Симптоми, лечение на миозит

Симптоми, лечение на миозит

4199
1

Симптомите на миозит

При миозит се появяват пищялни болки в мускулите на ръцете, краката, торса, увеличаващи се при движения. Често в мускулите се палпират плътни възли и нишки. При отворено нараняване, в следствие на попадане на инфекция, може да се развие гноен миозит, който се проявява с повишаване на телесната температура, втрисане, постепенното увеличаване на болката, подуване, печата и напрежение на мускулите, зачервяване на кожата над нея.

Симптоми на миозит
Болки във врата при миозит

Остър миозит възниква веднага, често неочаквано, по време на остри инфекции след нараняване, внезапно напрежение.

Хроничен миозит може да бъде резултат на остра или резултат на някаква инфекция. По-често са засегнати мускули на врата, лумбална област, гръдния кош.

Клинична картина на миозита се характеризира с локални болки, интензивността на които се начисляват. Болката рязко се усилва при движения, които причиняват намаляване на засегнатите мускули, както и при тяхното палпиране.

Възможно е появата на подуване, подпухналост на меките тъкани, понякога — зачервяване на кожата (например при гноен миозит ). Се развива защитно напрежение в мускулите, ограничение на движенията в ставите. Във връзка с наличието на болков синдром възниква мускулна слабост, по-рядко — атрофия.

Може би повишаване на температурата, главоболие, повишена чувствителност на кожата. При миозит дъвчените мускулите на челюстта спазматично стиснати, мускулите силно обтегнати. Понякога болката става толкова силна, че човек не в състояние не само да дъвче, но и да говори. Болезненост в плътните мускули се засилва не само при шофиране, но и сама, през нощта, при промяна на времето. В леките случаи болкови усещания обикновено преминават след няколко дни, но при действие на тези неблагоприятни фактори като охлаждане или прекомерно физическо напрежение, могат да се наблюдават чести рецидиви на болестта.

Своеобразна форма е паразитарен миозит, възникващ при поражение на мускулите с паразити (трихинела, cysticerci) и който се характеризира с повишена треска, болки в мускулите на крайниците, гръдния кош, преводачи, дъвкателните мускули.

Миозит лечение

Лечение на миозита се извършва под лекарско наблюдение и е за борба с инфекциите и правилната организация на труда, спорт и релакс. Лечение на миозита патогенетично и симптоматично. Преди всичко, трябва да се определи причината за заболяването. Така, при паразитарен произход на миозит назначават противоглистни средства, в случай на инфекциозно (бактериално) поражение – антибиотици, а ако миозит се явява следствие на автоимунни заболявания показани глюкокортикоиди и имуносупресори с продължителни курсове.

Симптоми, лечение на миозит
Лечение на миозит

Във всеки случай се предписват аналгетици (болкоуспокояващо) и противовъзпалителни лекарства, най-често се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства ( диклофенак, нурофен, кетонал), както перорално, така и парентерално, освен това когато на местните миозити добър ефект дава терапия със съгряващи мехлеми ( апизартрон, никофлекс, финалгон). Данни лекарства подобряват трофизъм на мускулите, оказват локално дразнещо действие и магат за намаляване на напрежението в мускулите, както и, следователно, намаляват интензивността на болезнени усещания.

Добре помага загряващ мехлем тип финалгон, а в случай на миозит при деца добре се е утвърдил крем от серия „Д-р Мия“. Полезен е и масаж и физиотерапевтични процедури върху засегнатия мускул. Хроничен миозит изисква лечение в курорта.

В остър период на болестта необходим покой, при поражение на мускулите на гърба, краката, коремната стена необходимо спазването на спален режим. Предписват болкоуспокояващи средства (нестероидни противовъзпалителни средства — реопирин, индометацин, бруфен и други), при гноен миозит — антибиотици. При ревматизъм, както и при туберкулозен или сифилитичен миозит се провежда специфична терапия. Необходимо използването на суха топлина, физиотерапевтични процедури. Продължителността на лечение зависи от активността на процеса и навременното започване на терапия.

При остър миозит на пациентите показан спален режим и ограничение на физическата активност. При повишена температура възможен прием на антипиретични средства. Засегнатата област (врата, кръста, долната част на крака) трябва да се държат на топло, може да се прилагат затопляне на вълнени ленти – ефективна „суха топлина“.

В случай на гноен миозит, консултирайте се с лекар – може би ще бъде направена аутопсия на огнище на инфекция, премахване на гной и след това налагане на дрениращи превръзки. В този случай се използват антибиотици не само парентерално, но и мястно (мазила, прахове).

За лечение на миозит се применяват физиотерапевтични методи, масаж (при гноен миозит противопоказан), лечебна физкултура, специална диета.

Профилактика на миозита

Превантивни мерки: да се избягва пренапрежение на мускулите, тежка работа на студ, течение, време за лечение на настинки и други инфекциозни заболявания (не трябва да се пренася заболяването „на крака“).

Миозит на врата

Шиен миозит – това е остро възпаление на мускулите в областта на шията и раменния пояс, което може да възникне у всеки, дори и напълно здрав човек, в резултат на стрес, хипотермия, сън в лоша поза или работа в неудобно положение. Но често миозит на врата е предизвикан от поддала.

Симптоми миозита на врата

Заболяването обикновено се проявява сутрин след сън, през ден-два след по-рано описани травматични въздействия. През това време „застудени“ възпалени влакна на мускулите се подуват, възниква ги рефлекторен спазъм, което предизвиква дразнене на нервните окончания и силна болка.

Болката, причинена от миозит , обикновено се разпространява по страничната повърхност на шията от тила до раменете; но ако в процеса участват областта на шийно-раменен нервен сплит и големи нерви, болката може да се разпространи в ръката му до върховете на пръстите. Според наблюденията на лекари това се случва при 10-15% от болните.

Възпаление на нервите при миозите почти винаги се случва ассиметрично: болката по-силна от една страна, отколкото от друга. Независимо от това, къде е стигнал възпалителен процес, болка при миозит винаги много силна: болния абсолютно не може да завърти главата или да движи възпалената ръка.

При провеждане на подходящи терапевтични мерки в 70% от случаите на инфаркт минава без следа за срок от 3 дни до 2 седмици. При липса на лечение пристъп може да се забави. Болката при това става по-малко интензивна, но спазмирани възпалени мускули „изкривяват“ врата и провокират развитието на по-нататъшни увреждания: отместване (сублуксация) на междупрешленните стави на шийния отдел на гръбначния стълб или поява херния на междупрешленните дискове.

Лечение на шийния миозит

Въпреки ужасна болка, се лекува шийния миозит доста лесно (в случай, че лечението започнало веднага и удар не прие траен характер).

Първо, на болния опитен лекар ще посъветва да бъде по възможност в пълен покой. Болен участък трябва да се намаже със загряващ мехлем, а вътре да вземе противовъзпалително лекарство. Най-добър ефект дава новокаинова блокада – пронизване най-болезнените места на засегнатите мускули с новокаин с добавянето на кортикостероиден хормон. Терапевтичният ефект от провеждането на новокаинова блокада се проявява почти веднага след процедурата: намалява възпалението на мускулите и болката изчезва.

Въпреки това, тези, при които имат противопоказания за лечение с химически препарати, лекарят ще препоръча провеждане на някои процедури с постизометрична релаксация (ПИР). ПИР е една от най-полезните процедури при лечението на шийния миозит. ПИР (изтегляне мускулите и сухожилията) е сравнително нов терапевтичен метод мануална терапия, който предполага активно взаимодействие пациента и лекара. Пациентът не е пасивен по време на процедурата, той напряга и отпуска определени мускули. А лекар по време на релаксация провежда стречинг му мускули. По време на процедурата пациентът с изумление забелязва, че напрежението и болката изчезват пред очите ви. Броят на процедурите ПИР се назначава в зависимост от състоянието на пациента.

Миозит мускулите на гърба (на лумбалните мускули)

Миозити на лумбалните мускули – честа причина за лумбални болки. Заболяването се характеризира с продължително течение. Болки в лумбалните мускулите не е толкова интензивно, както при лумбаго, предимно, пищялни. Мускулите са запечатани, са болезнени при палпиране и стречинг. При пациенти с хронични инфекции и нарушена обмяна на веществата миозит на лумбалните мускули може да се комбинира с болки в ставите.

Познавателна статия:  Симптоми и лечение на миозит на гръдния кош

1 коментар

  1. При миозит правете масаж и не ограничавайте движението, дори и ако боли, суха топлина. Правя гимнастика на шията през нища, бавно, по няколко пъти на ден. А ако ще се ограничите в движенията, то мускулите се втвърдяват и ще бъде след това само по-лошо. И превенцията е също гимнастика -това заболяване характерно към рецидив.

НАПИШИ КОМЕНТАР