител на Германия в хода на живота се сблъскват с тази болест.

Карпален тунел се намира от вътрешната страна на китките и е заобиколен от връзка на съединителна тъкан. Чрез карпален канал преминават сухожилия и срединен нерв (Nervus Medianus), който контролира определени мускули на ръката и пръстите, а също така отговаря за чувствителността на големия, показалец, среден и частично на безименния пръстите на ръката.

Увреждане на срединния нерв придружено от следните симптоми:

 • намаляване чувствителността на ръцете.
 • усещане мравучкане и изтръпване на ръцете – преди всичко в областта на палеца и средния пръст на ръцете.
 • болка в пръстите, отдаваща в ръката

Симтоми се появяват, обикновено през нощта, сутрин и се засилват при допълнително натоварване на ръцете.

Ортопеди диагностицират синдром на карпалния канал преди всичко при хора на възраст над 40 години. При жените заболяването се среща в три пъти по-често, отколкото при мъжете. В особено тежек случай изтръпване може да придобие постоянен характер и довижда до атрофия мускулите падината на дланите (около основата на големия пръст).

Синоними и подобни термини

Синоними: синдром на карпален тунел(CКТ), синдром на карпалния канал (СКК), компресионен синдром на срединния нерв, компресионен синдром на нерв.
Терминът на английски език: carpal tunnel syndrome

Описание

Синдром на карпален канал възниква преди всичко при хора на възраст 40-70 години. При деца ортопеди диагностицират това заболяване изключително рядко. Пациентите се събуждат сутрин по причина на това, че ръката вцепенена или изтръпва. Ако ръката разклатите, а след това, като правило, оплаквания преминават. По-късно към сензорни разстройства се добавят моторни нарушения, например, намаляване силата на големия пръст на ръката.

Познавателна статия:  Изтръпване на пръстите на лявата ръка на кутрето и безименния

Синдром на карпален тунел често се развива не на една, а веднага на двете ръце. Първите оплаквания се появяват само от време на време. Все пак продължително налягане на срединния нерв (Nervus Medianus) неминуемо води до неговото увреждане. Ако карпален тунел не може да бъде под наблюдението на лекар-ортопед, мускулите в основата на палеца се атрофират. Увреждане на срединния нерв и изразена атрофия на мускулите не се възстановяват. Затова важно своевременно да се обърнете за помощ към лекар ортопед.

Причини за възникване на синдром на карпален тунел

Доста често невъзможно да се разкрие някаква определена причина за появата на тази болест. В този случай лекари-ортопеди казват за идиопатичен синдром на карпален канал, който основно се среща при жените в менопаузата поради прекомерно натрупване на течност и оток на тъканите в карпалния канал. Също така бременността може да провокира развитието синдрома на карпалния канал.

Освен това ортопеди наричат следните причини за появата на заболяването:

 • хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм)
 • деформиране и изместване в областта на китката след пренесени по-рано наранявания
 • ревматични заболявания
 • съединителна тъкан, която оказва натиск върху нерва
 • хронично възпаление на сухожилните вагини (тендовагинит)
 • подуване и възпалителен оток на тъканите
 • захарен диабет
 • диализа-терапия при бъбречна недостатъчност

Все още не изяснено предава ли са синдром на карпален тунел по наследство. Въпреки това, често лекари-ортопеди диагностицират заболяване при няколко членове на семейството по майчина линия.

Хора от определени професии, китката на които в продължение на дълъг период от време се подлага на прекомерно натоварване, рискът от развитие синдрома значително се увеличава.

Какво можете да предприемете при синдрома на карпален канал?

Лекари-ортопеди препоръчват да избягвате натоварвания и да се откажете от извършване на тежка физическа работа. Краткосрочно облекчение при болки може да донесе клатене и охлаждане на ръката. Добър ефект оказва налагане върху зоната на китката пакет с лед, опакован в кърпа.

Познавателна статия:  Изтръпване на пръстите на ръцете: възпаление на нерв

Налагане гуми на китката на нощ и през деня помага за задържане на китката в разгънато състояние, по този начин предотвратява натиск върху срединния нерв. Тези, които много работят на компютъра, препоръчително да се използва ергономична клавиатура.

Помощ от специалисти

В зависимост от симптоматиката освен консултации с вашия лекар може да последва подробна диагностика при различни специалисти. Към тях се отнасят:

 • ортопед
 • невролог

Какво ви очаква в кабинета на лекар-ортопед?

Преди да лекар-ортопед ще започне проучване, той ще започне с разговор (медицинска история) по отношение на актуални оплаквания. Освен това, той също ще ви попита относно последните жалби, както и наличието на евентуални заболявания.
Следните въпроси могат да Ви очакват:

 • Как отдавна се появили симптоми?
 • По-точно опишете симптомите и локализирайте ги.
 • Забелязали ли сте някакви промени в процеса на симптоматиката?
 • Имате ли допълнителни симптоми като недостиг на въздух, болка в областта на гърдите, виене на свят?
 • Имахте ли подобно и били ли подобни симптоми в семейството?
 • Има ли в момента някакви заболявания или генетично предразположение към болестта и дали сте във връзка с това на лечение?
 • Приемате ли в момента лекарства?
 • Страдате ли от алергия?
 • Често ли пребивавате в състояние на стрес в ежедневието?

Какви лекарства приемате редовно?

На лекар-ортопед необходим преглед на лекарства, които редовно приемате. Моля, подгответе план на лекарства, които приемате, под формата на таблица преди първия прием при лекар ортопед.

Проучване(диагностика), извършени на ортопед

Въз основа характеристики на симптомите, открити в процеса на медицинската история и на актуалното състояние лекар-ортопед може да прибегне до следните изследвания:

 • измерение скоростта разпространението на възбуда фибрите на срединния нерв (Nervus Medianus) на китката на ръката.
 • лабораторни тестове
 • рентгеново изследване
 • УЛТРАЗВУК (ултразвуково проучване на нерв)
 • електрофизиологично проучване (EFFIE)
Познавателна статия:  Изтръпване на ръката - какво да правя?

Лечение (терапия)

Фиксираща ортеза, синдром на карпален тунел
Фиксираща ортеза на китката при карпален тунел

При лека и средна тежест на заболяването ортопед може да препоръча носенето през нощта специална фиксираща ортеза, за да се намали болката и стабилизиране на китката. В случай, ако някакво друго заболяване е причина за развитие на синдром на карпален канал, например, хипофункция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), усилията на лекарите ще бъдат насочени предимно към лечение на основното заболяване.

За облекчаване на болката, лекар-ортопед предписва болкоуспокояващи като парацетамол, диклофенак или ибупрофен. Освен това могат да се предписват от инжекции глюкокортикоиди (кортизон). В повечето случаи обаче след някакво време оплаквания се появяват отново.

В случай ако при пациентът вече налице нарушение на чувствителност (изтръпване) или парализа, необходимо провеждане на операция. При това връзка на китката се премахва, намалявайки натоварването в срединния нерв. Най-често ортопед провежда операция под местна упойка и, като правило, тя води до добри резултати. След операцията необходимо да се осигури пълна имобилизация киткаа на ръката си в рамките на следващите две седмици. Въпреки това лекари съветват на пациентите незабавно да започнат активни движения на пръстите на ръката за да се избягва скованост.

Профилактика

Тъй като причини за появата синдрома на карпален тунел в повечето случаи не са ясни, заболяването невъзможно да се предотврати. Важно своевременно да се потърси помощ при лекар-ортопед, което ще помогни да се избегнат последващи повреди.

Оперативна намеса ще помогне за премахване оплаквания на пациента за по-дълго време. След две-три седмици функции на пръстите и дланите се възстановяват почти напълно. Обаче провеждане на операцията не винаги е необходима мярка.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР