Симптоми и лечение на артралгия, миалгия при възрастни и деца

Симптоми и лечение на артралгия, миалгия при възрастни и деца

2598
0

Болка в ставите или артралгия (артралгичен синдром), не е отделно заболяване, но често служи като предвестник на патологии на опорно-двигателния апарат и вътрешните органи. Тя може да обхваща една става (моноартралгия) или няколко (полиартралгия). Най-често артралгии възникват в ставите с големи размери, които изпитват голямо натоварване – тазобедрената, раменната, коленната, локътната.

Артралгия на колянната става
Болка в става – артралгия, често служи като предвестник на различни патологии

Симптомите подобни, а причини – различни

Ставните болки могат да носят постоянен или периодичен характер, да бъдат остри или тъпи, слаби или силни по интензитет. Често ги съпътстват мускулни болки (миалгия) или „схрускване“ ставите при движение. Неприятните усещания могат да бъдат в една става, група на ставите или да има „плаващ“ характер, т.е. да се движи от една област в друга. Артралгичен синдром може да се появява във всяка възраст на фона на най-различни заболявания.

Основните патологии, могат да предизвикат болки в ставите:

 • Различни видове артрит. Артралгия, причинена от тези заболявания, като подагрозен, ревматоиден артрит, типична предимно за възрастните хора. Въпреки това, дори и при децата на възраст до 4 години могат да бъдат диагностирани специфични форми на артрит, като ювенилен.
 • При деформираща остеоартроза на гръбначния в фазата на прогресия миалгия и ставни болки – в числото на задължителни симптоми. Тази болест най-често засяга жените над 45 години.
 • Подагра, при която в тъканите се отлагат уратни кристали – сол на пикочната киселина.
 • Някои заболявания на централната нервна система.
 • Ендокринни заболявания (хиперпаратиреоидизъм, хипотиреоидизъм и др.).
 • Като отделен вид се класифицира лекарствена артралгия. Тя може да бъде провокирана от прием на високи дози лекарства при лечението на някои заболявания и в такъв случай е страничен ефект.

Диагностика

Артралгия и миалгия са маркери на заболявания най-различен профил. За диагностика на основното заболяване и изготвяне схеми на лечение има редица изследвания:

 • Ултразвук, радиография;
 • компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс;
 • анализ на кръвта, който включва определяне нивото на тромбоцитите;
 • бактериологично изпитване за наличие на вируси и инфекции;
 • серологични реакция (за откриване в кръвен серум специфични антитела);
 • диагностична пункция.

Когато е необходимо може да се определя артроскопия. При тази процедура вътре в става през малък разрез се въвеждат хирургични инструменти, с помощта на които може да се извършва не само диагностика, но и лечение.

Диагностика на артралгия
Редица изследвания при артралгия, например, артроскопия

Лечение артралгия

Лечение на артралгия в истинския смисъл на думата, се извършва само симптоматично: болки в ставите и миалгия са снимат с помощта на болкоуспокояващи (амидопирин, ацетилсалицилова киселина, аналгин, реопирин). Ефективни са мазила базирани на алкохол от мравки или синап, змийска и пчелна отрова. Добър ефект дава електрофореза с новокаин. Тъй като артралгия – това е симптом, предизвикан от определена болест, за възстановяване трябва да се лекува основната патология. При нейното премахване всички болкови усещания изчезват напълно.

И така, ставни болки и миалгия, причинени от ОРИ или грип, туберкулозна, сифилитична, бруцелозна артралгия добре се поддават на лечение с антибиотици.

Лечение на артралгия, причинена от артрит (например, при поражение на коляното или лакътя), най-ефективно при прилагането на нестероидни противовъзпалителни средства: напроксен, диклофенак, ибупрофен и др.

В тазобедрените стави артралгия най-често възниква на фона остеоартроза – заболяване, което възниква предимно при възрастните хора. Тъй като причини за остеоартроза на гръбначния могат да бъдат нарушен обмян на веществата и липса на витамини D и С, което води до разрушаването на хрущялната тъкан, лечението включва прием хондропротектори (глюкозамин сулфат, хондроитин сулфат, хиалуронова киселина).

Да се отървем от болки, причинени от отлагането в ставите уратни при подагра, ще помогне за корекция на храненето: специална диета предвижда изключване от диетата храни, богати на пурини (пикочна киселина – продукт разпадането на пурини).

Познавателна статия:  Подагра диета и лечение

Възрастови особености

Възрастни

При хора в напреднала възраст причина за ставни болки често е дразнене на неврорецептори на ставната капсула с кристали от соли или остеофити, формиращи се при подагра или артроза. Често се диагностицира артралгия на колянната става, нейните симптоми – скованост в коляното, тъпа, пищялна болка, обикновено свързана с натоварване и изчезваща в покой.

Деца

Артралгия при деца най-често причинена от травма. Симптоми като миалгия и ставна болка, могат да свидетелстват за наличието на вътрешен хематом, луксация или увреждане на костната тъкан.

На второ място сред причините за развитието на този синдром при деца заемат инфекциозни заболявания: възниква интоксикация на организма и реактивна артралгия, която заедно с миалгия може да се продължи и по време на възстановителния период – до пълното отделяне на токсините.

Не се нуждае от лечение и с течение на времето напълно самостоятелно минава така наречената нощна артралгия, която възниква при децата в периода на активен растеж. Какво е това? Според статистиката, към 4 години растеж на бебето се увеличава в два пъти, а към 12-13 години в три. В този период за изграждане скелета на тялото се нуждае от голямо количество калций, магнезий и фосфор. При временен недостиг на тези вещества в ставите и гръбначния стълб на детето могат да се появят болезнени усещания.

Като цяло, пристъп „болки на растежа“ се ограничава до нощно време, през деня децата се чувстват нормално. Трябва обаче да се има предвид, че се диагностицира нощна детска артралгия въз основа на щателен медицински преглед и изследване на клиничните прояви, тъй като подобни симптоми могат да дават и други заболявания.

НЯМА КОМЕНТАРИ

НАПИШИ КОМЕНТАР