Симптоми и лечение на арахноидит

Симптоми и лечение на арахноидит

1159
1

Арахноидит – остро възпаление на обвивката на гръбначния или главния мозък, което включва в
болестния процес мека мозъчна обвивка. Заболяването прогресира в всяки възраст, но най-често засяга именно възрастните хора.

Ако говорим за патогенеза на арахноидит, това заслужва да се отбележи характеристики течението на патологичния процес: огромна роля играят аутоалергични и автоимунни реакции на антигени на съдови сплити, мека черупка и епендими на стомаха.

Арахноидит възпаление на главния мозък
Арахноидит – възпаление на главния мозък

В резултат на това агресивно въздействие преобладава удебеляване и уплътняване на паяжиновидна обвивка и съединителната тъкан, което води до наличието на сраствания. Те значително затрудняват движението на гръбначно-мозъчната течност, в резултат на какво се образуват кисти, пълни с мътна течност.

Тези промени структурата на паяжиновидна обвивка причинени от действието на основните патогени или неговите непосредствени токсини.

По характера отделят церебрален, кистозен, слипчив, слипчиво-кистозен и спинален арахноидит. По степен на прогресия – хроничен, остър и подостър.

Разсъждавайки за етиологията на патологичния процес, струва си да се изясни, че причините за развитие на арахноидит са такива сериозни заболявания като алкохолна интоксикация, отравяне с химични вещества, възпаление на синусите, а също и реактивно възпаление на енцефалите и злокачествени тумори.

 

Освен това, има място присъствие на синус тромбоза, петрозит и лабиринтит, а също абсцес на главния мозък, гнойна форма на менингит и отогенен енцефалит.

И така да се нарече характерно заболяване самостоятелно доста трудно, защото то се развива на фона присъстващ в организма патологичен процес.

Симптоми на арахноидит

Основният симптом на арахноидит е силно главоболие, което се сменява с пристъпи на продължителна мигрена. Интензивността на болезнени чувства различна, но по характер те са стискащи, напомня смътно пристъп на артериална хипертония.

Заедно с този симптом преобладават симптоми на диспепсия, представени с гадене и повръщане, както и вегетативни нарушения под формата виене на свят, по-рядко – припадък. Аномалии от страна на нервната система са отбелязани от депресия, намалена работоспособност, обща слабост и хаотично настроение.

Струва си да се изясни, че интензивността на всички симптоми зависи от външни фактори на околната среда, степента на увреждане на организма и функциите патогенеза на конкретна диагноза.

При хронична форма на арахноидит се наблюдават признаци на умереност, а някои пациенти понасят ги на краката, въобще не усещайки. Липса на своевременно лечение изпълнена с необратими последствия за мозъчната кора, така и на цял човешки живот. Диагностика трябва да бъде незабавна и да включва идентификация на конкретно заболяване.

Диагностика

Всяко лечение се започва от диагностика, а диагностика в свой ред – от отиването към лекар. Компетентен специалист по проучване на характеристиките на преобладаващата клиничната картина, внимателно слуша оплаквания на пациента и изпраща на подробно изследване.

За да се изключи злокачествено новообразуване на главния мозък или признаци на вътречерепна хипертония, се препоръчва индивидуално изпълнение на ЕЕГ. Този метод на изследване дава възможност автентично да се идентифицират локални промени на биопотенциали, а при епилептици – характерни за този диагноз аномалии.

Дигностика на арахноидит
Томография при арахноидит

Въпреки това последната дума за томография на мозъка, която ви позволява визуално да оцените субарахноидално пространство на стомахите и цистерни на мозъка, се идентифицират промените в сиво
вещество и наличие на патогенни кисти, пълни с течност.

Достатъчно информативни са резултатите от проведената ехоенцефалография, ангиография и сцинтиграфия, въпреки това лекарите имат повече доверие на компютърна томография.

Систематизирам получени данни за характерна диагноза лекарят може да постави диагноза и да назначи лечебна терапия, но за по-голяма увереност в собствената си коректност той често се събира с колеги.

Профилактика

За да не страдате от заболяването, трябва предварително да си спомня за мерки за профилактика на арахноидит, които още на никой и никога не навредяха. Наистина болестта значително по-ефективно да се предотврати, отколкото след това да се лекува в продължение на месеци. Ето защо лекарите препоръчват своевременно лечение на инфекциозни заболявания, като се избягва тяхните усложнения и напреднали стадии.

Освен това за предпочитане е да избягвате черепно-мозъчни травми с по-нататъшна хирургическа намеса. Да и изобщо най-малкото отклонение от здраве се нуждае от незабавно лекарски отговор, в края на краищата, значително по-лесно премахване на остра патология при началото на проявявата.

Лечение на арахноидит

Ако компетентен специалист, въз основа на подробна диагностика, определя остра форма на арахноидит, първото нещо, назначава антибиотично лечение, необходимо за окончателно унищожаване на всички патогенни микроорганизми. В този случай много важен редовен прием на пеницилин, полусинтетични пеницилини в строго определена доза.

В подостра и хронична форма на арахноидит показани такива дегидратиращи средства, като Фурасемид, Диакарб, Глицерин. Също така няма да е излишно и резорбируеми, представени с екстракти от алое, Плазмол, Лидаза и, разбира се, общоукрепващи и симптоматични средства.

В обща схема на лечение на арахноидит се изисква редовна употреба на уротропин, йодни препарати, антиспазматични средства и антибиотична редица. В случай на дифузен арахноидит подходяща рентгенотерапия, а при гръбначно поражение – физиотерапия, баня с водороден сулфид и апликации от лечебен кал.

Като цяло клиничен изход благоприятен, а при правилно лечение се възстановяват всички пациенти.

Наистина, интензивна медикаментозна терапия може да възстанови всички поражения на главния и гръбначния мозък. Обаче най-опасен изглед на този диагноз се счита арахноидит на задна черепна ямка, провокиращ рецидивиране на запушване.

Ако при диагностика се разкри наличие на патогенни кисти с натрупана течност, то в такива случаи лечение на арахноидит желателно да се извърши в рамките на операция. Всички хирургични манипулации изпълнява неврохирург, а в тази клинична картина неговата основна задача е да премахне кистата, предотвратя нейното по-нататъшно увеличаване и попълване на организма с сериозни усложнения за здравето.

Трае самата операция кратко, но това изисква цялостна рехабилитация с прилагането на антибиотични средства. Това е необходимо за да се уверите в окончателно премахване на всички патогенни микроорганизми – така наречените „провокатори на арахноидит“.

Въпреки, че това заболяване в повечето клинични картини безопасно регресира, характеристика на пациента до края на живота си придобива трета група инвалидност и преминава към лека работа. А ето инвалидност втора група се дава на тези пациенти, които заедно с арахноидит преобладават редовни епилептични пристъпи. Така че за него важно да се помни след като се изпишете.

И последно: след възстановяването пациентът трябва да разбере, че предишното си здраве вече няма да се възстанови в същата степен. Затова изключително важно да се пази себе си и тялото си, да се избягват инфекциозни болести, нараняване и повторно заразяване.

1 коментар

  1. У мен намерили арахноидит с началната степен и успя да се излекува само след правилна диагностика и посещение на доктор.

НАПИШИ КОМЕНТАР