Симптоми за рахит при бебета

Симптоми за рахит при бебета

1992
1

В рамките на заболяването има няколко периода. Първоначалния период на рахит няма специфични симптоми и често го пропускат родителите. Обикновено, първите симптоми за рахит се появяват на възраст 3-4 месеца. Детето става неспокойно, плашлив, лошо спи и яде. Успоредно с това се появява характерно изпотяване: лепкав пот с кисела миризма, особено по време на сън или хранене. Бебето силно се изпотява на главата, той се трие за възглавницата и в областта на задната част на главата се образуват плешиви области. Този период се продължава около 2 месеца, след това болестта отива в периода на разгара си.

Симптоми за рахит при бебета, „килевиден“ гръден кош, формираща рахитична гърбица, рахитични гривни в ръцете, Х-образно изкривяване на краката.
Външен вид пациента с рахит. Обръща се внимание на „килевиден“ гръден кош, формираща рахитична гърбица, „рахитични гривни“ в ръцете, Х-образно изкривяване на краката.

В това време на преден план излизат ясни промени на костите. Заедно с естествените роднички, фронталната и теменната областта на главата се появяват огнища на омекване на костите. За сметка на това се променя формата на череп: главата му се уплощава, предни и париетални могили увеличават размера си и действат, възможно западаване моста на носа с формирането на седловиден нос. Главата изглежда много голяма в сравнение с тялото, в някои случаи става асиметрична.

Неправилна форма на черепа причинява налягане на главния мозък, което води до забавяне на психическото и физическото развитие. Скелета на гръдния кош също е деформиран. В областта на ребрата отпред и от двете страни се появява удебеляване на костите, така наречените рахитични броеници. Гръден кош няколко се наляга от двете страни, както и в областта на гръдната кост излиза напред, възниква „пилешки“ или „килевиден“ гръден кош. В областта на гърба се оформя рахитическа гърбица-кифоз.

Промяна на костния скелет на гръдния кош пречи на нормалния растеж и развитие на вътрешните органи. Така, например, поради налягане на белите дробове такива деца често страдат от настинки, при деформация на сърцето и кръвоносните съдове може да се развие сърдечна недостатъчност. На костите на ръцете и краката, това е особено изразено в костите на ръцете, се формира удебеляване на костите – „рахитични гривни“. Кости на фаланги на пръстите също се сгъстяват. Едновременно с това се формира О-образно или Х-образно изкривяване на краката в комбинация с плоски стъпала.

Симптоми за рахит при бебета, неправилна форма на черепа, голям атоничен корем, слабост на свързващия апарат на долните крайници
У бебето се определя неправилна форма на черепа, голям атоничен корем, слабост на свързващия апарат на долните крайници.

За деца с рахит характерно по-късно затваряне на родничките, забавено никнене на млечни зъби. Заради деформация на костите на челюстта се формира захапка. Характерен симптом за рахит е голям корем, възникващ поради слабост на мускулите на предната коремна стена. За сметка на слабост на свързващия апарат на детето може да смаже краката си на раменете, да правят най-причудливи движения в ставите. Болни деца много по-късно, отколкото техните връстници, които започват да се държат главата, да сядат, да ходат. В разгара на болестта са много малки пациенти с диагностицирана анемия, увеличение на далака и лимфните възли.

Познавателна статия:  Дисплазия на тазобедрената става (вродена луксация на бедрото), симптоми при бебе

След лечение настъпва период на възстановяване, който се характеризира с изчезването на омекване на костите, мускулна слабост, анемия. На възраст от 2-3 години част от които се възстановяват от рахит деца се установяват трайно костни промени („рахитична броеница“, О-образна деформация на краката, „килевиден“ гръден кош) на фона на липсата на промяна в лабораторни анализи.

Симптоми за рахит при бебета, О-образно и Х-образно изкривяване на краката
О-образно и Х-образно изкривяване на краката

На базата на промените в анализи на кръвта, както и тежестта на поражение на вътрешните органи се определя степен на рахит. За първа степен са характерни промени в първоначалния период. Рахит с втора степен предполага умерено изразени промени на костите и вътрешните органи. За трета степен най-тежка степен на рахит – се характеризира с изразена деформация на костите, а също така и значителни промени на вътрешните органи със забавено умствено и физическо развитие.

На родителите е много важно при възникване на дори минимални признаци на болестта да се обърнете към педиатър. Обичайното изпотяване на бебето може да бъде свързано с такива заболявания, като вегетативна дистония, сърдечна недостатъчност, гиперфункция на щитовидната жлеза, настинки, затова е важно да не се отдадете на самодиагностика и самолечение. Прилагането на съвременни медикаменти при рахит в повечето случаи води до пълно излекуване. Затова навременното лечение за медицинска помощ ще се избегне образуването на необратими костни промени, нарушаване на нормалния растеж и развитие на вътрешните органи, включително и мозъка, което в тежки случаи може да стане причина за забавяне на развитието и увреждания на бебето.

« Продължение на статията: Диагностициране, хранене и начин на живот при лечение на рахит »

1 коментар

  1. Ние все още не се възстановихме от рахит, но много важно да стигнете до добър лекар, който ще проведе правилно лечение на заболяването.

НАПИШИ КОМЕНТАР