Симптоми на дискова херния на врата

Симптоми на дискова херния на врата

14211
0

Дискова херния – това издутина на пулпозното ядро. Основна причина за появата на патология – разкъсване фиброзния пръстен на диска вследствие на дистрофични промени хрущялната тъкан на междупрешленните формации (остеохондроза), травми или въздействие върху гръбначния стълб с неравномерно натоварване. Най-податливи са хора на средна възраст с наднормено тегло, особено мъжете. Откриване на същи подобни дефекти при деца показва вроден характер на патологията.

Издутина на дискова херния

Какво е дискова херния на врата?

Най-често се развива херния в областта на кръста и врата. Шиен отдел на гръбначния стълб – това е седем прешлена, в медицината прието да се обозначава с буквата „С“, т.е. C1, C2, C3, C4, C5, C6, С7. Предимно херния се формира между 5 и 6, 6 и 7 прешлени, а между C1 и C2 появата на дефекта е невъзможна, тъй като на това място просто няма диск. Размери на херниеви образувания в областта на шията се варират от малки (няколко милиметра) до огромни (над 8 мм).

Дискова херния на врата
Болка във врата при дискова херния

По локализация херния може да бъде:

 • Задни или вътрешни, т.е. разположени в гръбначно-мозъчния канал. Херния от този тип се срещат най-често и именно те предизвикват остра симптоматика. Техните разновидности са – централни и странични образования.
 • Предни – обърнати в посока на коремната кухина. Като правило, те нямат клинични прояви, тъй като не са в контакт с нервни окончания или съдовете.
 • Странични – разположени от двете страни на междупрешленния диск извън гръбначно-мозъчния канал. Такива хернии се проявяват само в случай образованието между прешлените
 • C6 и С7, защото в това положение те могат да притискат гръбначната артерия и едноименния нерв, което води до появата на мигренозно главоболие, увеличаване чувствителността кожата на лицето, я зачервяване и т.н.
 • Кръгообразни, когато ядрото се издува от всички страни на прешлена.

Доста често се образуват няколко хернии в различни места, затова клиника на заболяване може да бъде полиморфна.

Симптоми на дискова херния на врата

Проникване малка част диска в гръбначния канал може някакво време да остава незабележимо (докато дисвоа херния на врата не притиска нервните корени). Единственото оплакване на пациента в този период е умерена болезненост в областта на шията, която се усилва при движенията на главата и раменете. Когато хернията достига критични размери, се случва притискане структурите на гръбначно-мозъчния канал, и се развива изразена болкова и неврологична симптоматика.

 • спонтанна силна болка в областта на шията и(или) горната част на крайниците;
 • ограничение движенията с главата и ръката;
 • изтръпване на пръстите;
 • главоболие;
 • скокове на кръвното налягане;
 • виене на свят;
 • теглящо чувство в областта на шията, горния крайник;
 • слабост мускулите на горния раменния пояс;
 • „отслабване“ на ръцете;
 • при хора с болно сърце могат да се изострят кардиалните болки.
Симптоми на дискова херния на врата
Симптоматика на дискова херния

Ако се образува веднага голяма херния, признаци за появата я възникват спонтанно и много остро. В случай на протрузия диска (изпъкване фрагмент в гръбначния канал при запазване на общата цялост) разкъсване на фиброзния пръстен може да се случи при всяко рязко движение на шията, удар. Болните описват този момент с чувство „щракване“, „лумбаго“ или „криза“ и следваща силна болка в областта на шията.

Описаната по-горе симптоматика е обща, а за дискова херния на определен диск има свои характерни признаци. Това се дължи на факта, че отклоняващ от гръбначния мозък на нивото на всеки прешлен нервните корени инервират свои части на тялото. Затова клиничната картина при притискане всеки от тях е различен. Има значение и това, хернията се образува в отдясно или отляво (засяга дясната или лявата половина на тялото).

Прояви на херния в зависимост от нейната локализация

Прояви на херния в зависимост от нейната локализация
Локализация на дискова херния на врата
 • Локализация на C2-C3. Ако дискова херния на врата се формира в диска между 2 и 3 прешлени, пациента се притеснява от главоболие, изтръпване на езика и нарушаване на неговата подвижност, чувство „бучка в гърлото“, затруднение движенията на главата. Освен това, могат да се появят различни проблеми с очите.
 • Локализация на C3-C4. Характерни симптоми на херния между 3 и 4 шийните прешлени: болка в областта на шията, ключицата, ограничение движенията на главата, както и укрепване на неприятни усещания, когато се опитвате да вдигнете раменете.
 • Локализация на C4-C5. Ако херния се образува тук, болният усеща болка и слабост в раменете, особено в областта на делтоидния мускул, в плешката. На тези места също може да бъде изтръпване. Симптомите се засилват когато се опитвате да вдигнете ръката си нагоре.
 • Локализация C5-C6. За херния, която се намира на това ниво, характерна болка и изтръпване на страничната повърхност на ръцете, в областта на лакътя. Пациентът може да почувства слабост в бицепса, изтръпване и подуване палеца и показалеца.
 • Локализация на C6-С7. При хора с херния между 6 и 7 шийните прешлени боли и се вцепенява задната част на рамото, частично предмишницата, ръката от задната страна, а също средния и безименния пръсти. Пациентът трудно да огъва ръката в юмрук и да направи обратно движение.

Колко опасна дискова херния?

Нарушение целостта на междупрешленния диск води до промяна в неговата дебелина и изместване на прешлените. При това натоварване, предоставяна на диска, се разпределя неравномерно, което провокира постепенно увеличаване на херния. Ако образованието достига значителни размери, може да се случи компресия (свиване) на гръбначния мозък и развитието му дистрофичното поражение – миелопатия.

Това се проявява с пареза на ръцете, изтръпване и слабост в краката, проблеми с уринирането. Постепенно човек става невалиден. Особено висок риск от възникване на такива усложнения има при наличието на медианна дискова херния, тъй като тя се образува в близост до гръбначния мозък.

Освен това, отместване на един шиен прешлен спрямо друг може да доведе до частично или пълно препокриване лумена на гръбначната артерия, която през тях и преминава. По-често този процес има хроничен характер, тъй като при промяна положението на главата, артерия за някакво време се освобождава от тесни точки, а след това отново се притиска. Ако лумена на съда се припокрива напълно, възможно краткосрочна загуба на съзнанието. При пациенти с притискане на гръбначната артерия се появяват следните симптоми:

 • повтарящи се интензивно главоболие;
 • безсъние;
 • виене на свят, шум в ушите;
 • треперене при ходене;
 • влошаване вниманието, паметта;
 • зрителни увреждания (намаляване зрителната острота, двойно виждане).

Човекът с дискова херния в гръбначния стълб, опитвайки се поне по някакъв начин да облекчи болката, без да забележи, приема благоприятна за себе си позиция на главата и шията. С течение на времето се развива необичайна характерна позиция на гръбначния стълб и мускулите, което още повече утежнява ситуацията, което води до различни усложнения.

Ако се случва секвестрация на хернията – пълно отделяне част от ядрото, възможно развитие компресия на нервни образувания, възпалителни и автоимунни процеси в гръбначно-мозъчния канал. Секвестирала херния на гръбначния стълб в шийния отдел и другите отдели на гръбначния стълб в повечето случаи изисква оперативно лечение.

Познавателна статия:  Лечение на дискова херния l5-s1

Диагностика

Болка в шията, мускулите на ръцете, скованост на горните крайници не трябва да остане без внимание, дори и ако симптоматика постепенно угасва. На такива пациенти необходимо внимателно проучване. Най-информационен инструментален метод, който позволява да разкрие локализацията и характер на дори малка дискова херния, това е ядрено-магнитен резонанс. В някои случаи се провежда радиография, компютърна томография.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР