Симптоми на системен лупус еритематозус

Симптоми на системен лупус еритематозус

2659
1

Симптоми на системен лупус еритематозус

Под действието на един или няколко от горепосочените фактори при системен лупус в условията на неправилно функциониране на имунната система става „разкритие“ ДНК на различни клетки. Такива клетки се възприемат от организма като чужди (антигени) и за защита от тях произвеждат специални белтъци-антитела, специфични към данните на клетките. При взаимодействието на антитела и антигени се образуват имунни комплекси, които са определени в различни органи. Тези комплекси водят до развитие на имунното възпаление и увреждане на клетките.

Симптоми на системен лупус еритематозус
Неприятни кожни симптоми на системен лупус еритематозус

Особено често се засягат клетките на съединителната тъкан. Като има предвид широкото разпространение на съединителната тъкан в организма, при системен лупус еритематозус в болестния процес участват почти всички органи и тъкани на организма. Имунни комплекси, които са фиксират на стената на кръвоносните съдове, могат да провокират тромбози. Циркулиращи антитела за сметка на техните токсични действия водят до развитие на анемия и тромбоцитопении.

Системен лупус еритематозус се отнася до хронични заболявания, протичащи в периоди на обостряне и ремисия. В зависимост от началните прояви са следните симптоми на протичане на болестта:

 • остро течение на СЛЕ – се проявява с повишена температура, слабост, умора, болка в ставите. Много често пациентите показват ден началото на заболяването. В рамките на 1-2 месеца се формира разгъната клинична картина поражения на жизненоважни органи. При бързо прогресираще течение след 1-2 години, болните обикновено умират.
 • подостро течение на СЛЕ – първите симптоми на заболяването се изразяват не толкова ярко. От манифестации до поражението на органи се провежда в средно 1-1,5 години.
 • хронично течение на СЛЕ – в продължение на много години, има място за един или повече симптоми. При хронично периоди на обостряне са редки, без да се нарушава работата на жизнено важни органи. Често за лечение на заболявания изискват минимални дози
Познавателна статия:  Арахнодактилия: причини, симптоми, лечение

Както обикновено, началните прояви на заболяването неспецифични, при прием на противовъзпалителни средства или спонтанно те изчезават без следа. Често първият признак на болестта е появата зачервяване на лицето във формата на крила на пеперуда, което с времето изчезва. Период на ремисия, в зависимост от вида на течението може да бъде доста дълъг. След това, под действието на някакъв предрасполагащ фактор (продължително излагане на слънце, бременност) възниква влошаване на заболяването, което впоследствие се заменя с фаза на ремисия. С течение на времето към неспецифични прояви се присъединяват симптомите на увреждане на органа. За разгърната клинична картина характерни увреждания на следните органи:

  1. Кожа, ноктите и косата. Поражението на кожата – един от най-често срещаните симптоми на заболяване. Често симптомите се появяват или засилват след продължително пребиваване на слънцето, студа, при психоемоционален шок. Характерен признак на системен лупус еритематозус е появата в областта на бузите и носа, зачервяване на кожата под формата на крила на пеперуда.
Симптоми на системен лупус еритематодес, еритема тип пеперуда
Еритема тип пеперуда

Също така, като правило, по откритите части на кожата (лицето, горните крайници, област „врата“) се срещат с различни форми и размери, зачервяване на кожата, склонни към периферичен растеж – центробежна еритема Биетта. Дискоиден лупус се характеризира с появата на зачервяване на кожата, което след това се сменя с възпалително подуване, след това кожата в тази зона е запечатана и на финала се образуват парцели атрофия с рубцевание.

Симптоми на системен лупус еритематодес
Дискоиден лупус еритематозус

Огнища с дискоиден лупус могат да се срещнат в най-различни области, в този случай се говори за диссеминации процеса. Друг ярък израз за поражение на кожата е капилярит-зачервяване и подуване и множество мелкоточечни кръвоизливи на възглавниците на пръстите на ръцете, дланите, стъпалата. Поражението на косата при системен лупус еритематозус се проявява оплешивяването. Промени в структурата на ноктите, чак до атрофия на околоноктивия валяк се среща в период на обостряне на заболяването.

 • Лигавиците. Обикновено е засегната лигавицата на устната кухина и носа. Болестния процес се характеризира с появата на зачервяване, образуването на ерозии на лигавицата (енантема), както и малки язви на устната кухина (афтозен стоматит).
  Симптоми на системен лупус еритематодес, афтозен стоматит
  Афтозен стоматит

  При поява на пукнатини, ерозии и язви на червените джанти устни се диагностицира люпус-хейлит.

 • Опорно-двигателния апарат. Поражението на ставите се среща при 90% от пациентите СЛЕ.В болестния процес се занимават малките стави, обикновено на пръстите на ръката.
  Симптоми на системен лупус еритематодес, артрит на става II пръст на ръката при СЛЕ
  Артрит на става II пръст на ръката при СЛЕ

  Загубата носи симетричен характер, болни загрижени за болка и скованост. Деформация на ставите се развива рядко. Асептични (без възпалителен компонент) некрози на костите се срещат често. Засегнати главата на бедрената кост  и колянната става. В клиниката преобладават симптоми на функционална недостатъчност на долните крайници. Когато участват в болестния процес на свързващия апарат се развиват преходни контрактури, в по-тежки случаи навяхвания и сублуксации.

 

 

 • Дихателна система. Най-често се среща поражение на белите дробове. Плеврити (натрупване на течност в плевралната кухина), обикновено двустранни, са придружени от болки в гръдния кош и задух. Остър лупус пневмонит и белодробни геморрагии се отнасят до животозастрашаващи състояния и без лечение довиждат до развитието на респираторен дистрес-синдром.
 • Сърдечно-съдова система. Най-често разпространен ендокардит на Либман-Сакс с чести увреждания на митралния клапан. При това в резултат на възпалението се случва натрупване крилата на клапана и формиране порок на сърцето по вид стеноза. При перикардит листовки перикарда се сгъстват, и между тях може да се появи течност. Миокардит се проявява с болка в областта на гръдния кош, увеличаване на сърцето. При системен лупус еритематозус често са засегнати съдовете на малкия и среден калибър, включително и на коронарните артерии и на артериите на мозъка. Така че инсулт, исхемична болест на сърцето са основната причина за смъртност при пациенти със СЛЕ.
 • Бъбреците. При пациенти на вълчанка при висока активност на процеса се формира лупусен нефрит.
 • Нервна система. В зависимост от зоната на поражение при пациенти системен лупус еритематозус записано широка гама от неврологична симптоматика, като се започне от главоболие от типа на мигрена и завършва с транзиторни ишемически атаки и инсулт. В период на висока активност на процеса могат да се появят и епилептични припадъци, хорея, церебрална атаксия. Периферна невропатия се среща в 20% от случаите. Най-драматично се счита проява на неврит на зрителния нерв със загуба на зрението.

 

« Продължение на статията: Диагностициране на системен лупус еритематодес »

1 коментар

 1. Мога да дам 1 съвет. Всички автоимунни процеси в организма се започват тогава, когато стените на мембраните на клетките стават пропускливи. Трудно е да се каже защо се случва това, може би човек някъде се облъчи силно, но ако ги възстановите, след това тялото ще спре да атакува сами себе си.

НАПИШИ КОМЕНТАР