Симптоми и лечение на вертеброгенна цервикобрахиалгия

Симптоми и лечение на вертеброгенна цервикобрахиалгия

1350
0

Цервикобрахиалгия – това е болка, която се локализира в областта на шията и след това се разпространява в едната или на двете ръце. Този симптом не е самостоятелно патология, а само съпътствува на една или друга болест с неврологичен характер.

В зависимост от наличните причини, които предизвикват болка, има два вида на този симптом. Това вертеброгенна, която възниква при различни заболявания на гръбначния стълб и невертеброгененна, произтичаща по други причини – патология на ставите, кръвоносните съдове и сърцето.

Причини и механизъм на възникване

Вертеброгенна цервикобрахиалгия с еднаква честота се разкрива при жените и при мъжете, и в повечето случаи това са възрастни хора, които са имали или имат заболявания, като:

 • Шийна остеохондроза
 • Междупрешленна херния
 • Спондилит
 • Спондилоза
 • Травма на врата
 • Възпаление на шийните мускули
 • Тумори на мозъка и различни участъци на гръбначния стълб

Клинична картина

Основният симптом на цервикобрахиалгия – болка в областта на шията. Болката различна – като лумбаго, постоянна пулсация или пищялна болка. Иррадиация на болката се случва в една или дори в двете ръце и в някои случаи в областта на тила, между плешки или в раменете. Се засилва болката, кашлица, кихане, наклони или обрати на главата.

Цервикобрахиалгия причини и симптоми
Болка в шийния отдел

При проверка се определя напрежението на мускулите на шията, както и ограничения в движенията. Обрати на главата са възможни само заедно със завъртане на тялото. Дълга интензивна болка с течение на времето причинява хипотония, която след това преминава в атрофия.

Още един симптом – нарушение на чувствителността. При това цервикобрахиалгия може да се развие както отляво, така и отдясно. Пациентът също се оплаква от чувство „пълзят тръпки“, изтръпване. Понякога са отбелязани конвулсии на ръцете.

Вертеброгенна цервикобрахиалгия отдясно носи много усложнения на пациентите. Това се дължи на факта, че много хора право, което означава – цялата тежест, която необходима за ежедневните действия – обличане, хранене, ляга на тези хора, който се грижат за този човек. Много рядко тези симптоми се разпространяват на двете ръце. При това трябва да се помни, че подобни симптоми се наблюдават и при инсулта, а да се разграничат едно заболяване от друго в състояние само специалист след внимателно изследване на пациента.

Познавателна статия:  Остеохондроза на гръбначния стълб

Консервативно лечение на цервикобрахиалгия

Цервикобрахиалгия изисква дълго и комплексно лечение, което трябва да се извършва само в болнични условия. В основата на терапия – почивка, при необходимост обездвижване на шийните прешлени с помощта на мека яка. Постепенно носене на яката се заменя с сесии разтягане, физиопроцедури и лечебна гимнастика.

Много е важно по време на консервативното лечение да се прилага адекватно облекчаване на болката. Това се прави, обикновено с помощта на лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни средства – ибупрофен, нурофен, ортофен, диклофенак, мелоксикам. Но да се назначи подходящата доза лекарства може само лекуващият лекар, в противен случай могат да се появят различни усложнения.

Освен обезболяващи, трябва да се използват лекарства за облекчаване на спазми. Най-често това са мускулни релаксанти, като например, мидокалм, баклосин, но ги използват само в стационарни условия.

За подобряване на обмяната на веществата се прилагат витамин-минерални комплекси, които трябва да отговарят на възрастта на пациента. Може да са прилага трентал, който подобрява микроциркулацията, берлитион, който помага за установяване на обмяната на веществата в нервните тъкани.

Всички по-горе методи за лечение на цервикобрахиалгия са в състояние само да купират ярко изразени симптоми на цервикобрахиалгия отдясно или отляво, но те не могат да действат на самото заболяване, което е довело до развитието на това състояние. Това означава, че точно за лечение на основното заболяване трябва да се обърне огромно внимание.

Други методи за лечение

Операция при този симптом се извършва само когато е налице едно от следните показания:

  • Развитието на неврологична симптоматика при наличие на тумор на гръбначния стълб.
  • Херния на междупрешленния диск с размер 8 мм и повече.
  • Липсата на резултати в лечението в продължение на 4 месеца или повече.
  • Наличието на изразена мускулна атрофия.

Що се отнася до народните методи на лечение цервикобрахиалгия това всъщност ефективни начини да се отървем от тази болест народна медицина не може да предложи. Въпреки това, тук могат да използват същите средства, които се прилагат при лечението на шийна остеохондроза.

Познавателна статия:  Цервикалгия симптоми и лечение

Профилактика

За да основното заболяване не дава този симптом, трябва да се извършва навременно лечение на остеоартрит и други хронични заболявания на гръбначния стълб, особено тези, които се развиват в областта на шията. Също така трябва да се проведе своевременно лечение на всички заболявания на костната и мускулната система, да се води активен начин на живот, да спортувате, да карате велосипед, да плувате, да правите гимнастически упражнения. И, разбира се, не трябва да забравяме, че при всяка работа човек трябва правилно да разпределя тежестта, която пада върху гръбначния стълб.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР