Симптоми и лечение на миозит на гръдния кош

Симптоми и лечение на миозит на гръдния кош

2040
0

Миозит на гръдния кош – възпалително заболяване на скелетната мускулатура, характеризиращо се с появата на уплътнения и широка болезненост на гръдната кост. Болестта бързо преминава в хроничен миозит на гръдния кош. В риск са хората, които имат постоянно заседнала работа. Най-податливи са жените след 50 годишна възраст и лица с намален имунитет. Нека се опитаме да разберем в симптомите и лечението на гръбначен миозит.

Признаци на миозита

Симптомите на гръдния миозит започва с остра болка в мускулите, нарастващите по време на физическо натоварване. Болните се оплакват от обща слабост и неразположение, скованост на мускулите на сутринта. Без лечение заболяването се развива бързо. При сондиране може да открие възли – огнища на възпаление.

Ако до появата на болка имаше травма на гръдната кост, на стойност предположи появата на гноен миозит. Главните му симптоми са: силно втрисане, повишаване на телесната температура и изразен болезнен синдром. За да се избегне значителното развитие на инфекция, е необходимо спешно да се започне лечение.

Симптоми и лечение на миозита на гръдния кош
Болезнени точки при миозит

Симптоми на миозита на гръдните мускули може да има и други оплаквания от неразположение:

 • подпухналост и зачервяване на засегнатия район;
 • главоболие;
 • кашлица;
 • затруднено преглъщане.

В зависимост от това как се проявяват симптомите на миозита на мускулите на гръдния кош може да се съди за разновидности на болестта. Класифицират 9 вида заболявания, от тях миозити на гръдния кош може да се появят под формата на:

 1. Остър гноен – свързан с инфлуенца дейност на микроорганизми. Най-често патогени са стафилокок и стрептокок. Характеризира се с усложнен с гноен процес.
 2. Инфекциозен негноен – е резултат от дълъг период на възникване на остри и хронични инфекции, също така може да възникне на фона на инфекция с вируса.
 3. Аутоимунен – се развива съвместно със заболявания на имунната система.
 4. Полимиозит – протича тежко, причинена от разпространение на възпаление на мускулите.
 5. Паразитарен – развитие провокира токсико-алергични реакции в организма.
 6. Травматичен – заболяване, се появи във връзка с получаване на наранявания от всякакъв характер.
 7. Межребрен – засяга предимно межреберную на мускулната тъкан. Често погрешно се смятат за межреберна невралгии.
 8. Хроничен миозит на гръдния кош и корема – развива се дължи на не е подходящ за лечение на остра форма на миозита и честа хипотермия.
Познавателна статия:  Полимиозит / Дерматомиозит

Характерни симптоми

Често миозити на гръдния кош, подобни на други заболявания, особено ако се разглежда симптомите повърхностно. Например, болка в лявото подреберье не винаги говори за заболявания на сърцето: често това е проява на миозита в лявата част на гръдния кош. А рязко изтръпване в областта на черния дроб може да бъде миозит на дясната част на гръдната кост. За да не се заблуждавате, трябва да знаете няколко характерни признаци, които позволяват да се разграничат миозити от други заболявания. Към специфичните черти миозита на гръдния кош са:

 • повишаване на болка при натиск;
 • болката е постоянна, не преминава след почивка;
 • ограничение на движенията на корпуса;
 • кожата в мястото на локализация на болка с повишена температура;
 • при охлаждане болката се засилва.

Медикаменти за лечение на миозит

Определяне на лекарства за лечение на миозит на гръдния кош се основава на резултатите от диагностичните процедури. Противовъзпалителни лекарства изписва лекар, за да се намали подуването и вендузи болков синдром. Много нестероидни аналгетици имат подобен ефект, техните основни действащи вещества, препарати: нимесулид, ибупрофен, метамизол натрий, пироксикам, амизон и някои други.

Като нестероидни противовъзпалителни средства при миозит на гръдния кош трябва да знаете следната информация:

 • те не могат да се приемат много дълго;
 • те са противопоказани при заболявания на стомаха и пиелонефрит;
 • трябва да се измива само с вода, други течности могат да повлияят върху действието на лекарството;
 • комбинацията с алкохол не се препоръчва.

В зависимост от причината на възникване на миозита на мускулите на гръдния кош се предписват лекарства, които лекуват основното заболяване. Например, при инфекциозно течение на заболяването се използват антибиотици с широко действие. Паразитарен миозит изисква употребата на антигельминтни средства. Лечение на миозита на мускулите на гръдния кош с гноен характер изисква аутопсия на гнойника с внимателно почистване на устната. Автоимунна природа на болестта може да бъде излекувана с помощта на гормонотерапии и иммуносупрессори.

Познавателна статия:  Симптоми, лечение на миозит

За намаляване на напрежението в мускулите на гръдния отдел на гръбначния стълб ще мехлеми и гелове местно действие. Те имат загряващ и релаксиращ ефект. Най-често срещаните от тях: „Апизартрон“, „Финалгон“, „Никофлекс“, „Капсикам“, „Зострикс“. Освен нагряващи мазила има противовъзпалителни гелове „Индометацин“, „Кетонал“, „Найз-гел“. Те са в състояние да свали болковият синдром и подпухналостта. Не забравяйте, че прилагането на местни лекарства, насочени само за лечение на симптомите на миозита на гръдния кош, но не и тя не може да премахне причините за болестта.

Общетерапевтическо лечение

Един от най-разпространените и ефективните начини за лечение на миозита на гръдния кош е прилагането на физиотерапия. Най-често се прилагат следните начини физиолечения:

 • електрофорез;
 • магнитна терапия;
 • ОКОВИ-терапия;
 • нагряване;
 • мануальна техника.

Физиотерапевтични процедури при лечението на гръдният миозит дават добри резултати, освен това те практически нямат противопоказания и странични ефекти. Мек масаж помага за намаляване на мускулни спазми, самостоятелно да го направя, не се препоръчва.

Голяма роля в лечението на миозита на гръдния отдел на гръбначния стълб играе спазването на подходящ режим на деня и за хранене. Често на болните предписват легнал режим. Прекомерна физическа активност може значително да навреди и да доведе до атрофия на мускулите. Употребата на необходимото количество протеини стимулират бързо възстановяване на мускулната тъкан.

Народни методи на лечение

Лечение на миозита на гръдния кош на народни средства за защита е един от най-достъпните и разпространените начини.

 1. Компрес от зеле, вземете 2 листа, поръсете със сода и добре да се разтрие. Постави на възпалено място и увийте с топъл шал.
 2. Смесете разтопеното масло и бадягу в съотношение 4:1. Втрива в засегнатата област, за една нощ. Да се прилага не повече от 1 път на 7 дни.
 3. Пресни листа от репей, попарена с вряла вода, сложете на подуване и се покрива с фолио.
 4. Сварете 3-4 картофените клубени в униформи. Намачкайте и все още горещо, за да придават на кожата през няколко слоя плат. След охлаждане на картофи смес се махне. Растрийте мястото с водка и обвий те го.
Познавателна статия:  Миалгия лечение и симптоми

Освен прилагането на методи, насочени към лечение на симптомите на миозита на гръдния кош народни средства, разпределени за използване на апитерапия и гирудотерапии. Пчелите с хапка отделят специфични вещества, които допринасят за подобряване на цялостното здраве. Гирудотерапия премахва състоянието на застой, премахва подпухналостта.

Не може с точност да каже, как се лекува миозити на гръдния кош максимално правилно, но е комплексен подход и мускулен мир може да даде добри резултати. Важното е, че всички процедури се назначава и ръководи от медицински персонал. Не забравяйте, че самолечение може да доведе до плачевно резултати.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР