Синдром на хроничната умора се диагностицира по анализ на кръвта

Синдром на хроничната умора се диагностицира по анализ на кръвта

874
0

Милиони хора по целия свят страдат от синдрома на хроничната умора и не може да се възстанови дори и след дълга почивка. По оценки на учените, само пациенти с миалгичен енцефаломиелит – около 2,6% от населението. Болестта дълго време остава загадка за науката, и само в последно време за изследвания показаха, че тя може да бъде свързана с прекъснати вирусни заболявания, за нея са типични промени нивото на възпаление в организма, а също и състоянието на микробиома.

Диагностика на хронична умора
Диагностициране на хронична умора

Персоналът на Училището по медицина на Станфордския университет (Stanford University School of Medicine) се напреднаха по-нататък. Те откриха няколко биомаркери, които ще помогнат да се определи дали пациентът има синдром на хронична умора, и ако да – колко тежко протича заболяването и колко време пациентът засегнат от него.

Команда проучи кръвни тестове при 186 пациенти със синдром на хронична умора и сравни получените изводи с резултатите от изследвания на кръвта на 388 здрави хора. Ги интересува концентрацията в кръвта на определени цитокини – сигнални протеини. От 51 цитокина, данни за които събрали учените, един се оказа биомаркер наличието на заболяването – концентрация фактора на растежа на тумора бета е значително по-висока при пациенти с миалгичен енцефаломиелит.

Въпреки това и други протеини също играят своята роля: 17 цитокини отразяват състоянието на пациента. Тези хора, които са страдали от синдрома на хроничната умора по-дълго, чиито симптоми могат да бъдат по-силно, нивото на тези цитокини в кръвта също е увеличено. 13 от 17 цитокини са свързани с възпаление – това потвърждава хипотезата за това, че синдром на хроничната умора е заболяване с възпалителен характер.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР